MainosPirkanmaan yrittäjät

Eläinkaupan eksoottiset eläimet ovat hyviä sisäänheittäjiä ja kaupan todellisia tähtiä, mutta liikkeen tuloksesta niiden myynnillä tehdään vain murto-osa

Muuttomatka oli tuskin kilometriäkään, mutta se ei paljon auta. Yrittäjä Heidi Lyly nimittäin kertoo, että lemmikkieläinliikkeen muuttaminen on helpon vastakohta. Liikkeen ovet se pisti kokonaan kiinni viideksi päiväksi, mutta kaikkine valmisteluineen töitä muuton eteen tehtiin viikkotolkulla. Pirkanmaan Yrittäjä -lehden vieraillessa liikkeessä marraskuun lopulla, kauppaa käytiin kuitenkin jo täydellä teholla.

Kameleontti kaunis kuin karamelli. Se innostui saamastaan proteiiniannoksesta, mutta kameramiehelle sen kieli oli liiankin nopea.


19.12.2020 6:00 | Päivitetty 16.12.2020 11:22

Heidi Lylyn kipparoima Zoopet.fi teki marraskuussa Lielahden sisäisen muuttoliikkeen ja vaihtoi Possijärvenkadun Enqvistinkatuun. Urakka tiedettiin työlääksi, mutta kun sopiva tila löytyi, ei asian suhteen jahkailtu. Sopivaa tilaa oli metsästetty samoilta nurkilta jo pidemmän aikaa.

– Aika vähäistä täällä Lielahdessa tilavaihtuvuus on ollut, mitä näitä olen tässä pari vuotta seurannut. Päätöstämme edesauttoi sekin, että tämä oli saavutettavuudelta ja näkyvyydeltä erinomainen paikka ja edellisen kiinteistömme tontin tulevaisuus taas iso kysymysmerkki, Heidi Lyly taustoittaa kulkiessamme kohti akvaariorypästä.

– Aloitetaan kierros sieltä, mistä liiketoimintammekin alkoi 29 vuotta sitten, Lyly johdattelee.

Akvaariorakkaus

Kaikki alkoi harrastuksesta. Kun jo lapsuudenkodissaan akvaarioon tottunut Heidi löysi elämänkumppanikseen akvaarioihmisen eli Petrin, myös yhteiseen pesään tuli hetimiten hankittua lemmikkikaloja. Yhdestä akvaariosta tuli pian kaksi ja kohta jo kolmas ja neljäs.

Vähitellen harrastus laajeni kasvattamiseen, ja ennen pitkää pariskunta vuokrasi kasvatuskäyttöön entisen grillikioskin Raholasta. Sinne saatiin mahdutettua peräti 50 akvaarion verran kasvatustilaa. Bisnes oli syntynyt.

– Kasvattamamme kalat myimme pääosin lähiseudun eläinkauppoihin. Lisäksi mieheni osti ja korjasi käytettyjä altaita, joita niitäkin siis myimme, Heidi taustoittaa. Vaikka touhu alkoi vaatia jo enemmän tunteja, päätyö se ei ollut vielä kumpaisellekaan. Heidi oli vielä päivätöissä kännykkäjätti Nokian palveluksessa, ja täysipäiväinen yrittäjä hänestä tuli vasta vuosituhannen alkuvuosiin ajoittuneiden kahden äitiysloman jälkeen.

Kauppias Heidi Lyly näyttää suunnan, minne on tulossa vielä yhden seinän verran akvaarioita. Muuttoa odotteli vielä kolmisenkymmentä akvaariota kaloineen. Zoopetin valikoimaan kuuluu yli 50 kalalajia. Liike on auki kuutena päivänä viikossa, ja siellä työskentelee yrittäjän lisäksi kaksi vakituista työntekijää, joista kumpikin on ollut pestissään jo useamman vuoden.

Vielä uupuu seinällinen akvaarioita

Tätä haastattelua tehtäessä marraskuun loppupuolella Zoopetin uudet ovet ovat olleet auki viikon päivät. Ja vaikka liike sisältä näyttääkin jo aivan valmiilta, jonkin verran muuttohommia on vielä rästissä.

– Tälle seinälle meillä on tulossa vielä akvaarioseinä eli kolmisenkymmentä akvaariota, yrittäjä esittelee akvaarioseinän vieressä vielä tyhjänä komeilevaa tilaa. Juuri akvaarioiden muutossa on valtava homma. Aiemmat akvaariot pitää kaikki ensin tyhjentää ja uudessa paikassa rakentaa taas uusiksi aina bakteerikantoja myöten. Eläinkaupan muuton sisään mahtuukin siis useampia pikkumuuttoja. Aiemmin pyöräkauppana toiminut kauppapaikka ei vaatinut mitään jättiremontteja, mutta yrittäjä kiittelee vuokranantaja Spondan pistäneet pienetkin yksityiskohdat kuntoon aina uusia ledivalaisimia myöten. Uudet tilat ovat kutakuinkin samankokoiset kuin aikaisemmat, mutta pohja on parempi.

– Etenkin näissä tiloissa on nyt paremmat karanteenitilat eläimille, yrittäjä kertoo. Niitä käytetään, aina kun liikkeeseen saapuu eläimiä kasvattajalta.

Keskisen Vesan kaupassa alkuun

Pariskunnan ensimmäinen liike sijaitsi Keskisen kyläkaupan kauppakäytävällä Pohjanmaan Tuurissa. Sinne oli päädytty kun hynttyyt oli päätetty lyödä yhteen pohjanmaalaisen, joskin tamperelaislähtöisen akvaarioharrastajan kanssa. Silloin syntynyt Kalajuttu-liike toimii edelleen kyläkaupan yhteydessä, mutta Lylyn pariskunta myi osuutensa siitä jo vuosia sitten.

Sittemmin liiketoiminta on keskittynyt Pirkanmaalle. Täällä myymälöitä on ollut useammassakin osoitteessa. Kiivaimmillaan Heidillä oli kolmekin liikettä, joiden lisäksi aikaa meni myös maahantuonti- ja tukkutoiminnan pyörittämiseen. Yhden liikkeen malliin yrittäjä päätyi vasta 2015. Silloin Heidi myi muut liikkeensä ja päätti keskittyä täysillä yhden pyörittämiseen.

– Halusin tehdä muutakin kuin rahdata tavaraa toisesta toiseen. Halusin itse olla enemmän myös itse myymälässä ja asiakkaiden kanssa tekemisissä.

Jyrsijät pilkillä

Akvaariokalojen lisäksi liikkeessä majailee paljon muitakin eläimiä. Ne on majoitettu liikkeessä useampaan erilliseen eläinhuoneeseen niin että kanit ja jyrsijät majailevat omassa huoneessaan, linnut omassaan sekä matelijat, hämähäkkieläimet, hyönteiset sekä esimerkiksi kilpikonnat omassa huoneessaan. Kaikista eläinhuoneista on suora ilmanvaihto ulkoilmaan.

– Tämän ansiosta myös allergiset asiakkaat pystyvät asioimaan liikkeessämme, Lyly korostaa, kun kierroksemme jatkuu.

Jyrsijähäkissä iltapäivästä hiljaista. Suurin osa huoneen asukeista onkinyöeläimiä.

Pirkanmaan Yrittäjä -lehden vieraillessa paikalla iltapäiväkolmelta jyrsijähuoneessa on hiljaista kuin huopatossutehtaalla. Tatu ja Patu -kanit sekä viereisessä häkissä majaileva Mörkö ovat valveilla, mutta suurin osa karvaturreista on vetämässä sikeitä. Gerbiileistä, marsuista ja kääpiöhamsteritalvikoista ei näy kunnolla kuin vähän karvoitusta. Yöeläiminä ne latailevat nyt akkujaan omissa koloissaaan. Yrittäjän mukaan jyrsijöistä hamsteri on pitänyt pintansa lasten ykköseläimenä ja onkin ollut Suomen suosituin jyrsijälemmikki jo vuosikausia.

– Se on helppohoitoinen, ei vaadi kovin paljon tilaa, ruokinta on kohtuullisen yksinkertaista, ja ne ovat varsin seurallisia eläimiä, Lyly perustelee hamsterin suosiota.

Kehittyvä Lielahti

Sopivia tiloja liikkeelle alettiin tuolloin viitisen vuotta takaperin tietoisesti katsoa juuri Lielahdesta, joka vilkkaana ja alituisesti kasvavana alueena tarkoitti tasaisia asiakasvirtoja. Lisäksi yrittäjä oli päättänyt haluavansa yrittää muualla kuin kauppakeskuksessa. Lukuun ottamatta yhtä Tesomalla sijainnutta myymälää, Lylyn kauppapaikat olivat aina löytyneet liikekeskusten yhteydestä. Tähän suurin motiivi oli talous.

– Samalla vuokrarahalla sai tuplasti neliöitä kauppakeskusten ulkopuolella, Heidi tietää.

Nyt toteutetussa muutossa yrittäjää on hieman jännittänyt, miten asiakkaat uuteen osoitteeseen löytävät. Lyhyt kokemus tosin on osoittanut pelon turhaksi.

– Ihan muutamassa päivässä meillä on käynyt väkeä, joka ei ollut ennen kuullutkaan meistä, vaikka emme silloinkaan olleet kilometriä kauempana. Nykyiseen sijaintiin verrattuna Possijärvenkatu oli selvästi syrjemmässä, hän miettii. Verkkosivut ovat Zoopetille tärkeä markkinointiväline, mutta omaa verkkokauppaa liikkeellä ei ole, eikä sellaista ole suunniteltukaan.

– Hyvin hoidettu verkkokauppa vaatisi valtavasti panostuksia, johon meillä ei ole resursseja. Haluamme jatkossakin keskittyä sataprosenttisesti asiakkaisiin, jotka astuvat tuosta ovesta sisään.

Zoopetistä löytyy lemmikillekin joululahjavaihtoehtoja yllin kyllin.

Avara Luonto á la Lielahti

Matelijahuoneessa silmä seisahtuu pakostakin komeannäköiseen ja likineonvihreään kameleonttiin, jolla on juuri sopivasti ruoka-aika. Kippoon asetetut hyönteiset napsahtavat kielellä suuhun kuin Avarassa luonnossa konsanaan.

Kameleontin lisäksi samasta huoneesta löytyy sammakoita, sauvasirkkoja, kahtakin erilaista gekkolajia sekä viljakäärme, joka on sekin menopäällä. Paksuudeltaan se on vain lyijykynän kokoluokkaa, mutta pituutta sillä on helposti 30 senttiä. Sekin toivoisi pääsevänsä aterioimaan, mutta on nyt pakkopaastossa. Lylyn mukaan sen uusi omistaja on noutamassa se kotiinsa illalla, eikä sitä parane enää syöttää ennen tätä. Ruoka ei kuulemma ehdi sulaa. Ei vissiin, sillä yrittäjä kertoo sihisijän ruokavalion koostuvan jo nyt hiiristä.

Kaikkein pitkäikäisimpiä lemmikkejä liikkeessä ei juuri nyt ole myynnissä. Sieltä ostetut nelivarvas- ja kreikankilpikonnat kun saattavat hyvinkin elää yli satavuotiaiksi. Kun ne myydään noin kaksivuotiaina, niistä voi aikanaan olla iloa hyvinkin vielä ostajan lapsenlapsille.

Yrittäjän kädellä on sauvasirkka. Se naamioituu melko helposti oksaan, sillä häkistä sitä on jopa vaikea löytää.

Kalansaanti loppui lomalentojen myötä

Akvaariokaloja lukuun ottamatta lähes kaikki liikkeessä myyntiin saapuvat eläimet tulevat Euroopasta. Unionin alueella toimitukset eivät ole koronasta pahemmin häiriintyneet, mutta kalapuolella tilanne on toinen.

– Akvaariokaloista suurin osa lennätetään Suomeen matkustajakoneiden rahtina, Lyly kertoo.

Yrityksessä myynnissä olevien eläinten myynti näyttelee kokonaisliikevaihdosta hyvin piskuista osaa. Yrittäjä itse arvioi luvun olevan noin viisi prosenttia. Liikkeen tulos siis koostuu pääosin oheistuotteista, kuten eläinten hoitoon liittyvistä tarvikkeista, ruokatarvikkeista, akvaarioista ja terraarioista. Lylyn mukaan viimeisen viiden vuoden aikana lemmikkieläinkaupassa on tapahtunut isoja muutoksia. Suurin muutosajuri on ollut verkkokaupan voimakas lisääntyminen. Sen myötä esimerkiksi koirien ja kissojen ruoan myynti on loppunut Zoopetistä lähes tyystin.

– Koiranruokaa saa rahdattuna suoraan Saksasta kotiovelle todella halvalla, ja lisäksi koira- ja kissanruokaa on saatavilla oikeastaan joka ikisestä päivittäistavarakaupasta. Sen sijaan olemme keskittyneet näitä eksoottisempien eläinten ruokiin.

Ketjuttomuus kunniaan

Monen yrittäjän liiketoimintaa kaltoin kohdellut koronaepidemia on vaikuttanut lemmikkieläinkauppaan hieman omalaatuisesti. Kävijämäärät ovat kyllä vähentyneet, mutta ostokset puolestaan kasvaneet. Kun huomautan yrittäjälle kuinka moni tuttavaperheemme on päätynyt koiraperheeksi kuluvan vuoden aikana, vahvistaa hän samansuuntaisen trendin päteneen myös muiden lemmikkien osalta.

– Varsinkin keväällä kun oltiin kotona, lemmikkieläimiä myytiin huomattavasti tavallista enemmän. Monesti keväällä koulujen lopun aikaan meillä on ollut selvä myyntipiikki, mutta nyt se aikaistui merkittävästi, hän kertoo. Sen miellyttävän havainnon yrittäjä on korona-aikana tehnyt, että asiakkaat ovat enenevissä määrin kiinnostuneet yrityksen omistuspohjasta.

– Aika monesti ihmiset nykyään ääneen kysyvät, että ettehän te ole mikään ketju. Kun paljastumme yksityiseksi kauppiaaksi, siihen ollaan selvästi tyytyväisiä. Moni on halunnut nyt etenkin koronan aikana tukea paikallista yrittäjää, mikä tietysti tuntuu hienolta, Heidi Lyly hymyilee.

Okei, ei niitä ehkä ihan tuhatta ole, mutta aika oikeutettu nimi Kamerunin tuhatjalkaiselle silti on aikanaan annettu.

Näköä on, mutta nokka saisi pysyä supussa

Kaikista vireimmillään meno on lintuhuoneessa, josta kuuluva sirkutus kuuluu myös muihin huoneisiin. Siellä katseen vangitse eritoten komea papukaijapariskunta, joka kyhnöttää vieri vieressä kuin vastarakastuneet. Tästä laji on lempinimensäkin saanut, sillä kyseiset linnut tunnetaan agaporniksina eli rakkauspapukaijoina.

Niiden söpöilyä on miellyttävä katsella, mutta ääntä ei kyllä voi hyvällä tahdollakaan kauniiksi luonnehtia. Liekö sitten Luojalla loppuneet paukut niitä viimeistellessä. Papukaijojen lisäksi omissa häkeissään visertelevät undulaatit ja toisissa seeprapeipot, joista molemmat ovat perinteisiä lemmikkilintusuosikkeja.

Työssään tyytyväinen Heidi

Heidi Lyly ei ole itse haikaillut takaisin palkkatyömaailmaan, vaan myöntää suoraan tekevänsä nyt työtä mistä nauttii.

– Tässä saa olla ihmisten ja eläinten kanssa tekemisissä, mistä todella pidän. Todella harvassa ovat olleet päivät, jolloin en olisi oppinut mitään uutta. Viimeksi tänään aamusta kävin pidemmän keskustelun Amazonin erään jokihaaran tanniinipitoisuudesta, hän hymyilee. Yrittäjä myöntää, että välillä asiakkailta tulee kysymyksiä, joihin ei osaa vastata.

– Näissä tapauksissa on aina parempi sanoa, ettei tiedä kuin vastata väärin, hän toteaa.

Sanonta suutarin lapsen kengistä ei pidä oikein kutiaan Lylyn omassa taloudessa. Heillä kun on tälläkin hetkellä muutaman akvaarion lisäksi kaksi cockerspanielia sekä yksi kissapappa. Tosin yrittäjä itse huomauttaa, että määrä on varsin maltillinen.

– Kun meidän pojat olivat pienempiä, meillä oli eläin jos toinenkin; kanien ja marsujen lisäksi akaattikotiloita, useita viljakäärmeitä sekä kuningaspyton. Sen nimi oli Solmu.

Rakkauspapukaijojen käytös oikeuttaa nimen. Ne kun olla kyhnöttävät aivan kylki kyljessä.

Lue myös: