MainosPirkanmaan Osuuskauppa

Taide tukee nuorten mielenterveyttä

Sosiaaliset tilanteet puristavat kenkää nuorten lyhytelokuvassa


22.2. 15:51

Tampereen elokuvajuhlilla nähdään tänäkin vuonna nuorten lyhytelokuvapajan tuotos, joka käsittelee yhtä elokuvajuhlien teemoista – nuorten mielenterveyttä. Joukko Hämeenkyrön yhteiskoulun kahdeksasluokkalaisia pääsi tekemään lyhytelokuvaa. Nuoret laativat äidinkielen tunnilla käsikirjoituksia valitsemastaan mielenterveyteen liittyvästä teemasta. Lyhytelokuvaan valittiin Minella Ahosen teksti Kenkä sosiaalisella ahdistuksella.

Lyhytelokuvapaja on osa Tampereen elokuvajuhlien ja Pirkanmaan Osuuskaupan yhteistyötä. Mukana olivat Melina Pihlajaviita, Minella Ahonen, Eeva Kyyrönen, Silja Saari ja Matleena Wathen.

Käsikirjoituksen tueksi nuoret etsivät tietoa mielenterveysteemasta eri lähteistä.

-Oli vaikeaa kirjoittaa tästä aiheesta, ettei tekstistä tule liian synkkää tai ettei sano mitään väärää, nuoret pohtivat.

Minella onnistui hienosti kiteyttämään käsikirjoitukseen tunteita, joita monet nuoret kokevat ainakin joskus.

-Sosiaaliset tilanteet ahdistavat elokuvan päähenkilönä olevaa kenkää. Siitä tuntuu, että kaikki kattoo sitä, kun se menee jonnekin. Mieluummin se haluais olla nurkassa, Minella kuvailee.

-Joistain ihmisistä ahdistus näkyy päällepäin, ei kaikista. Ei voi tietää toisen tilanteesta, jos ei tunne häntä, Eeva pohtii.

Lyhytelokuvassa ahdistunut kenkä astelee lopulta kuraattorikengän juttusille. Tyttöviisikko kertoo, että heillä jokaisella on joku, jolle voi puhua. Se on tärkeää.

Jokaisen pitää saada olla oma itsensä

Nuoren juttukaveri voi löytyä ystävistä, perheestä tai vaikka kuraattorista. Tyttöviisikko kertoo, että heidän koulussaan pääsee helposti kuraattorille. Myös kuvataiteen opettaja Minna Väätänen antaa kiitosta kouluyhteisölle:

-Meillä on koulu, joka huolehtii hyvin oppilaistaan. Opettajan ja oppilaan välinen luottamus on parhaimmillaan sitä, että voidaan yhdessä taiteen avulla käsitellä hankaliakin aiheita ja jokainen saa olla oma itsensä.

Nuoret jakavat saman kokemuksen. Heidän koulussaan saa olla oma itsensä.

-Koen, että saan olla juuri sellainen kuin olen ja tulen hyväksytyksi. On helppo olla omanlaisensa, Silja kertoo.

- Aiemmassa koulussa minua nolotti, täällä saan olla oma itseni, Matleena Wathen hymyilee.

Päivässä saattaa valmistua vain kymmenen sekuntia

Mielenterveysteemaista elokuvaa tehdessä voi olla helpompi myös keskustella vaikeista aiheista. Pirkanmaan Elokuvakeskuksen Kalle Raittilan ohjauksessa nuoret oppivat monenlaista lyhytelokuvan toteuttamisesta. Elokuvan tekemisessä oli mukana yli 20 oppilasta. Käsikirjoituksen lisäksi maalattiin ja piirrettiin taustoja ja animaation hahmoja, kuvattiin, animoitiin, ja äänitettiin.

-Esimerkiksi äänistudio rakennettiin yhdessä jumppapatjoista, ja nuoret näkivät, miten studion voisi helposti kyhätä kotiinkin. Prosessi elää, tulee useita vedoksia, päivässä saattaa valmistua kymmenen sekuntia. Tämä avaa nuorille hyvin tuotantoprosessin moninaisuutta, Kalle hymyilee.

Sekä taiteen tuottaminen että siitä nauttiminen ovat tapa käsitellä tunteita ja mielen päällä olevia asioita.

– Lyhytelokuvapajassa nuorten näkökulma tulee heiltä itseltään. Avoin keskustelu ja vertaistuki ovat todella tärkeitä, Kalle kiteyttää.

Ilmaiset leffat piristävät S-Etukortin omistajia

Tampere Film Festivalia vietetään 9.–13.3. Osana Pirkanmaan Osuuskaupan ja Tampereen elokuvajuhlien yhteistyötä torstaina 10.3. S-Etukortilla pääsee ilmaiseksi Tampere Film Festivalin näytöksiin. Etu on henkilökohtainen ja saatavilla niin kauan kuin lippuja riittää (1 lippu / asiakas / näytös). Katso tästä, mistä ilmaislippuja voi lunastaa.

Moodkino-näytökset ovat maksutta katsottavissa Festhome TV -palvelussa 9.–31.3.

Lyhytelokuvat soveltuvat sekä nuorelle yleisölle että aikuisille.

Katsojille on luvassa erilaisia näkökulmia mieleen, tunteisiin ja elämän kipukohtiin

Ihmissuhteita, sukupuolta ja seksuaalisuutta käsitellään nuorille sopivalla tavalla.

Näytöksistä voi nauttia kotisohvalla, ja ne sopivat myös näytettäväksi kouluissa osana opetusta!

Tutustu näytöksiin täältä.

Tämän artikkelin alussa pyörivä traileri esittelee yhtä Moodkinon elokuvista: Stories from the Shower.

Lue myös: