MainosPyynikin

Tamperelaisolut hurmasi britit: ”Mistä tätä saa lisää?”

Pyynikin osakkailla on erityisen tärkeä rooli panimolle, sillä heillä on mahdollisuus osallistua tuotteiden kehitykseen.


27.11.2019 14:48

Pyynikin Brewing Company on kasvanut vain kuudessa vuodessa pienestä 35 000 litraa olutta vuodessa tuottavasta pienpanimosta Suomen kuudenneksi suurimmaksi panimoksi, joka työllistää reilut 30 henkeä ja valmistaa yli kaksi miljoonaa litraa olutta. Laajan olutvalikoiman lisäksi panimo alkoi tänä vuonna valmistaa virvoitusjuomia, juomasekoitteita, siideriä, vichyä ja tisleitä. Panimon käynnissä oleva osakeanti on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla.

–On ollut hienoa seurata ja ihmetellä, miten nopeasti olemme kasvaneet. Kun meistä oli joskus alkuaikoina ensimmäinen juttu paikallislehdessä, olimme innoissamme. Tänä vuonna meistä on tehty juttuja myös ulkomaisiin medioihin, kertoo panimon perustaja Tuomas Pere.

Yhteisössä on voimaa

Pyynikin Brewing Companyn syksyllä käynnistynyt osakeanti on saavuttanut ensimmäisen tavoitteensa. Suomen nopeimmin kasvava panimoalan yritys on kerännyt jo 300 000 euroa, ja seuraava tavoite on 500 000 eurossa.

Pyynikin Brewing Companylla on jo yli viisituhatta osakasta. Osakkailla on erityisen tärkeä rooli panimolle, sillä heillä on mahdollisuus osallistua tuotteiden kehitykseen. Vuorovaikutus on aktiivista panimon ja osakkaiden välillä. Osakkaat voivat nauttia esimerkiksi yksinoikeudella myydyistä erikoiseräoluista sekä erityiseduista Tampereen keskustassa sijaitsevassa Pyynikin Brewhousessa.

Voimakas kasvuvaihe alkaa nyt olla siinä vaiheessa, että investointien jälkeen luvassa on vahvaa tulosta ja osinkoa osakkaille.

–Olemme viime vuosina vahvasti investoineet laitteistoon, sillä kysyntä on ollut niin kovaa, että siihen on ollut vaikea vastata. Nyt käynnissä olevan osakeannin turvin pystymme kasvamaan, turvaamaan kotimaan toimitukset sekä jatkamaan vientiä. Tulevaisuus näyttää hienolta, summaa Tuomas Pere.

Tärkeä työllistäjä

Alkuvaiheessa panimo työllisti Tuomas Peren perheen lisäksi muutaman perhetutun. Nyt panimo työllistää reilut kolmekymmentä henkeä. Osaavaa väkeä on rekrytoitu niin Suomesta kuin ulkomailta vahvistamaan kasvua, kehitystä ja laatua. Osa työntekijöistä on palkattu onnistuneen harjoittelun jälkeen.

–Meillä on mukavan kansainvälinen porukka. Meiltä löytyy ainakin seitsemää eri kansallisuutta. Tätä pidetään miesvaltaisena alana, mutta meillä sukupuolijakauma on suurin piirtein puolet ja puolet. Olemme tehneet yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa, ja osa työntekijöistä on löytynyt onnistuneen työharjoittelun kautta, kertoo panimon yhteisömanageri Veikko Sorvaniemi.

Pyynikki on vahvasti paikallinen ja samalla ylpeä tamperelaisuudestaan. Panimo alkoi tänä vuonna valmistaa myös virvoitusjuomia, juomasekoitteita, siideriä, vichyä ja tisleitä.

Reilusti paikallinen

Suuri osa panimo käytämistä raaka-aineista tulee lähialueen tuottajilta. Paikallisuus merkitsee panimolle muutakin kuin pelkästään raaka-aineita. Alusta lähtien panimo on vahvasti tukenut paikallista kulttuuria ja urheilua. Pyynikin Brewing Company toimii Pyrinnön naiskoripallojoukkueen sekä Ilveksen naisten jääkiekkojoukkueen sponsorina. Panimo on mukana myös lukuisissa kulttuuripuolen tapahtumissa.

–Me ollaan ylpeitä tamperelaisuudesta. Tampere on kaikin puolin mahtava paikka, toteaa Veikko Sorvaniemi.

Vahvasti kansainvälinen

Kuluvan vuoden aikana panimo on vienyt olutta 13 Euroopan maahan, yli 2 300 myymälään. Viimeisin valloitus on Iso-Britannia, johon lähti loppukesästä 160 000 tölkkiä tamperelaisolutta. Yhteensä tänä vuonna tamperelaispanimolta on lähtenyt vientiin olutta liki satatuhatta litraa.

Pyynikin Brewing Companyn osakeanti on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla. Neuvotteluja uusien vientimaiden kanssa käydään parhaimmillaan

–Viimeisin palaute Iso-Britanniasta on ollut mahtavaa. Meidän olut on maistunut, sitä on kehuttu ja kyselty, että mistä tätä saa lisää. On hienoa seurata, miten Pyynikin oluista puhutaan myös ulkomailla, kertoo panimon perustaja Tuomas Pere.

Panimon osakeanti jatkuu tulevaan kesään. Ensimmäiset investoinnit tuotantolaitteistoon on jo tehty. Uuden pakkauslaitteen avulla olutta valmistuu jatkossa nopeammin. Tulevissa hankinnoissa otetaan entistä enemmän huomioon niiden ympäristöön kohdistuva kuormitus.

– Olemme olleet maan nopeimmin kasvava panimoalan yritys. Haluaisimme olla myös Suomen luontoystävällisin. Sen eteen on tehtävä vielä töitä. Olemme jo siirtyneet tölkkeihin, koska ne ovat paljon luontoystävällisempiä kuin pullot, kertoo yhteisömanageri Veikko Sorvaniemi.

Tutustu Pyynikin Brewing Companyn osakeantiin.

Luontoystävällisyyteen tuotannossaan määrätietoisesti tähtäävä Pyynikki on jo esimerkiksi siirtynyt kokonaan pulloista tölkkeihin.

Lue myös: