Jani Jaatisen vastaiskuna Kiina-tavaroille syntyi Ukko, johon mieltyi jo maailmankuulu viskitalokin – Nyt yrittäjä kertoo, miten ajatus aineellistuu täysin suomalaiseksi huipputuotteeksi - Tampereen Messut - Aamulehti
MainosTampereen Messut

Jani Jaatisen vastaiskuna Kiina-tavaroille syntyi Ukko, johon mieltyi jo maailmankuulu viskitalokin – Nyt yrittäjä kertoo, miten ajatus aineellistuu täysin suomalaiseksi huipputuotteeksi

Jani Jaatinen itse viihtyy merellä ja sen luodoilla. Tästä ympäristöstä kumpuaa myös Ukko-tuotteiden henki.


1.11.2019 9:11

Tarina, elämäntyyli, ainutlaatuisuus, luksus ja… suomalaisuus!

Merenkurkun maailmanperintöalueella Vaasan edustalla Raippaluodossa asuva Ukko Finland Oy:n yrittäjä Jani Jaatinen on onnistunut siirtämään oman sielunmaisemansa suomalaiseen tuotteeseen ja viemään sen maailmalle.

-Kalastan merellä ja liikun luodoilla. Sieltä myös tulevat Ukon idea ja maailma.

Mutta miten ihmeessä Jaatinen on onnistunut puhumaan tuotteensa Manner-Euroopan suurimman tavaratalon hyllyihin Berliinissä tai myymän Ukon idean Laphroiag, Bowmore ja Macallan -huippuviskeistään tunnetulle Beam Suntorylle!

-Kun ryhdyn miettimään jotakin, laitan siihen tuhansia tunteja. Intohimoni tulee lopulta ulos tuotteena. Kaikki on loppuun asti mietittyä, hän innostuu.

Vieläkin olemme vastauksissa teoreettisella tasolla saadaksemme selville sen, miksi Ukko tuntuu niin hyvältä kädessä, siitä naukattu juoma taivaalliselta tai sen yhteyteen kuvitettu tarina alkuvoimaisen sepän kesyttämältä rajuilmalta.

Vastaisku Kiina-tuotteille

Peruutetaanpa ajassa hieman taaksepäin: Ukko syntyi neljä vuotta sitten suomalaiseksi vastaiskuksi Kiina-tuotteille.

-Ukko on meijeriteräksestä valmistettu tankki jalojuomille. Se on uniikki suomalainen tuote, joka ei ole kopio mistään.

Puhuessaan Ukosta Jaatinen vierastaa sanaa ”taskumatti”.

-En lähde ikinä myymään Ukkoa taskumattina, mutta joskus sitä sanaa on hyvä käyttää, koska sen merkitys tunnetaan. Ukko on kuitenkin paljon muuta kuin taskumatti.

Ukon konkreettiseen valmistamiseen Jaatinen sai idean lämmityspattereissa käytettävästä putkimaisesta paineventtiilistä.

-Miksi sorvata tuote umpiteräksestä, kun pohja voidaan taitavasti laserilla hitsaamalla liittää putkeen. Sitä ei kukaan muu maailmassa tee tuolla tavalla.

Syntyi tuote teräksestä, joka kaipasi rinnalleen myös suomalaiseen käsityöperinteeseen liittyvää osaamista ja materiaaleja. Mutta ennen kaikkea Ukko tarvitsi tarinan, ja sellaisen se myös sai.

-Meillä on tarina sepästä, joka on nykyajan metallimiesten, sorvareitten ja hitsareitten esi-isä. Teräsmestarien työ taas yhdistyy tuotteissamme nahkureitten ja puuseppien taitoihin. Puukontekijöiden nahkatupet tulevat Kauhavalta ja koivusta tehdyt puuosat Jurvan puusepiltä, Jaatinen selvittää.

Tarinan kuvittaminen on ollut alusta saakka olennainen seikka. Kuva Ukkoa takovasta sepästä onkin ollut varsin onnistunut luomus, sillä se on palkittu alansa maailmanmestaruuskisoissa pronssilla.

-Kyllähän minulta aluksi kysyttiin, että meinaatko elää tuolla. Nyt Ukko-tuotteita on myyty 5 miljoonalla eurolla kuluttajille. Suomessa meillä on pari sataa jälleenmyyjää ja vientiä viiteen maahan.

Lahjatalot ja kultasepänliikkeet, maamme lukuisat turistikohteet Suomenlinnasta aina Lapin perukoille asti sekä ulkoilmaihmisten suosimat eräkaupat myyvät Ukkoa. Myös Manner-Euroopan suurin tavaratalo Kaufhaus des Westens Berliinissä eli KaDeWe kiinnostui näkemästään.

-Tutkittuaan tuotteitamme luksustavaratalon edustajat sanoivat, että laatumme on jopa saksalaista parempi. Nyt olemme mukana heidän valikoimissaan.

Ukko on ulkoilmaihmisen kaveri niin retkillä kuin golfkentilläkin. Tuotteiden rinnalla kulkee myös vahva tarina, joka nousee suomalaisesta identiteetistä ja luontosuhteesta.

Kumppaniksi ulkoilmaihmiselle

Ukkoon mieltyvät Jaatisen mukaan ihmiset, joiden elämäntapaan ja -tyyliin kuuluvat metsästys, kalastus, samoilu tai golf.

-Onnistuessaan metsästäjä ottaa riistaryypyn ja golfaaja naukun birdiepullostaan.

Ukko Finland on hyvin suosittu ja seurattu yritys sosiaalisessa mediassa.

-Meillä on 62 000 seuraajaa Facebookissa, ja reaktiot ovat hyvin voimakkaita, kun julkaisemme uusia kuvia. Meistä tykätään ja meitä halutaan seurata. Ukon mittasuhteet ja paino tuntuvat hyvältä jo käteen, ja sitä voi ajatella miesten koruna.

-Naisille on olemassa paljon lahjoja maailmassa, mutta miehille sen sijaan vähemmän. Naisten merkitys ostajina on silti meillekin huomattava, sillä asiakkaistamme 60 prosenttia on naisia. He ostavat lahjoja miehille, mutta toki hankkivat tuotteitamme myös itselleen.

-Kaikissa tuotteissamme on ulkonäön ja designin lisäksi aina jokin toiminnallisuus. Ne eivät mene rikki ja ovat siksi ikuisia. Kaikki tuotteet ovat myös sarjanumeroituja.

Keskeinen innovaatio on korkki, jonka toteutus antaa tuotteelle tasting-ominaisuuden.

-Jätin perinteiseen tapaan valmistetun suuaukon kokonaan pois. Ukosta tuli putki, jonka sisään korkki menee. Putki toimii kuppina, joka mahdollistaa tastingin tuomalla viskin ja konjakin aromit esiin. Maailman viskitalot ja konjakin tuottajat osaavat arvostaa sitä.

Jaatinen sanoo Ukko Finlandin nyt keskittyvän maailman luksusmessuihin, minkä lisäksi verkkokauppa sekä myynti suoraan asiakkaille ovat keinoja maailmanvalloitukseen.

-Itse voimme mennä maailmalle tarina edellä, mutta kun tuotteet siirtyvät jälleenmyyjillemme, vaarana on tarinan ja toiminnallisuuden katoaminen tuotteen yhteydestä. Niiden yhteys pitää säilyttää, hän painottaa.

-Ukko on luksuslahja, jossa on mukana vähän huumoriakin. Se vaan on niin perkuleen kiva omistaa, Jani Jaatinen kiteyttää luomansa tuotteen lumon.

Suomen Kädentaidot -messuilla 15.-17.11.2019 E-hallissa toteutetaan uusi alue: Mutteri – jotain aivan muuta.

Mutteri-alueella voi tutustua kotimaiseen erikoisosaamiseen sekä tehdä ostoksia.

Mukana on vajaa 20 täysin erilaista kotimaista yritystä esittelemässä osaamistaan ja omaa ammattialaansa.

Mutteri-alueella voi seurata ammattilaisia työssään.

Mutterin välittömässä läheisyydessä on mukava ja viihtyisä lounge-tila istuimineen.

Euroopan suurin käsityöalan messutapahtuma Suomen Kädentaidot on avoinna Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 15.–17.11.2019 perjantaina kello 10–18, lauantaina kello 9–18 ja sunnuntaina kello 10–17.

Lue myös: