MainosPirkanmaan Osuuskauppa

Kestävän muodin kerros on avattu – Janita Aution Vogue-saappaat saivat Sokoksella uuden elämän

Huippuvalokuvaaja Janita Autiolle pukeutuminen on leikkiä, jossa kaikki on mahdollista. Tampereen Sokoksen kestävän muodin kerroksen avajaiset juontanut Janita kertoo, miten hänen huomiota herättävät asunsa syntyvät ja minkä kestävän muodin palvelun hän korkkasi Sokoksella ensimmäisenä.

Janita löysi ysärihenkisen juontoasunsa Sokoksen Emmyn valikoimasta.


Pattijoen ja Raahen kirppiksiltä se alkoi: matka kohti tyyli-ikonin mainetta. Janita Autio kiersi teininä kirpputoreilla tekemässä edullisia löytöjä siskojensa ja kavereidensa kanssa. Kotona niitä valokuvattiin, samalla ihasteltiin postimyyntikuvastojen vaatteita ja fanitettiin Spice Girlsien erilaisia tyylejä.

Janitasta kasvoi monen ihailema, värikkään ja erottuvan pukeutumisen puolestapuhuja. Tässä hetkessä saattaakin yllättää, ettei Janita koe edelleenkään tarkalleen tietävänsä, mikä hänen tyylinsä on.

”Tyylini koostuu pitkälti väreistä ja kuoseista. Pidän korviksista ja sormuksista. Kenkiä vaatekaapista löytyy paljon. En haali luksuslaukkuja. Minusta on persoonallisempaa yhdistellä erilaisia juttuja. Pukeutuminen on mahtava mahdollisuus näyttää muille, millainen olen. Se on persoonani jatke”, Janita summaa.

Ei ole olemassa tyylimokia

Janitan mielikuvitukselliset asut näyttävät harkituilta kokonaisuuksilta, mutta niiden taakse kätkeytyy hämmästyttävän rento filosofia.

”Olen spontaani pukeutuja, enkä suunnittele pukeutumistani viikkoja etukäteen. Aamulla menen vaatekaapille ja vain valkkaan jotain.”

Pukeutumiseen liittyvään taustatyöhön uppoaa kuitenkin jonkin verran aikaa. Janita selaa paljon esimerkiksi Instagramia, josta hän bongailee asuja ja tallentaa säväyttäviä kuvia itselleen muistiin.

”Somessa on mahtavaa inspiroitua. Pelkästä asujen ihastelustakin saa jo paljon. Toisaalta välillä kuvia katsellessa minulle tulee olo, että oma vaatekaappini on tylsä, vaikka oikeasti minulla on paljon kauniita asuja.”

Tällaisina inspiraation mustina hetkinä Janita ottaa vaatteen tai asusteen, jota hän ei ole pitkään aikaan käyttänyt, ja miettii, miten voisi tehdä siitä uuden asun.

”Otan yhden kappaleen ja mietin siihen kokonaisuutta. Asusteilla voi tehdä paljon. Pukeutumisessa ei pidä pelätä tyylimokia, vaan ajatella koko hommaa leikkinä, antaa mennä vaan. Ihan sama, jos teet mielestäsi suuren mokan. Kukaan muu sitä tuskin huomaa.”

Tyylimyytti, jonka Janita haluaisi murtaa: kultaa ja hopeaa ei saa yhdistää. ”Tämä päähänpinttymä on tosi monella. Kuka tuollaista on keksinyt? Todellakin saa!”

Garderobin kulmakivet

Vaatteiden, kenkien ja asusteiden hankkiminen käytettynä on kulkenut Janitan mukana teini-iästä tähän päivään.

”Muoti kiertää ja aikakaudet toistuvat. En laita omia vaatteitani kovin radikaalisti kiertoon, sillä jokin mikä ei tunnu juuri nyt olevan in, voi hetken päästä tuntua taas tuoreelta.”

Vaikka Janita tykkää pukeutuessaan kokeilla kaikkea mahdollista, hänellä on vaatekaapissaan aina myös luottoasu, joka pelastaa päivän kuin päivän: jotakin rentoa, mukavaa ja kivannäköistä. Janitan rekeille pesän ovat tehneet esimerkiksi jakkusetit, suuret bleiserit ja leveälahkeiset löysät housut. Ne toimivat aina.

”Minusta tuntuu, että myös eri väreistä innostuminen kulkee minulla sykleissä: aikaisemmin ajattelin, ettei vihreä ole yhtään minun värini, mutta sitten rakastuin siihen täysillä. Punaisen ja oranssin kanssa minulle on käynyt samalla tavalla.”

Katso

Janita kokosi Sokoksen kestävän muodin kerroksen lanseeraustilaisuuteen upean minimuotinäytöksen, jonka vaatteet olivat pääasiassa Emmyn second handia. Katso avajaisten livetallenne Instagramissa @sokostampere.

Janitasta mielenkiintoinen tyyli voi olla laidasta laitaan mitä vaan. ”Paljon on kiinni siitä, miten vaatteensa kantaa. Vaikka itse tykkään värikkäistä vaatteista, ihailen hillitympiä sävyjä käyttäviä, etenkin jos asuun liittyy jokin pieni juju.” Kuvassa Janitan stailaamat mallit, Sokoksen työntekijät Sini Yliheljo, Meri Laaksonen ja Aregash Forsgrén-Parkkonen.

Muodin kestävät valinnat arjessa

Janita oli mukana Tampereen Sokoksen neljänteen kerrokseen avatun kestävän muodin kerroksen lanseeraustilaisuudessa. Osastokokonaisuus käsittää muun muassa Suomen suurimman second hand -verkkokaupan, Emmyn, ensimmäisen kivijalkamyymälän sekä laajennetun paikallismuodin DesignOnTampere-osaston.

”Mahtavaa, että mahdollisuuksia kestävien valintojen tekemiseen on tuotu lähemmäs ihmisten arkea. Sokoksen second hand -valikoima on erinomainen, ja laadukkaita, eri kokoisia vaatteita on helppoa löytää”, Janita peukuttaa.

Janita kokee ihmisten kulutustottumusten muuttuneen viime aikoina paljon. Kestävästä muodista keskustellaan paljon aiempaa enemmän, ja ihmisillä on siitä enemmän tietoa. Janita puhuu sen puolesta, että kaikkea ei tarvitse omistaa itse.

”Esimerkiksi juhliin mekon voi lainata kaverilta sen sijaan, että ostaisi vaatteen omaksi yhtä iltaa varten.”

Muotivaikuttaja on vahvasti sitä mieltä, että kestävin vaate on se, joka jo löytyy omasta vaatekaapista. Tämän ajatuksen inspiroimana Janita vei kenkiä ja narutopin huollettavaksi ja uudistettavaksi Sokoksen Sustinarelle.

Sokoksen kasvaneessa DesignOnTampere Shopissa asiakkaita tapasivat Pispala Clothingin suunnittelija Lauri Järvinen ja DesignOnTampere ry:n puheenjohtaja ja MUKA VA -brändin perustaja Anna Mattelmäki.

Sustinare rakastaa vanhaa

Sustinare on yksi Sokoksella aloittaneista uusista kestävän muodin toimijoista. Yrityksen luova johtaja Elina Korri ja toimitusjohtaja Lasse Huuhka ovat tuoneet vaatteiden ja kenkien korjaamisen, huoltamisen ja uudistamisen helposti asiakkaiden saataville, osaksi tavaratalokauppaa.

”Sustinaren ompelijat ja suutarit toteuttavat ammattitaidolla erilaiset muutostoiveet ja pidentävät vaatteiden ja jalkineiden käyttöikää. Osastoltamme voi lähitulevaisuudessa myös hankkia kierrätysmateriaalista valmistettua muotia”, Elina kertoo.

Sustinare huolsi ennen lanseeraustapahtumaa kaksiosaisen narutopin, josta Janita oli jo ajatellut luopua. Mallinmuutoksella topille luotiin kokonaan uusi elämä napapaitana, jollaisia Janita on pitkään ihastellut muiden yllä.

”Kannattaa ehdottomasti miettiä tarkasti, mitä oikeasti tarvitsee, ja voisiko jollekin jo kaapista löytyvälle vaatteelle tai asusteelle antaa lisävuosia uudistettuna. Jos kuitenkin ostat, mieti voitko valita second handia tai tukea kotimaisia yrittäjiä ostamalla suomalaista muotia”, Janita sanoo.

Sustinare käsittää Elina Korrin MEA Upcycle Studion ja Lasse Huuhkan luotsaamat Vuota-suutarit. ”Sokoksen Sustinaresta saa ainoana kivijalasta Vuodan suutaripalvelut, jonka työn tekevät tarkoin valikoidut suutarit. Meillä on vahva missio pelastaa ammattikuntaa ja nujertaa kertakäyttökulttuuria,” Lasse kertoo.

”Ja sit nää elämää nähneet saappaat…”

Sustinarelle Vuota-suutareiden osaaviin käsiin päätyivät myös Janitan vanhat vihreät bootsit, joissa hän esitteli hiljattain suloista kotiaan Scandinavian Voguessa. Näyttävät jalkineet kaipasivat käytössä tulleiden jälkien puhdistusta ja rikkinäisen koron korjaamista. Janitalla oli Vuodalle myös vieno toive pohjallisten laitosta.

”Makeat kengät, paljon elämää jo nähneet. Rehellisesti myös tosi huonot jalassa”, Janita päivitteli jättäessään jalkineita huollettavaksi.

Sokoksen kestävän muodin kerroksen avajaisissa Janita juonsi huolletut saappaat jaloissaan. Vuota-suutari oli toteuttanut kaikki Janitan toiveet ja yllättänyt tekemällä vielä vähän ekstraa kenkien mukavuuden eteen: sisäpohjallisten lisäksi kenkien ulkopohjiin asennettiin puolipohjalliset, joiden ansioista askel ei luista eikä paina.

”En olisi ikinä uskonut, että nämä saappaat saadaan vielä herätettyä henkiin! Sain aivan uudet kengät, jotka ovat upeat ja nyt myös mukavat päällä. Sustinare teki tosi hyvää ja huolellista jälkeä ja minut superiloiseksi!”

Janitan saappaat ennen huoltoa ja huollon jälkeen.

Kuvat: Niki Soukkio, Arttu Mustonen ja Janita Autio

Info

Kestävän muodin kerros | Sokos Tampere 4. krs

Sustinare: Vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden korjausompelu- ja huoltopalvelut, muokkaus ateljeetyönä sekä tuunauspalvelu. Lisäksi jatkossa myös MEA Upcycle Studion kierrätysmateriaaleista valmistamaa muotia.

Emmy: Laadukas second hand -muodin osasto ja myytäväksi tarkoitetun muodin droppipiste.

DesignOnTampere: Tamperelaisten huippusuunnittelijoiden muotia ja muotoilua.

Kuopus: Lastenvaatteita ja -tarvikkeita.

Pirkanmaan Jätehuolto & Nextiili: Poistotekstiilin keräyspiste.

Lue myös: