MainosPirkanmaan Osuuskauppa

Pispalan kummitus ei jätä Salea rauhaan – mutta toivoa on!

Oli synkkä ja syksyinen ilta Pispalassa vuonna 2018. Silloinen myymäläpäällikkö Kirsi oli sulkemassa Salea yöksi, kun hänen lävitseen kävi kylmä väristys. Vaikka kaikki näytti myymälässä päällisin puolin normaalilta, jokin ei tuntunut olevan kohdallaan. Paria tuntia myöhemmin vartiointiliikkeelle tuli hälytys Pispalan Salesta.

Pispalan Sale on toiminut näyttämönä yliluonnollisille tapahtumille, joiden juurisyyn uskotaan nyt löytyneen.


30.10.2021 6:00

”Pitkäkyntisiä Pispalassa” oli ensimmäinen ajatus, kun vartiointiliike sai hälytyksen Salesta. Kaksi rotevaa kaveria lähti heti tarkastamaan, mitä kaupassa oli meneillään. Yöllinen hälytys myymälän sisällä havaitusta liikkeestä osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä vartijat eivät löytäneet jälkeäkään tunkeutujasta. Hälytyksen aktivoitumisen syyksi pantiin hyllyltä alas leijaillut paperiarkki, sillä jotenkin ihmismieli halusi tapahtuneen paketoida.

Selittämättömät tapahtumat saivat kuitenkin pian jatkoa.

Vihdoin vedenpitäviä todisteita

Moi-kuiskaus olkapään takaa myymälän ollessa kiinni, tumma hahmo seisomassa maitokaapin kohdalla, sykkiviä valopalloja hyllyjen yläpuolella, yön aikana lattialle pudonneita tavaroita. Viime vuosien aikana Pispalan Salesta on raportoitu useita eriskummallisia tapahtumia, jotka ovat sattuneet yleensä myymälän ollessa suljettuna. Erään niistä nykyinen myymäläpäällikkö Joonas Mäkinen todisti itse valvontakameran tallenteelta:

”Eräänä sunnuntaina myyjä oli menossa hoitamaan paperiasiaa myymälän toimistotilaan, kun toimiston hyllyltä putosi yhtäkkiä raskas kansio aivan itsestään. Heitimme vitsillä, että taas se kummitus on täällä”, Joonas kertoo.

Kun Joonas katsoi tapahtuman tallenteelta, myyjän avatessa toimiston ovea kansio singahti hyllynperältä kuin näkymättömän käden vetämänä.

”Paljonhan meillä on sisäisesti liikkunut juttua kummittelusta, mutta olen skeptinen realisti-ihminen enkä olisi ikinä uskonut, että tällaista voi oikeasti tapahtua. Oli virhe mennä katsomaan tallenne”, Joonas pyörittelee päätään.

Kummituksen identiteettiä voidaan vain arvailla

Pispalan uniikin kaupunginosan historiaan liittyy useita traagisia tapahtumia ja kohtaloita, jotka elävät tamperelaisten keskuudessa muun muassa kummitustarinoina. Ei siis olisi kovinkaan kaukaa haettua, että Salen näkymätön vieras olisi esimerkiksi tarinan mukaan 1900-luvun alussa Haulitornista alas heittäytynyt Uralin perhonen, sisällissodassa Mannerheimin palvelijana toiminut kirgiisinuorukainen, jonka on nähty kummittelevan Pispalassa.

Myymäläpäällikkö Joonas pohtii, että yksi vaihtoehto kummituksen identiteetiksi voisi olla Pispalan omalaatuinen persoona, Raatokarvari, jonka sanotaan kummittelevan alueella edelleen. Tämä nahkurin ammattia harjoittanut mies asui 1900-luvun alussa harjulla keskeneräisessä mökissään, käytti sikarilaatikkoa ja tuohivirsua kenkinä eikä koskaan leikannut tukkaansa tai partaansa.

Salen tienoille sijoittuu myös 1885 sattunut puukotustapaus, jossa Finlaysonin patruunan poika Ernst von Nottbeck sai surmansa. Perimätiedon mukaan tuonpuoleisesta tavataan ilmestyä juuri niillä sijoilla, jotka liittyvät kummittelijan maallisen taipaleen päättymiseen. Maantieteellisesti von Nottbeckin tapaus sopii Saleen kuin lakana haamun garderobiin.

Todennäköisiä kandidaatteja voisi siis olla useita, mutta salelaiset eivät ole päässeet tutkimuksessa hypoteeseja pidemmälle. Kiinnostavin kysymys lienee itse asiassa se, miksi kummitus tekee itseään tiettäväksi juuri Salessa.

Maailmanjärjestys palautuu myymäläuudistuksella

Joonaksella on näkemys siitä, miksi kummitus on ottanut Salen vakipaikakseen:

”Meille on kummituksenkin helppo tulla. Pispalalaisten naapurina tunnemme alueen asiakkaat. Toisaalta Pispalan Sale on yksi niistä Pirkanmaan Sale-myymälöistä, joita ei vielä ole uudistettu, ja tämäkin saattaa toimia kummituksen triggerinä. Kuulemani mukaan yleensä kun kummitellaan, jokin on jäänyt kummittelijaa kaivelemaan.”

Pirkanmaan 34 Sale-myymälästä 65 prosenttia on jo uudistunut tai uudistuu tämän vuoden aikana. Loput myymälöistä laitetaan uuteen uskoon vuoden 2023 loppuun mennessä.

Epävirallisen gallupin mukaan yhdessäkään jo uudistetussa Sale-myymälässä ei ole havaittu kummitteluun viittaavaa toimintaa – päinvastoin, uudistus on saanut elävien kirjoissa vaikuttavat entistä aktiivisemmin asioimaan uuteen viihtyisään miljööhön ja uusien palveluiden pariin.

Uudistuneissa Saleissa nähdään räväkän punaisen ja keltaisen sijaan pehmeitä mintun ja kauran sävyjä.

”Tervetuloa asioimaan – tai kummitusjahtiin!”

Uudistetuissa myymälöissä tehty nollahaamulaskelma antaa aihetta uskoa, että tulevaisuudessa siintävän remontin myötä myös Pispalan Salen tilanne tasoittuu, kun asiaintila saatetaan sellaiseksi, että kummituskin on tyytyväinen. Sillä välin asioimaan ja kummitusjahtiin uskaltaa hyvin lähteä: Salen tiimi pitää kummitusta kohtaamisten valossa erittäin kilttinä tyyppinä.

”Jos tämä artikkeli tavoittaa itse kummituksen, toivoisin häneltä kyllä yhtä palvelusta, kun tässä kerran vielä toistaiseksi yhteiseloa vietetään”, Joonas sanoo.

”Ymmärrän, että sata vuotta sitten tavat ja tekniikka ovat olleet toiset, mutta voisitko ystävällisesti jatkossa kääntää vesihanan kiinni, jos sen yön aikana avaat. Kiitos!”

Sale-uudistus on tuonut pariinkymmeneen Pirkanmaan myymälään paistopisteen, ja muutamassa yksikössä herkkuja voi istahtaa maistelemaan vaikka kesken kauppareissun. Monesta Salesta saa myös lämpimiä juomia, omalla mehukoneella vastapuristettuja vitamiinipommeja ja paikallisten tuottajien lähiruokaa. Naapuriltasi, sinulle!

Lähteet:

Rimma Erkko & Artemis Kelosaari 2020: Aaveiden Tampere – Kummitustarinoita Tammerkosken rannoilta

Pispalalainen-lehti 2/2020

Aamulehti 25.1.2021: Pispalassa puukotettiin pimeänä talvi-iltana 20-vuotiasta miestä, joka kuului kaupungin tunnetuimpaan perheeseen – Tämä myyttinen henkirikos kiehtoo yhä tamperelaisia

Lue myös:

Kaipaisiko yhdistyksenne 1000–3000 euroa tukea toimintaanne? – Ilmoittautukaa nyt ehdolle Kannustajat-äänestykseen

Millaiset ovat Suomen monipuolisimmat henkilöstöedut? Outi laskee säästäneensä henkilöstöeduilla vuodessa yli 3000 euroa

Kuka olet ilman titteliäsi? Ihmisten työpaikan mallit kertovat

Lue myös: