Koruissa ja asusteissa voi tehdä vastuullisia valintoja ottamalla huomioon nämä 3 asiaa – lue asustesuunnittelija Heli Väätäisen vinkit eettisiin hankintoihin - Tampereen Messut - Aamulehti
MainosTampereen Messut

Koruissa ja asusteissa voi tehdä vastuullisia valintoja ottamalla huomioon nämä 3 asiaa – lue asustesuunnittelija Heli Väätäisen vinkit eettisiin hankintoihin

Asustesuunnittelija Heli Väätäisen luoma Herné on mukana Suomen Kädentaidot -messuilla.


1.11.2019 9:10

Asustesuunnittelija ja modisti Heli Väätäisen perustama Herné korostaa ekologisia vaihtoehtoja persoonallisessa pukeutumisessa ja itsensä somistamisessa. Väätäinen suunnittelee ja valmistaa turbaaneja, laukkuja ja muita asusteita. Herné-tuotteille myönnettiin huhtikuussa 2016 Design from Finland- ja Avainlippu-merkit.

Kerro hieman keskeisistä ajatuksistasi ja tavoitteistasi, jotka liittyvät Herné-brändin perustamiseen.

-Perustin Herné-asustemerkkini 6 vuotta sitten. Jo pidempään olin valmistanut asusteita mielenkiintoisista ja inspiroivista materiaaleista, jotka luonnostaan valikoituivat minulle kierrätettynä tai teollisuuden ylijäämänä. Arvoni omassa elämässänikin pohjaavat vahvasti kiertotalouteen ja eettiseen ajatteluun, joten miksi tinkisin siitä liiketoiminnassani.

-Toteutan edelleen näitä arvoja yritykseni toiminnassa. Lisäksi vahva tarve käsillä tekemiseen kulkee jatkuvasti mukana – jokaiseen turbaaniin tai korvispariin tarttuu hiven intohimoa työtäni kohtaan!

Miten ekologisuus ja eettisyys siirtyvät arvoista teoiksi tuotteiden suunnittelussa ja valmistamisessa?

-Suunnittelen uusia tuotteita hyvin materiaalilähtöisesti. Esimerkiksi koko korvakorumallistoni on syntynyt oman tuotannon nahkalaukkujen leikkuujätteestä. Nykyään toki leikkaan nahkakorvakoruja myös isommista paloista, mutta silti itse nahka on aina kierrätettyä joko kuluttajilta nahkatakkien muodossa tai esimerkiksi verhoilunahkojen ylijäämää. Turbaanien ja pantojen kankaat päätyvät minulle pääasiassa vaate- ja kangasteollisuuden sekä kollegojen ylijäämänä.

-Valmistan edelleen kaikki Herné-tuotteet itse. Satunnaisesti apuna on harjoittelijoita tai kollegoja, mutta käsin tekemisestä ja paikallisuudesta haluan pitää kiinni. Se onkin se suola, joka kannustaa minua jatkamaan! Välillä ompelu toimii itselleni hengähdystaukona yritystoiminnan muista haasteista ja paineista. Vastaan myös asusteideni laadusta sekä kestävyydestä ja korjaan esimerkiksi korvakoruja tarvittaessa.

Minkälaisiin asioihin kuluttajan kannattaa kiinnittää huomionsa tehdessään vastuullisia valintoja, jotka liittyvät koruihin ja asusteisiin?

-Valmistusmaa ja -olot ovat tärkeitä. Kaikissa valinnoissa tulisi kiinnittää erityistä huomiota yrityksen tuotantoketjun läpinäkyvyyteen:

1. Ovatko valmistusmaan tiedot näkyvillä yrityksen nettisivuilla tai muussa markkinoinnissa?

2. Mitä materiaalia asusteet tai korut ovat ja mistä materiaali on peräisin?

3. Jos tuote hajoaa, onko tarjolla korjauspalvelua?

Suomen Kädentaidot -messuilla E-hallissa toteutetaan viime vuoden tapaan ekologisten ja eettisten periaattein valmistettujen kotimaisten tuotteiden teema-alue TH!NK Design Shop.

Alueen teemana on suomalainen muotoilu ja kestävä kehitys liiketoiminnassa.

Mukana on laaja joukko erilaisia yrityksiä, joiden liiketoiminnassa kierrätys, ekologiset arvot, materiaalien uusiokäyttö ja kiertotalous sekä erinomainen muotokieli yhdistyvät.

Tule tutustumaan tekijöihin, jotka omalla toiminnallaan haluavat mahdollistaa meille kestävämmän ja puhtaamman tulevaisuuden.

Suomen Kädentaidot -messut ovat avoinna Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 15.–17.11.2019 perjantaina kello 10–18, lauantaina kello 9–18 ja sunnuntaina kello 10–17.

Lue myös: