Tyrmäävä tyyli rahasta riippumatta – Sointu ei tuhlaa tonneja luksusmerkkeihin, vaan suosii second handia - Pirkanmaan Osuuskauppa - Aamulehti
MainosPirkanmaan Osuuskauppa

Tyrmäävä tyyli rahasta riippumatta – Sointu ei tuhlaa tonneja luksusmerkkeihin, vaan suosii second handia

Kun Sointu Borg vuosi sitten pakkasi matkalaukkuaan Diili-ohjelman kuvauksiin, mielessä kävi, pitäisikö koko vaatekerrasto laittaa vielä äkkiä uusiksi ja valita mukaan väljempiä ja asiallisempia asuja. Eihän sitä muuten olisi uskottava bisnesnainen, eihän?


10.7. 6:00

Hetken pohdittuaan hän päätti olla räväkälle tyylilleen uskollinen. Ensimmäisten jaksojen tullessa ulos muotoja imartelevat mekot ja syvään uurretut kaula-aukot puhuttivat mediaa ja somekansaa. Kauden loppua kohden harva kuitenkaan enää jaksoi puhua Soinnun pukeutumisesta – yhtäkkiä keskustelunaiheiksi kiilasivat naisen kompetenssi ja rohkeus. Vaikka Diili-voittajan kalenteri pursuaa tällä hetkellä erilaisia edustustehtäviä TV-haastatteluista gaaloihin, Sointu haluaa yhä ostaa valtaosan vaatteistaan käytettynä second hand -kaupoista ja kirppareilta.

”Pue paita päälles, ei sua tollain kukaan palkkaa.” Tässä esimerkki Instagram-viestistä, jonka Sointu sai ensimmäisten jaksojen jälkeen. Suorasanainen, näyttävä ja tahdonvoimaa uhkuva alle 30-vuotias kauppatieteiden maisteri oli bisnesmaailmaan sijoittuvassa TV-realityssä monelle liikaa. Viisilapsisen tamperelaisperheen kasvatti kuvaileekin itseään sisaruskatraan villeimmäksi rajojen paukuttelijaksi.

– Olen aina ollut aika niukka pukeutuja, mutta en enää ihan sillä tavoin, mitä opiskeluaikoina – koulussakin aina ihmeteltiin ääneen, että mitähän sillä Soinnulla on tänään päällä. Silloin mulla näki baarissa piikkikorkkarit ja uikkareiden verran kangasta päällä. Olen aina tykännyt herättää pukeutumisellani huomiota, vaikka onhan tyyli tullut vuosien varrella hieman käytännöllisempään ja hillitympään suuntaan. Se puoli musta tuskin kuitenkaan koskaan katoaa, etten haluaisi säväyttää. Enkä ollenkaan ihmettele, jos kuusikymppisenä saan kuulla lapsenlapsilta huomauttelua liian rohkeista vaatteistani, Sointu nauraa.

Sointu pääsi kokoamaan itselleen mieluisat kuvauslookit Sokoksella sijaitsevan Rekin second hand -osaston valikoimasta. Kuvan housupuku Malene Birger, kengät Tamaris (Sokos)

Soinnun somekuvien perusteella voisi luulla, että lookien takana on tuntien laittautuminen. Tämän harhakuvan hän kumoaa välittömästi: laittautuneena on kiva edustaa, mutta heti kotiin päästessä meikit pestään naamasta ja päälle vaihdetaan mukavampaa.

– Mulle hieno asu on hieno asu ja en totta puhuakseni yleensä edes erota huippu-designerien luomuksia. Inspiroidun ennemminkin, jos näen kadulla tyypin, joka uskaltaa rokata omaa persoonallista tyyliä ja erottua valtavirrasta – se on makeeta. Loppupeleissähän kyse on siitä, kuinka henkilö kantaa itsensä. Mun laittautuminen on aina omanlaisensa räjähdys ja eurot sen taustalla hyvin pienet. Rakastan värejä ja naisellisia, tyköistuvia vaatteita. Vapaalla pukeudun street-henkisesti. Teen päätöksen päivän outfitistä aina nopeasti aamulla enkä liikaa stressaile asiasta. Kauhistutin juuri taannoin erään meikkaaja-maskeeraajan, kun kerroin, että säilytän meikkejänikin muovipussissa.

Tapahtuma-alan yrittäjänä Soinnun työkalenteri tyhjeni viime vuoden maaliskuussa yhdessä yössä. Samalla ulkonäköön panostaminen jäi, millä oli yllättävän iso vaikutus mielialaan.

– Maailma oli pitkään kiinni ja kodin seinät kävi tarpeettoman tutuiksi. Kun päivästä toiseen hengasi avopuolison vaatteissa eikä meikannut, sitä jotenkin passivoitui koko ihminen. En ollut aiemmin tiennytkään, mikä merkitys ehostautumisella on omaan fiilikseen.

– Tyylikäs voi olla rajatummallakin budjetilla, Sointu haastaa.

Trendinä oma tyyli

Sointu on perheensä kanssa läheinen ja kertoo, ettei heistä liiemmin kukaan ole ikinä ollut kalliiden muotimerkkien perään. Vanhemmat saivat lapset nuorina, ja silloin rahaa ei ollut kovasti ylimääräiseen, minkä ansiosta pukeutumisen kanssa oltiin luovia. Sisarukset lainasivat toinen toistensa vaatteita.

– Olen tykännyt käydä kirppareilla pienestä pitäen ja suosinut second handia. Sitä kautta löytyy aina vähän erilaisia ja uniikkeja juttuja, joista tykkään ja joilla pystyy pomppaamaan massasta. Oonkin miettinyt, että jos esimerkiksi merkkitakki maksaa tuhat euroa, saan samalla rahalla sata kymmenen euron mekkoa kirpparilta. Toki järkevät investoinnit, kuten ajattomat laukut, on asia erikseen ja ymmärrän niihin satsaamisen. Ne ovat myös ekologisempia, sillä laadukkaat materiaalit kestävät vuosikymmeniä ja tuovat tietty ihanaa luksusta arkeen.

Diilin jälkeen Soinnulle on sadellut kutsuja erilaisiin haastatteluihin, tapahtumiin ja juhliin. Erityisesti ensimmäisissä tällaisissa tilaisuuksissa hän huomasi kokevansa painetta merkkivaatteisiin pukeutuvien somevaikuttajien ja julkkisten rinnalla.

– En ole ollenkaan merkkiuskollinen: jos löydän Prismasta kauniin mekon, ostan sen. Ekoissa isommissa TV-haastatteluissa ja juhlissa tunsin jonkinlaista alemmuuskompleksia, kun huomasin, että viereisessä ranteessa roikkuu tuhansien eurojen it-laukku, päällä on varta vasten hankitut esiintymisvaatteet ja olemus on viimeisen päälle stailattu. Nykyisin tankkaan päässäni, että muoti on heidän ammattinsa ja tietysti he satsaavat siihen eri tavalla kuin mää – muiden panostaminen ei ole multa pois eikä mun kannata verrata itseäni heihin.

Sointu rakastaa naisellista tyyliä, runsautta ja värejä. Sokoksen Rekki-osastolta löytynyt Odd Mollyn kukkakuosinen kietaisuhame täyttikin kaikki kriteerit.

Vaatimaton kansa

Ennen Diili-voittoaan Sointu työskenteli kokopäiväisesti tapahtumaemännöinnin parissa festareilla, missä työasu ei noudata tiukkoja raameja. Vaikka nyt päätyönä on Jaajo Linnonmaan yritysryppään kehitysjohtajan-pesti, Mansen muija peräänkuuluttaa yhä persoonallisen työpukeutumisen perään. Mutta missä menee se hiuksenhieno ylilyönnin raja?

– Tykkään, että pukeutumisestani välittyy oma persoona myös duunissa. Onhan esimerkiksi festarit tietysti erilainen ympäristö kuin vaikka neuvottelupöytä, mutta kyllä vaatteet voi olla silti värikkäitä ja näyttäviä. Paljon on vielä ilmassa vanhoillisia ajatuksia siitä, kuinka konservatiivista työpukeutumisen pitäisi olla tai että omaa naisellisuutta ei saisi liiaksi korostaa. Ymmärrän, että häiritsevän paljastavat vaatteet eivät sovi työpaikalle, mutta muuten on hyvä välillä vähän ravistella totuttuja kaavoja. Olen saanut itseni kiinni pohtimasta, pitäisikö omaa Instagram-sisältöä alkaa himmata, mutta sittenhän viestisin, että nykyinen rohkea tyylini ei ole hyväksyttävää tai että pukeutumistyylilläni olisi jokin yhteys osaamiseeni. Eli älkää huoliko, aion jatkaa rempseällä otteella vastaisuudessakin, Sointu nauraa.

Entä mitä suomalaiset voisivat mielestäsi oppia pukeutumisesta muilta tai toisinpäin?

– Vaatimattomuus on hyvin syvällä suomalaisessa kulttuurissa, myös pukeutumisessa, ja välillä laittautuminen liitetään pinnallisuuteen tai narsismiin. Kun vertaan ulkomaihin, esimerkiksi Etelä-Euroopassa huolitellummasta ulkonäöstä huolehditaan jotenkin kollektiivisemmin. Toisaalta mua kiehtoo suomalaisessa pukeutumiskulttuurissa se, että täällä ei ole oletusarvo, että naisen pitää olla laittautuneena 24/7, jos ei siltä tunnu. Määkin tykkään näyttää välillä ihan pultsarilta.

Sointu haluaa esimerkillään kannustaa pukeutumaan oman persoonan mukaan myös töissä.

Kiinnostavilla vaatteilla on povitaskussaan tarina

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n (HS 10.6.2021) mukaan yksittäisten vaatteiden keskimääräinen käyttöikä on 15 vuodessa lyhentynyt jopa 36 prosenttia. Vastaavasti vaatteiden tuotanto on samassa ajassa tuplaantunut. Sointu korostaa, että pienen budjetin asukokonaisuudessa ei ole mitään hävettävää: omat suosikkivaatekappaleet ovat nimenomaan second handia.

– On ihanaa, että vaatteiden elinkaaren pidentämisestä on tullut viime vuosina aivan uudella tavalla trendi ja että kuluttajien asenteet sitä kohtaan on muuttuneet. Käytetyillä vaatteilla on aina ihan omanlaisensa tarina ja koen, että mun on jotenkin helpompi ilmentää niillä tyyliäni. Olen opettanut lukuisille ystävillenikin second hand -muodin mahdollisuudet. Erityisesti pari vuotta sitten opiskeluaikoina lähes koko vaatekaappini sisältö oli hankittu käytettynä. Mielestäni laadukas second hand -tuote on jo alun alkaenkin valmistettu kestävistä materiaaleista sekä myös huollettu ja hinnoiteltu oikein. Myyn ja ostan second handia säännöllisesti.

Tamperelainen second hand -muotiin erikoistunut Rekki avasi kesäkuussa Sokokselle oman pop upin, josta voi ostaa ja jonne voi viedä myytäväksi laadukkaita second hand -vaatteita ja -asusteita. Sointu valitsi kuvauksiin valikoimasta päälleen Malene Birgerin mintunvihreän housupuvun ja Odd Mollyn kevyen kietaisuhameen.

– Tää Sokoksen Rekki-osasto on kyllä ihan mahtava juttu – toivottavasti vastaavia saataisiin Suomeen lisää. Vaikka nettishoppailussa on puolensa, kyllä vaatteita on aina ihana päästä sovittamaan liikkeessä paikan päällä.

Rekki Sokoksella ja Prismassa

  • Rekin second hand -osasto sijaitsee Tampereen Sokoksen kolmannessa kerroksessa.

  • Lisäksi Rekillä on myyntiin tarkoitettujen vaatteiden vastaanottopisteet Pirkkalan ja Kalevan Prismassa.

– Ekologisuuden rinnalla parasta second handissa on sen tarjoamat perusmassasta pomppaavat asut, Sointu summaa.

Lue myös: