MainosTampereen Messut

Takkuavatko rakennus- ja korjaustyöt vai etkö pääse edes alkuun? – Tässä Ville Heinon nyrkkisäännöt remonttiin, joka myös valmistuu

Asumisen, rakentamisen ja remontoinnin Asta-messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 3.–5.9.2021. Tapahtuma toteutetaan Pirkanmaan koronanyrkin, aluehallintoviraston ja THL:n voimassa olevien linjausten, rajoitusten sekä terveysturvallisuustoimien mukaisesti.

Asta-messuilla luennoiva korjausrakennusyritys Runtu Worksin toimitusjohtaja Ville Heino on monelle tuttu television remonttiohjelmista.


19.8.2021 6:00

Epäröitkö omia taitojasi kodin tai mökin remontoinnissa? Miten oman ja ammattilaisen työpanoksen voisi yhdistää?

Rakennusalan yrittäjä ja television remonttiohjelmista tuttu Ville Heino sanoo aina kannustaneensa ihmisiä rohkeasti kokeilemaan asioita.

– Nopeasti voisi kuvitella, että omin käsin rakentaminen on minulta rakennusalan yrittäjänä pois. Mielestäni kuitenkin jokaisen mahdollisuus päästä sisään remontoinnin saloihin palvelee kaikkia.

Heino rohkaisee tavoittelemaan onnistumisen elämyksiä kodin ja mökin rakennustöissä.

– Oma onnellisuus on ainakin itselleni elämässä se asia, jota kohti aktiivisesti pyrin myös omissa remonteissani, hän kiteyttää.

– Mieti, mitä tarkoitusta remontin lopputuloksen tulee palvella. Sillä pääset ajatustyössä jo pitkälle. Suunnittelun jälkeen ainakin pienempiä rakennustöitä voi ihan hyvin kokeilla toteuttaa itse.

– Elämähän on muutenkin rajojen etsimistä. Jos rakennushommissa kohtaakin omat rajansa, voi sitäkin pitää voittona. Harvoin homma menee niin pahasti pieleen, ettei voisi sanoa onnistuneensa edes osittain, Heino pohtii ja muistuttaa, että tarvittaessa apua saa sitten ammattilaiselta.

– On myös hyvä muistaa, että remontissa tulee mennä talon ehdoilla. Vanhasta ei välttämättä kannata yrittää tehdä uutta. Moni arvostaa etukäteen vanhan talon romantiikkaa, mutta kun itse muuttaa sellaiseen, kaiken pitäisikin olla suoraa eivätkä lattiat saisi narista. Silloin remontointi ei ehkä ylipäätään ole oikea ratkaisu.

Hetken pohtimisen jälkeen Heino antaa kaksi nyrkkisääntöä, joiden turvin remontti alkaa, etenee ja myös valmistuu:

Asumisen Asta-messut luovat puitteet inspiroitua kotiunelmista, asuupa sitten omakotitalossa, rivitalossa tai kerrostalossa. Innostavia ja hyödyllisiä vinkkejä saa myös vapaa-ajanasumiseen.

1. Suunnittele toteuttaminen hyvin

– Kaikki varmasti tuntevat ainakin yhden sellaisen ihmisen, joka osaa aloittaa mutta ei saa valmiiksi. Huonosti suunniteltu remontti voi yllättää työläydellään tai hinnallaan – pahimmassa tapauksessa homman jo alettua.

– Suunnittelu alkaa remontin pilkkomisesta käytännön tasolla osiin: mitä eri asiat tarkoittavat tekemisen kannalta ja mitä ne vaativat itseltä? Tarvittaessa voi hakea apua vaikka opetusvideoista, joita netti on pullollaan. Suunnitellessa tunnistaa ongelmallisia kohtia jo etukäteen, eivätkä ne tule niin isoina yllätyksinä remonttia tehdessä. Älä ahnehdi, vaan hyväksy jo etukäteen, että joihinkin hommiin voisi olla hyvä pyytää apua.

Mikäli remontin suunnittelussa ei tahdo päästä alkuun, voi remontin tavoitteiden miettiminen auttaa.

– Miksi remontti tehdään? Minkä lopputuloksessa pitäisi olla eri tavalla kuin nykyisin. Onko suunniteltu muutos välttämätön vai onko jossain mahdollista oikaista? Kun tavoitteet ovat selvät, alkaa yleensä myös toteutussuunnitelma hahmottua.

2. Toteuta tekemäsi suunnitelma

Kun suunnitelma tarvittavista töistä on valmis, siinä on hyvä myös pysyä.

– Kerran tehdystä suunnitelmasta poikkeaminen voi vaikuttaa asioihin, jotka olet huomioinut alkuperäisessä suunnitelmassa, mutta jotka eivät tule mieleen enää suunnitelmaa muuttaessa.

– Älä epäröi pyytää apua ammattilaiselta, jos homma alkaa tuntua ylivoimaiselta. Liika stressi ja ahdistus näkyvät aina myös lopputuloksessa. Näitä kahta nyrkkisääntöä seuraamalla saat toteutettua oikeastaan minkä tahansa remontin, Heino lupaa.

ASTA-MESSUT

Mitä tulisi ottaa huomioon, jos haluaisi muuttaa oman mökin rauhaan pysyvästi? Miten lähestyä remontin budjetointia ja rakennusprojektin suunnittelua?

Pirkanmaan suurin asumisen, rakentamisen ja remontoinnin messutapahtuma Asta-messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 3.–5.9.2021. Korjausrakennusyritys Runtu Worksin toimitusjohtaja ja television remonttiohjelmista tuttu Ville Heino luennoi aiheesta ”Vapaa-ajanasunnosta koti” A-hallin Remppa-lavalla lauantaina 4.9.2021 kello 14.00–14.45 sekä aiheesta ”Rakennusprojektit ja niiden suunnittelu” sunnuntaina 5.9. kello 13.30–14.15. Lisäksi Heino vastaa messukävijöiden kysymyksiin sunnuntain raksaklinikalla kello 12.00–12.45.

Tapahtuma toteutetaan Pirkanmaan koronanyrkin, aluehallintoviraston ja THL:n voimassa olevien linjausten, rajoitusten sekä terveysturvallisuustoimien mukaisesti.

Lue lisää Asta-messujen turvallisuusjärjestelyistä.

Lue myös: