MainosPirkanmaan Yrittäjät

Kotibileisiin kehitetystä roolihahmosta tulikin työ – esikuvakin ihastui kaksoissiskostaan

Takahuoneessa keikkaansa valmistautuva Kata Koskinen, tai siis oikeastaan tässä vaiheessa iltaa jo Aira S. Amulin on kirjoittanut illan rungon paperille, mutta iso osa jutuista irtoaa improvisoimalla.


17.9.2018 9:30

Reilut kolme vuotta sitten asiaa ei tiennyt vielä kukaan. Ei edes itse Aira Samulin. Nimittäin sitä, että hänellä sattuu olemaan Tampereella kankeampi kaksoissisko, Aira S. Amulin. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti tapasi erehdyttävän paljon tamperelaista kouluttaja/valmentaja Kata Koskista muistuttavan Aira S. Amulinin kun hän oli valmistautumassa keikkaansa Laterna-ravintolassa Tampereen keskustassa.

Takahuoneessa toimittajaa oli vastassa hyväntuulinen S. Amulin. Ja koska ohjelma oli vähän myöhässä, oli meillä aikaa rupatella jo ennen keikkaa. Tällä kertaa yleisönä oli satakunta hoiva-alan ammattilaista ja opettajaa, jotka taas olivat Tampereella valtakunnallisen Taitajat-kisan tiimoilta.

– Tulemme koputtamaan, kun on aika, ovelta vielä huikataan.

Oiva esikuva

Aivan ensimmäistä kertaa roolihahmo näki päivänvalonsa tamperelaisyrittäjän kotona, ja syy oli hänen siellä järjestämänsä Ilta Idolina -teemaiset pirskeet. Tästä on nyt aikaa 3,5 vuotta. Frida Kahlon ja muiden kutsuvieraiden joukossa Kata oli päättänyt pukeutua Aira Samuliniksi. Hän kertoo, että hahmo on syntynyt ensisijaisesti kunnianosoituksesta ikienergista, oikeaa Airaa kohtaan.

– Olen arvostanut häntä aina, ja toivon, että samassa iässä myös itse olisin yhtä energinen ja yhtä monessa mukana kuin hän, Kata Koskinen kertoo ja jatkaa, että myös Aira Samulinin ilmiselvästi koko kansaan uponneet arvotkin on helppo allekirjoittaa.

– Airahan puhuu paljon tärkeiden asioiden puolesta, kuten esimerkiksi mielenterveystyön ja seniorikansalaisten asiaa. Ja myös Aira S. Amulin käy mielellään vierailuilla palvelutaloissa, hän kertoo.

Välittömästi vihreää valoa

Kata Koskisen saama palaute oli hyvää ja pisti heti miettimään, josko hahmoa olisi mahdollisuus käyttää joskus myös virallisemmin. Mutta ennen kuin hän uskalsi valjastaa hahmoa varsinaisesti kaupalliseen käyttöön, piti saada siunaus itse esikuvalta. Toiminnan naisena Kata Koskinen ei sitä kummemmin aikaillut, vaan tarttui puhelimeen. Voi hyvin kuvitella, että aivan samanlaista soittoa ei Aira Samulinkaan ollut tottunut ihan alituiseen saamaan.

– Hän innostui heti asiasta, ja antoi välittömästi luvan hahmon käyttöön. Lisäksi tämä meidän kaksoissisaryhteys keksittiin nimenomaan hänen kanssaan yhteistuumin, Koskinen kertoo.

Puhelinkeskustelu oli hyvä alku, mutta sittemmin kaksikko on tavannut livenäkin. Aira S. Amulin kävi tapaamassa Samulinia Airan tarinasalongissa Helsingissä. Se tapaaminen on tuoreempi, ja siitä on nyt valmiina video. Aivan oikeassa maailmassa Airalla ei kaksoissiskoa ole, mutta sisko kumminkin. Aira tosin kertoi olevansa iloinen, että nyt tämä kaksoissisko asuu fyysisesti lähempänä, sillä oikea sisko asuu Amerikan Yhdysvalloissa.

Se pikkaisen leveämpi sisarus

Se, että kaksoissisko tituleeraa itseään kankeammaksi kaksoseksi, näkyy muun muassa lonkassa. Ulkoinen olemus eroaa muutenkin. Siinä missä Aira Samulin on siro ja sorja, kertoo kopio suoraan olevansa toisesta muotista.

– Toisaalta, minun mielestä minulla on vaan isommat rinnat, hän nauraa.

Yhdistäviä tekijöitä tunnetumman sisaren kanssa ovat nauru ja huumori, sekä erityisesti positiivinen asenne elämään. Se on kantava teema kummallakin, Koskinen tiivistää ja muistuttaa, että monesti se sanoma on hyvin pitkälti samaa, mitä hän on tottunut myös kouluttajana tekemään.

– Iloinen työvire sopii hirvittävän hyvin molempiin rooleihin, hän kertoo.

Hoitajataustasta vetoapua illan juttuihin

Aira S. Amulinin suosio on ollut niin hyvä, että tänä päivänä esiintymisiä tässä roolissa on jo likipitäen joka viikko. Iltana, jolloin Pirkanmaan Yrittäjä -lehti kävi seuraamassa Katan esiintymistä, oli pitopaikkana Tampereen keskustassa sijaitseva ravintola Laterna ja yleisönä samaan aikaan Tampereella järjestettyjen Taitajat 2018 -kilpailuissa mukana olleita opettajia ja hoitajia. Yhdistävä tekijä oli ammattiyhdistys, sillä tilaisuuden oli pistänyt pystyyn ammattiliitto Super. Koskinen ounasteli olevansa vähän niin kuin omiensa parissa, sillä myös hänen ensimmäinen ammattinsa on sairaanhoitaja.

Keikkojen sisältö saattaa erota toisistaan hyvinkin paljon.

– Tänään siitä esimerkiksi on apua, että olen itse ollut hoitajana Tilkan keskussotilassairaalassa, ja toki myös omilta opiskeluajoiltani saatan ottaa käyttöön juttuja, hän tuumaa, kun lavalle ilmestymiseen on aikaa muutama minuutti.

Laternassa yleisöä oli satakunta henkeä. Yleisömäärä on yleensä ollut kumpaankin suuntaan. Palvelutalojen asukkaille esityksessä on tyypillisesti mukana kymmenestä pariinkymmeneen ihmistä, ja taas isoimmissa tilaisuuksissa kuulijoita on voinut olla kolmisensataa. – Useimmiten tilaisuudet ovat pienempiä, eli työyhteisöjen tsemppauksia ja kevennyksiä, hän kertoo. Aira S. Amulin vierailee myös yksityistilaisuuksissa, ja on hän vetänyt tyhypäiviä laivallakin.

Vähättely riittää

Nyt järjestetyn tilaisuuden oli bookannut yrittäjän kalenteriin ohjelmatoimisto Ohjelmanaiset. Ratkaisevana tekijänä valintaan tällä kertaa oli vaikuttanut humoristisen esityksen lisäksi se, että esiintyjällä on hoitajatausta. Vaikka sisällöstä keskusteltiin, tiedossa ennen keikkaa oli oikeastaan vain se, että yleisö koostuu sataprosenttisesti sote-puolen osaajista. Sisältö tarkentuu aina tilaajan toivomusten mukaan, ja ohjeistus voi yleisön suhteen olla paljon yksityiskohtaisempikin. Yleensä ne yleisimmät jutut kohdistuvat kuitenkin asenteeseen, huumoriin ja positiivisuuteen.

– Esikuvansa mukaan myös minun Airani tsemppaa rohkeuteen ja tähän hetkeen. Mehän olemme Suomessa maailmanmestareita vähättelemään itseämme ja omia taitojamme. Asenne ratkaisee, ja hyvinvointi lähtee aina itsestä. Kun uskomme itseemme, on kaikki helpompaa ja osataan nauttia tästä hetkestä, hän kuvailee.

– Se, mihin kiinnität huomion, lisääntyy, on toinen keskeinen yleisohje, joka korostuu lähes esityksestä toiseen. Onneksi voimme itse valita keskitymmekö negatiivisiin vai positiivisiin asioihin.

Tykätyt tsemppitikut

Airan varsinainen puheosuus on noin puolisen tuntia, mutta käytännössä poikkeuksetta sen jälkeen esitys jatkuu vielä niin, että hän jää jutustelemaan yleisön joukkoon pienemmissä porukoissa. Tässä vaiheessa esitystä oleellisessa roolissa on taikapussi, joka pitää sisällään niin sanottuja tsemppitikkuja.

– Jokainen halukas nappaa sieltä oman tikkunsa, ja sitten peilaamme sen sisältämää sanaa vähän omassa elämässä. Se on kovin pidetty vaihe ja saattaa usein kestoltaan olla varsinaista esitysosaa tuplastikin pidempi, yrittäjä kertoo. Tämä vaihe saattaa kestää joskus yleisön koosta riippuen usein tunnin tai jopa sen yli.

Rooli antaa erivapauksia

Ehdottomasti parasta omassa työssä ovatkin juuri ihmiset sekä heidän kohtaamisensa.

– Siis vuorovaikutus. Niin ja tietysti se, että tässä saan myös vähän hullutella ja hassutella. Airan roolissa voin olla vieläkin räväkämpi ja suorapuheisempi kuin tavallisesti, hän kertoo. Senkin kouluttaja on huomannut, että roolihahmossa työyhteisön vaikeista asioista lähestyminen huumorilla voi jopa olla helpommin vastaanotettavissa kuin peruskouluttajana.

Yrittäjä on paitsi sairaanhoitaja myös tradenomi. Silti arvokkaimmat opit nykyiseen, pitkälti ihmisten väliseen kanssakäymiseen liittyvän työhön, hän on saanut varsinaisessa elämänkoulussa.

Oma luonne auttaa

Kata Koskinen laskee, että tänä päivänä noin kolmannes hänen työkeikoistaan on näitä ”airailuja”. Keikkoja on ollut ympäri maata, joskin ne ovat keskittyneet sinne missä kansakin asuu, eli eteläisempään Suomeen.

Mutta mistä sitten löytää oman tsempin esityksiin? Aira S. Amulin kun ei voi keikalla näyttää, jos oma päivä ei ole ollut ihan se parhaista parhain.

– Se varmasti auttaa, että olen saanut perusiloisuuden jo luonnonlahjana. Lisäksi aidosti nautin siitä, että muut nauravat, hymyilevät ja löytävät positiivisia oivalluksia, hän tuumaa.

Jännittääkö?

Mutta jännittääkö esiintyminen nyt, kun takana on jo pitkälti toistasataa keikkaa samassa hahmossa?

– Toki minua jännittää, mutta hyvällä tavalla. Itse uskon, että keikka menee jopa paremmin, jos vähän jännittää ennen sitä.

Ovelle koputetaan; on aika lähteä duuniin.

Fakta

Kuka: Kata Koskinen, kouluttaja, esiintyvä taiteilija

Miksi: Koulutukset ja tsemppaushetket nostattavat motivaatiota ja yhteishenkeä sekä lisäävät hyvinvointia ja parantavat tulosta.

Kenelle: Kaikille, jotka haluavat saada tiiminsä loistamaan.

Lue myös: