MainosTampereen Messut

Nämä asiat valaistuksessa ratkaisevat kotisi tunnelman – lue asiantuntijan vinkit, katso esimerkkikuvat ja kuule lisää Asta-messuilla

Asumisen, rakentamisen ja remontoinnin Asta-messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 3.–5.9.2021. Tapahtuma toteutetaan Pirkanmaan koronanyrkin, aluehallintoviraston ja THL:n voimassa olevien linjausten, rajoitusten sekä terveysturvallisuustoimien mukaisesti.

Lämminhenkinen pihavalaistus toivottaa asukkaat ja vieraat tervetulleeksi jo portilla.


31.8.2021 6:00

Olet varmasti ollut huoneessa tai muussa tilassa, joka on heti tuntunut hyvältä ja miellyttävältä.

– Tunnelmaan on vaikuttanut valaistus, paljastaa valosuunnittelija Antti Hiltunen.

Hän poimii toisen esimerkin teatterista.

– Katselija ei välttämättä tiedosta, että tilan ja paikan tunnelman luomisessa keskeisiä ovat valaistut lavasteet. Valolla voidaan kertoa vuorokauden- ja vuodenajasta sekä näyttelijöiden mielentilasta. Jos kävelisi samaan teatterisaliin siivousvalot päällä, illuusio olisi kadonnut.

Arkkitehtuuriseen valaistukseen erikoistuneen suunnittelutoimisto Valoan valaistussuunnittelija Antti Hiltunen antaa valaisevia vinkkejä Asta-messuilla.

– Moni yllättyy, kuinka valo mahdollistaa tilakokemuksen ja toimii tunnelman luojana, luonnehtii arkkitehtuuriseen valaistukseen erikoistuneen suunnittelutoimisto Valoan toimitusjohtaja Roope Siiroinen.

– Pimeys on mahdollisuus, sillä voimme luoda valolla tilaa ja tunnelmia. Paljon panostetaan sisustukseen sekä sisustuselementteihin ja -materiaaleihin, mutta pimeänä vuoden- tai vuorokaudenaikana ne näkyvät vain valossa. Silloin on merkityksellistä, miten valo on tehty ja suunniteltu, Siiroinen tähdentää.

Perinteinen yhden kattoripustuspisteen ratkaisu tuottaa tilaan tasaisen valon.

Vaikka valaistukseen on viime vuosina tullut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi ledien myötä, ajatuksiimme ja tapoihimme vaikuttaa edelleen yleisvalaistuksen traditio: lamppu tarjoaa valoa näkemistä varten ja valot ovat joko päällä tai pois päältä. Hiltunen ja Siiroinen toivovat kokonaisvaltaisempaa valaistusajattelua enemmän jo rakennusvaiheeseen, sillä liian usein valaistus tulee ajankohtaiseksi vasta sisustamisen ja irtokalusteiden hankkimisen yhteydessä.

– Tämän päivän valosuunnittelu edustaa enemmänkin sitä, että valolla muotoillaan tilaa ja tunnelmaa, Siiroinen kuvailee.

Valokatto: päivänvalon kaltaiset valopinnat voivat toimia päivällä, mutta palvelevat puolestaan huonosti tunnelmavalaistuksen tarpeita.

Muunneltavat järjestelmät ovat nekin tulleet osaksi arkeamme. Valoilla voidaan luoda erilaisia tunnelmia tai muokata valotasoja: aamulla voi olla erilaista kuin illalla, hämärän aikaan toista kuin pimeällä.

Valaistuksen ei kuitenkaan tarvitse olla erikoista tai monimutkaista – asia on pikemminkin päinvastoin.

– Tekniikka ei ole itseisarvo, eikä erilaisia valaistustunnelmia useinkaan saa luotua yhdellä valoratkaisulla. Suunnittelu onkin ehkä eniten juuri sitä, että tehdään erilaisia, yksinkertaisia ja samalla myös onnistuneita ja toimivia ratkaisuja jo rakennusvaiheessa, Siiroinen linjaa.

Erilaisia valaistustapoja yhdistelemällä tilaa voidaan muotoilla niin että se tuntuu miellyttävältä.

Suuri virhe onkin valaista liikaa ja liian latteasti.

– Laitetaan katto täyteen laajakeilaisia spotteja ja valaistaan kaikki tasaisesti, hän mainitsee esimerkin menneiltä vuosikymmeniltä.

– Korjaava ohje tähän on, että valitaan tarkkaan, mitä valaistaan, ja päätetään ennen kaikkea se, mitä ei valaista. Valaistavien kohteiden ja seinäpintojen valinta tuottaa lopulta riittävän valaistustason.

Valaisimien sijaan on parempi valita valoa. Ensin mietitään, miltä valon ja valaistuksen halutaan tuntuvan, ja sitten vasta valitaan tekniikka valitun valon toteuttamiseen.

Valaistusta suunnitellaan muun muassa jäsentämällä ja luonnostelemalla erilaisia näkymiä.

Siiroisen ja Hiltusen mukaan kaupan lamppuhyllyn edessä voi olla turhauttavaa seistä ihmettelemässä kelvineitä ja lumeneita. Peruskäsitteisiin on aiheellista tutustua, mutta harmittavan usein vasta lopullisessa ympäristössä näkee minkälaista valoa mistäkin valaisimesta tai lampusta todellisuudessa tulee. Valaistuskokonaisuutta onkin syytä miettiä ja suunnitella jo aikaisemmin.

– Hyvä valosuunnitelma lähtee jäsennyksestä ja kokonaisuuden visualisoinnista. Valosuunnittelijan merkitys nousee tässä esiin: hänen ei tarvitse arvailla, vaan suunnittelija pystyy visualisoimaan tilaa ja määrittämään tekniikan, jota haluttuun lopputulokseen tarvitaan, Siiroinen summaa.

Valoa designin valaistussuunnittelija Antti Hiltunen antaa avaimia oman valaistustyylin hahmottamiseen sekä auttaa löytämään ratkaisuja kodin valaistustarpeisiin Asta-messujen A-hallin ohjelmalavalla lauantaina 4.9.2021 kello 11.15 ja 5.9.2021 kello 13.00.

Lue lisää Asta-messujen turvallisuusjärjestelyistä: www.asta.fi/korona

Lue lisää:

Takkuavatko rakennus- ja korjaustyöt vai etkö pääse edes alkuun? – Tässä Ville Heinon nyrkkisäännöt remonttiin, joka myös valmistuu

Lue myös: