MainosPirkanmaan Osuuskauppa

Millaiset ovat Suomen monipuolisimmat henkilöstöedut? Outi laskee säästäneensä henkilöstöeduilla vuodessa yli 3000 euroa

Hiljattain S-Pankissa työt aloittaneella Outi Koirasella ei ole ammattinsa puolesta tiedossa huippusalaisia säästämisen kikkakolmosia. Työpaikkavalinnalla on kuitenkin roolinsa siinä, että Outille kertyy vuosittain jopa yli kolmen tuhannen euron edestä säästöä. Muhkea summa muodostuu pelkistä henkilöstöeduista, joita jokainen Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijä on oikeutettu hyödyntämään. Siinä sivussa Outi on säästänyt vielä erikseen Bonuksilla unelmiensa ulkoporealtaan, joka asennetaan lähiaikoina kotitalon terassille.


17.9.2021 6:00

Jos on ollut Pirkanmaan Osuuskaupalla töissä 17 vuotta ja säästänyt henkilöstöetuina vuosittain 3 000 euroa, näyttää se vitosina reilun 10 000 setelin viuhkalta tai materiaksi muutettuna vaikkapa uudenkarhealta perheautolta – talvirenkaineen päivineen.

Aivan konkreettisesti pitkän Osuuskauppa-uran tehnyt Outi ei ole päässyt seteliviuhkaa heiluttelemaan, sillä henkilöstöedut ovat riihikuivan käteisen sijaan erilaisia alennuksia ja muita etuja, joista kylläkin yhteenlaskettuna kertyy vuoden aikana melkoinen potti.

– Halusin laatia eduista laskelman, jotta näkisin, miten paljon kokonaiskorvaukseni vuoden työstä on. En tullut aiemmin ajatelleeksi, että edut tuovat minulle jopa 3 000 euroa enemmän käytettäväksi johonkin muuhun, Outi summaa.

Erikoiseksi asian tekee se, ettei Outi edes ole henkilöstöetujen hevijuuseri pahimmasta – tai ehkä pikemminkin parhaimmasta – päästä: Outi saa päivittäis- ja käyttötavaraostoksista ostoedun kaikkien Suomen S-ryhmän työntekijöiden tapaan. Koirasilla tämä tarkoittaa esimeriksi ruokaostoksia, vaatteita ja jalkineita sekä tuoksuja ja kosmetiikkaa, joista perhe sai viime vuonna kassatapahtumien yhteydessä alennuksia yhteensä noin 680 euroa. Monella työkaverilla jo tämä luku yksinään hipoo tuhatta euroa.

Iso siivu säästöä illallisista ja hyvin nukutuista öistä

Miten Outin henkilöstöetusumma sitten kohoaa jopa kolmeen tonniin? Lasketaanpa mukaan muut henkilöstöedut, joita Outi on vuoden mittaan hyödyntänyt.

– Henkilökunnalle kaikki ruoka ja juoma on 25 prosenttia halvempaa kaikissa S-ryhmän ravintoloissa Suomessa. Koska työskentelen Sokoksen S-Pankki-pisteellä, minun tulee lounastettua Sokoksen salaattibaarissa ainakin pari kertaa viikossa. Siellä on kaupungin parhaat salaatit, Outi hehkuttaa.

Perheen tulee vuoden mittaan matkustettua jonkin verran kotimaassa, ja matkoilla ostokset ja ruokailut hoidetaan usein paikallisessa Prismassa ja Prisman yhteydessä olevissa ravintoloissa ja kahviloissa.

– Kesän aikana meidän tulee yövyttyä reissuilla noin kymmenen kertaa S-ryhmän hotelleissa, ja henkilökunnalle huoneen hinta on parhaimmillaan noin 70 euroa. Siinä tulee joka kerta monta kymppiä säästöä. Lomareissuille ei välttämättä kannata vuokrata mökkiä, koska hotelli tulee edullisemmaksi. Myös hotellin valmis aamupalapöytä houkuttelee, sillä se on vaan niin helppoa, nelivuotiaan äiti hymyilee.

Tammerkosken partaalla sijaitseva Puisto-ravintola on yksi Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloista, joissa Outin tulee käytyä usein. – Kaupungilla käydessä tulee poikettua Puistoon kahville tai sitten vietämme siellä iltaa joko puolison kanssa syöden ja nauttien tai ystävien kanssa.

Toiveissa laajemmat mökkeilymahdollisuudet

Mökkeilystäkin Outin perhe kyllä pitää. Outi näyttää tuoreita valokuvia kirkasvetisestä järvestä, jonka rannalla Pirkanmaan Osuuskaupalla on henkilökunnan vapaa-ajan käyttöön kaksi etuhintaista mökkiä, Ilves ja Tappara. Paikka Kuusamossa on tullut perheelle tutuksi Outin pitkän Osuuskauppa-uran aikana.

– Olemme olleet Kuusamossa aikaisemmin joulu–tammikuussa, jolloin olen päässyt opettelemaan laskettelua. Usein myös käymme vain kävelemässä Kiutakönkäällä, sillä jos pakkasta on 30 astetta, niin kävely on ainut homma, jota voi tehdä. Mökin grillikodassa tarkenee paistaa makkaraa ja lättyjä, ja usein meillä ei ole sen kummempaa ohjelmaa, vaan olemme vain yhdessä ja lataamme akkuja vaikkapa rantasaunassa, Outi kertoilee.

– Paikkaan liittyy paljon muistoja. Pidimme isommassa mökissä kerran myös appiukon syntymäpäivät. En uskalla edes laskea, kuinka paljon 12 hengen mökin vuokraaminen sellaisella varustelutasolla olisi parhaimpana hiihtosesonkina muuta kautta maksanut. Puhutaan helposti nelinumeroisesta summasta.

Vapaa-ajan majoitusmahdollisuuksia Outi toivoisi työnantajaltaan vielä lisääkin, sillä työntekijöissä halukkaita Kuusamoon lähtijöitä on usein enemmän kuin vuodessa on viikkoja. Silloin arpa ratkaisee reissuun lähtijät.

– Mökkejä saisi olla tarjolla vaikka enemmänkin ympäri Suomen. Tulisi aivan varmasti käytyä.

Pala Tamperetta Kuusamon sydämessä. Ilves-mökissä henkilökunta lomailee murto-osalla tavanomaisesta Lapin-mökkien hintatasosta. Kuva Outin henkilökohtaisesta kuva-arkistosta.

Outi piti kesälomansa tänä vuonna vasta elokuussa, jolloin perhe suuntasi sukulaispojan kanssa Osuuskaupan mökille Kuusamoon. Kuva Outin henkilökohtaisesta kuva-arkistosta.

Mielen ja ruumiin ravintoa

Henkilöstöetupottia kasvattavat Outin tapauksessa myös esimerkiksi autonpesut, kampaamopalvelut ja -tuotteet, leffaliput sekä normaalina aikana risteilyt ja hotelliyöpymiset Tallinnassa.

Henkilökunnalle järjestetään henkilöstöetuna myös yhteistä tekemistä. Lähes 3 000 työntekijän ja heidän perheidensä yhteinen jokavuotinen Särkänniemi-päivä ja henkilökunnan omat vuosijuhlat on parina viime vuonna jouduttu koronasta johtuen perumaan, mutta henkilökuntaa on muistettu niiden sijaan ekstraedulla: jokainen on saanut työ- tai ulkoilujalkineet tai ravintolaillallisen. Joulun alla jokaista työntekijää muistetaan puolestaan S-mobiili-kupongilla, jolla voi hankkia joulukinkun tai -kalan.

Hyvinvointi korostuu henkilöstöetujen luonteessa. Vuonna 2020 POK:n henkilökunnalle tarjottiin yhteensä miljoonalla eurolla erilaisia hyvinvointia edistäviä henkilöstöetuja, ja niitä Outi onkin hyödyntänyt ahkerasti.

– ePassilla olen yleensä maksanut kuntosalin kuukausimaksuja, mutta tällä kertaa repäisin ja ostin wellness-valmennuksen. Hierontaetua moni kollega käyttää myös ahkerasti. Itse pidän lisäksi hyvää työterveyttä etuna. Päätetyö oli minulle alkuun vierasta, ja työterveyden kautta pääsin hakemaan fysioterapeutille apua asiaan. Myös työpaikan hyvä henki auttaa työstä palautumisessa, kun haastavat tilanteet saadaan purettua porukalla tilanteen jälkeen, Outi kertoo.

Seuraavana Outin ostoslistalla on tytön päiväkotireppu. – Olen odottanut hankinnan kanssa asiakasomistajapäiviin, jolloin hinta on edullisempi ja saan vielä henkilökunnan ostoedun siihen päälle.

Urapolkumahdollisuuksia ei voi mitata rahassa

3 000 euroa on tainnut tässä kohtaa tarinaa mennä jo rikki, mutta Outi jatkaa vielä uransa eri vaiheissa eduiksi kokemistaan asioista, joita on hankalampi mitata rahassa.

– Aloitin Osuuskaupalla vuonna 2004, ja olen opiskellut ABC:llä ensin oppisopimuksella kokiksi ja myöhemmin työn ohessa restonomiksi. ABC on lempilapseni, ja tekisin sitä työtä edelleen enemmän kuin mielelläni.

Sairastumisen vuoksi Outin polku vei kuitenkin ABC-maailmasta Prismaan ja nyttemmin S-Pankkiin. Seuraava tutkinto on jo tulossa, sillä pankkityön rinnalla Outi opiskelee itseään vielä merkonomiksikin.

– POK:lla on monia uramahdollisuuksia, ja esimerkiksi viime syksynä, kun en pystynyt enää tekemään työtäni Prismassa, minulle tarjottiin lennossa sopivampia tehtäviä. Pääsin työkokeiluun S-Pankkiin, ja sinne jäin. On arvokasta, että asioista ja työtehtävistä voidaan keskustella avoimesti, Outi kertoo.

– Ja olenhan minä saanut työn kautta ystäviäkin. Viikonloppuna luonani kävi kahvilla vanha työkaveri, jonka kanssa aloittelin uraani lukiolaisena. Minulla on myös edelleen ystäviä, joita sain meidän asiakkaista Toijalan ABC:llä työskennellessäni.

Mistä käteinen ulkoporealtaaseen?

Jos henkilöstöedut sinällään eivät tarkoita konkreettista tuohta työntekijän käteen, miten ulkoporeallas sitten liittyy kertomukseen? Vastaus on Bonuksissa.

– Henkilökunta saa ostoksistaan aina alennusta, mutta muiden asiakkaiden tapaan meille kertyy myös Bonusta, eli rahaa takaisin ostoksista. Keskittämällä ostokset S-ryhmän toimipaikkoihin Bonuksia kertyy tietenkin aina enemmän. Meidän taloudessamme Bonuksia kertyy vuodessa noin tuhannen euron verran, Outi kertoo.

Viimeisten viiden vuoden ajan Outin Bonukset ovat menneet suoraan S-Pankin säästörahastoon kasvamaan korkoa, ja rahastossa on nyt unelmien ulkoporealtaan verran käteistä. Perheen seuraava haave on sekin alkanut jo konkretisoitua:

– Asetin äskettäin S-Pankin Säästäjä-palveluun viiden vuoden säästötavoitteeksi 5 000 euroa. Sinne ohjautuvat nyt kaikki taloutemme Bonukset, mutta lisäksi pottia voi kasvattaa esimerkiksi ohjaamalla Säästäjään automaattisesti pienen summan jokaisesta korttimaksusta. Jos tuttu bonustelutahtimme säilyy, uskon, että meidän perhe on palmun alla jo ennen aikojaan.

  • Jutussa mainittu 3 000 euron summa on laskettu Outin perheen keskimääräisen henkilöstöetujen käytön perusteella, eikä mukaan ole laskettu kaikkia Outin käyttämiä henkilöstöetuja. Jutussa mainittujen etujen lisäksi Pirkanmaan Osuuskaupalla on myös muita osuuskauppakohtaisia henkilökuntaetuja.

  • Pirkanmaan Osuuskaupan henkilöstöetuja voivat hyödyntää kaikki Pirkanmaan Saleissa, S-marketeissa, Prismoissa, ABC-liikennemyymälöissä, Sokoksella, Emotioneissa, S-Pankissa sekä Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloissa ja pubeissa sekä konttorilla tukitoiminnoissa työskentelevät Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijät. Ostoedun Pirkanmaan Osuuskauppa myöntää kaikille s-ryhmäläisille.

  • Outin ja muiden osuuskauppalaisten työkaveriksi voi hakea osoitteessa pokrekry.fi

Lue myös: