MainosKiinteistömaailma

Mertsi Fribergin joukkue taitaa niin kantakaupungin asuntojen kuin metsätilojenkin kaupat

Kiinteistömaailma-yrittäjä Mertsi Fribergin välittäjätiimi tuntee erityisesti Hervannan ja Kalevan erityispiirteet, mutta hoitaa myös vapaa-asuntojen ja metsätilojen myynnin. Haastattelusta Friberg lähtikin tekemään kauppoja muutaman sadan hehtaarin metsätilasta.

Kiinteistömaailma Tampere Hervannan ja Kiinteistömaailma Tampere Sammonkadun yrittäjällä Mertsi Fribergillä on pitkä kokemus välittäjänä ja alan yrittäjänä. Hän on esimerkiksi myynyt Suomen ensimmäisen tarjouskauppakohteen.


9.6. 10:11

Urheiluhieroja. CNC-koneistaja. Töissä elektroniikkatehtaassa. Kokemusta myös remonttifirmasta. Näin voi kuvailla Mertsi Fribergin varhaisempaa koulutusta ja työhistoriaa.

Mutta miksi erilaisten työuran alkuvaiheiden jälkeen miehestä sitten tuli kiinteistönvälittäjä, ja mikä on saanut hänet viihtymään työssä jo 20 vuoden ajan?

– Tässä työssä pääsee näkemään, kun ihminen on oikeasti onnellinen, oli kyseessä sitten asunnon myyjä, joka pääsee myymisen myötä elämässä eteenpäin, tai nuoripari, joka saa haaveilemansa ensiasunnon. Yhtä tärkeää on myös auttaa ja kohdata asiakas elämän vaikeimmissa hetkissä, Friberg kuvailee.

Hervannasta ja Kalevasta Lapin metsätiloille

Nykyään Friberg on yrittäjänä Tampereella kahdessa Kiinteistömaailman asuntomyymälässä, Tampere Hervannassa ja Tampere Sammonkatua Kalevassa. Myymälöiden välittäjätiimi myy monenlaisia kohteita Tampereella ja lähiympäristössä – se tuntee erityisesti juuri Hervannan ja Kalevan erityispiirteet, mutta taitaa myös esimerkiksi uusien lähiöiden kohteiden myynnin sekä vapaa-asuntojen ja metsätilojen kaupat.

Tampereen ratikka on Mertsi Fribergin mielestä hieno juttu, vaikkakin se tukkii joskus aamuisin suojatien juuri kun Friberg kiirehtii nuorimman lapsensa kanssa esikouluun.

Haastattelua seuraavana päivänä Friberg on lähdössä Helsinkiin tekemään kauppoja muutaman sadan hehtaarin metsätilasta, joka sijaitsee Lapissa. Tällaiset isot metsätilakaupat ovat Tampereen alueen kiinteistönvälitysyrityksillä harvinaisempia, mutta Fribergillä on yhteyksiä metsäalalle, sillä hän on ollut perustamassa Suomen ensimmäistä metsärahastoyhtiötä.

Kiinteistömaailman Tarjouskaupastakin Fribergillä on pitkä kokemus – hän on nimittäin myynyt Suomen ensimmäisen tarjouskauppakohteen.

Friberg nauttii itse välittäjäntyön monista osa-alueista.

– Myyminen voi vaikuttaa helpolta, mutta taustatyö vaatii osaamista, perehtymistä ja selvitystyötä eri tahojen kanssa liittyen esimerkiksi kaavoitukseen, kuolinpesän asiakirjoihin, edunvalvontaan ja taloyhtiöön. Vanhoissa omakotitaloissa voi joutua selvittämään ja pohdiskelemaan paljonkin, miten homma parhaiten etenee, Friberg sanoo.

Vapaus tehdä omat aikataulut

Jos Mertsi Friberg päätyikin kiinteistönvälittäjäksi vähän vahingossa, ei hän ketjuyrittäjyyttäkään suoranaisesti suunnitellut. Ennen Kiinteistömaailmaa hän välitti asuntoja pienemmässä liikkeessä ja piti työnsä itsenäisyydestä.

– Ajattelin, etten halua edes töihin isompaan ketjuun. Mutta kun tuttu Kiinteistömaailma-yrittäjä halusi palkata minut ja myydä osan firmastaan, jos kaikki menee hyvin, kiinnostuin.

Vuoden Kiinteistömaailmalla työskenneltyään Friberg oli ketjun huippumyyjätilastossa sijalla 10. Asiat johtivat siihen, että yrittäjä halusi myydä liiketoiminnan Fribergille kokonaan. Pari vuotta ensimmäisen asuntomyymälän ostamisen jälkeen Friberg perusti toisen myymälänsä Kalevan Sammonkadulle.

Pienempiin välitysliikkeisiin verrattuna ketjuyrittäjyydessä on se etu, että kotikäynneillä asiakkaille ei ole tarvinnut selittää, että on tässä myyty asuntoja ennenkin.

– Asiakkaat tietävät, että aina saa avuksi osaavan välittäjän, koska taustalla on iso ja vahva Kiinteistömaailman brändi.

– Asiakkaat tietävät, että aina saa avuksi osaavan välittäjän, koska taustalla on iso ja vahva Kiinteistömaailman brändi. Hyvää on myös ollut, että ketju on aina ollut edelläkävijä digiasioissa, ja voimme hyödyntää alan tehokkaimpia tietojärjestelmiä.

Friberg sanoo, että 13 vuoden yrittäjätaipaleelle mahtuu monenlaisia aikoja, mutta jos hän ei niitä kestäisi, hän ei olisi yrittäjä. Ylivertaista on esimerkiksi se kuuluisa yrittäjän vapaus.

– Työpäivät ovat välillä pitkiä, mutta saamme kuitenkin itse tehdä aikataulumme. Itse esimerkiksi painotan työni iltapäivään ja iltaan aina, kun se asiakkaille käy. En ole aamuihminen, naputtelen työkonetta mieluummin illalla vaikka sitten myöhäänkin.

Friberg on myös kantapään kautta oppinut, että pitkät työpäivät ja viikonlopputyöt vaativat vastapainoksi vapaata. Jos hän on kiinni töissä viikonlopun, seuraavalla viikolla hän laittaa rastin kalenteriin jollekin arkipäivälle. 3-4 kertaa vuodessa on päästävä matkoille tai pidettävä hieman pidempi loma.

– Vastaan toki puhelimeen vapaa-ajallakin, mutta jos on tosi kiire aikataulu, lomista ja vapaista pitää pitää entistä tarkemmin kiinni.

Tärkeintä on, että osaa olla asiakkaiden kanssa

Fribergin asuntomyymälöissä on töissä tällä hetkellä kahdeksan välittäjää, mutta tiimiin mahtuisi lisääkin jäseniä. Mieluusti sellaisia, joilla on työkokemusta alalta ja LKV-pätevyys valmiiksi suoritettu – mutta tärkeintä on kuitenkin, että osaa olla asiakkaiden kanssa.

– Tärkeintä on kuitenkin, että osaa olla asiakkaiden kanssa.

Fribergin firmassa välittäjät tekevät paljon yhteistyötä, kun jokaiselle heillä myynnissä olevalle kohteelle haetaan parasta mahdollista ratkaisua.

Pomona Fribergille on tärkeää luoda vapaata työilmapiiriä, jossa henkilökuntaan luotetaan.

– Itsekin arvostan tässä työssä vapautta ja vierastan kahdeksasta neljään -ajattelutapaa. Tottakai edellytän, että sovitut asiat hoidetaan, mutta luotan, että ihmiset tekevät asioita ilman valvontaa.

Keskusta sopii lapsiperheellekin

Oman kodin ostamisessa Mertsi Friberg on noudattanut kirjaimellisesti asuntomarkkinoiden kultaista lakia: sijainti, sijainti ja sijainti. Yrittäjän koti sijaitsee kerrostalossa aivan Tampereen keskustassa. Todellisuudessa kodin valinnassa ratkaisi sijaintiakin enemmän ajankäyttö: aiemmin Friberg asui perheineen pihallisissa kodeissa, mutta pihanhoitoon ei tällä hetkellä ole aikaa.

– Etsimme sopivaa asuntoa useamman vuoden, sillä halusimme kohtuullisessa kunnossa olevaan taloyhtiöön, jossa asunnon hoitovastike olisi pieni. Myös lapsiperheellisen on mukava asua Tampereen keskustassa, vaikkakin ratikka tukkii joskus aamuisin tien juuri kun pitäisi ehtiä nuorimman lapsen kanssa esikouluun, Friberg naurahtaa.

Kiinteistömaailma-yrittäjien tarinat

Kiinteistömaailma Tampere Hervanta ja Tampere Sammonkatu

Tule käymään asuntomyymälässämme:

Kiinteistömaailma Tampere Hervanta, Insinöörinkatu 19 33720 Tampere

Kiinteistömaailma Tampere Sammonkatu, Sammonkatu 26 33540 Tampere

Kaikki Suomen yli 100 Kiinteistömaailman asuntomyymälää löydät täältä.

Tämä on neljäs osa Tampereen seudun Kiinteistömaailma-yrittäjien tarinoista. Kaikki yrittäjätarinat ovat luettavissa julkaisun jälkeen osoitteessa https://www.aamulehti.fi/mainos/kiinteistomaailma/

Lue myös: