MainosIdeapark

Miltä näyttää nyt 30 metriä maan pinnan alapuolella Lempäälän uudessa uimahallissa?

Ideaparkin uimahalli-kylpylä on poikkeuksellinen hanke myös energiaratkaisuiltaan. Lempääläiset ja Ideaparkin asiakkaat polskuttelevat ensi vuonna kauppakeskuksen alla, reilun 30 metrin syvyydessä sijaitsevassa uimahalli-kylpylässä, jonka teknisissä ratkaisuissa vastuullisuus toteutuu mahdollisimman kattavasti.


Uimahalli-kylpylän ja yli kilometrin pituisen hiihtoputken rakentaminen on mittava haaste energiaratkaisuittensa vuoksi. Lempäälän kunta ja Kiinteistö Oy Ideapark haluavat toteuttaa kohteen, jonka hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni.

”Sisäilman olosuhteiden hallinta kuluttaa suuren osan uimahallin energiasta. Sen vuoksi ilmanvaihtokoneiden energiatehokkuus on erityisen tärkeää”, hankejohtaja Lari Laakso kertoo kävellessään samalla kallion sisälle rakentuvan, vielä kuvitteellisen hallin kahvion läpi kohti valmiiksi louhittua allasosastoa.

Kallion sisään rakentaminen pienentää valmiin rakennuksen energiakustannuksia ja hiilijalanjälkeä. Kalliorakentamisen erikoisuutena on se, että rakennettavaa tilaa ympäröivää peruskalliota lämmitetään rakentamisvaiheessa, jotta se pitää myöhemmin rakenteiden lämpötilan tasaisena.

Viimeistelyä viimeisenä louhitun uimahallin tulevan juoksualtaan alueella.

Lempäälän uimahallissa varustaudutaan myös niin sanottuun kysyntäjoustoon. Energiankäytön huippuhetkinä voidaan automaation avulla hyödyntää veteen ja kallioon varastoitunutta energiaa. Tämä säästää energiaa ja auttaa hallitsemaan kulutuspiikkejä.

Vastuullinen Ideapark , osa 2/3

Tämä natiivisisältö on toinen osa Ideaparkin vastuullisuudesta kertovasta kolmeosaisesta sarjasta. Seuraavassa osassa teemana on Ideaparkin merkitys yli 1000 ihmisten työllistäjänä, lähiympäristön asukkaiden aktivoijana ja sosiaalisen vastuun kantajana.

Lue ja katso myös: Ideaparkin hiilijalanjälki pieneni merkittävästi.

Uimahalliin tulee 25 metriä pitkä pääallas, jossa on kuusi rataa sekä pienempiä altaita. Tavoitteena on 200 000–250 000 kävijää vuodessa. Vuoden 2024 loppupuolella valmistuvaan halliin ja hiihtoputkeen pääsee hissillä kauppakeskuksen Tampereen puoleisesta päästä.

Kierrättäminen arkipäiväiseksi

Ideaparkissa on useita erilaisia kierrätyspisteitä, joihin kuluttajat voivat tuoda kiertoon tavaroita ja materiaaleja. Useat keskuksen liikkeistä myös ottavat vastaan kierrätettäviä hyödykkeitä, kuten vaatteita.

Kiertotaloutta tukevissa toimissa ajatuksena ovat materiaalien tehokas käyttö, kierrätys ja kaatopaikkajätteen vähentäminen. Ideapark pyrkii vastuullisuuteen myös viestinnässään, joten liikekeskuksen teeseihin on julkisesti kirjattu: Markkinoimme vastuullisesti: viestimme asioista, kuten ne ovat. Emme johda harhaan, liioittele tai vääristele totuutta. Pyrimme inhimillisyyteen.

Emme johda harhaan, liioittele tai vääristele totuutta. Pyrimme inhimillisyyteen.

Kuluttajat ovat pikku hiljaa oppineet kierrättämiseen ja myös Ideaparkissa työskentelevät ihmiset kierrättävät omassa työarjessaan materiaaleja vuosi toisensa jälkeen tehokkaammin.

Poistotekstiilit voi laittaa kiertoon Ideaparkin A- ja D-päädyistä löytyviin kierrätyspisteisiin.

Muutama vuosi sitten Ideaparkin liikkeiden kierrätystehokkuudeksi laskettiin noin 30 prosenttia. Viime vuonna ylittyi 40 prosentin kierrätysaste ja kehityksen suunta näyttää myönteiseltä.

”Vuoden 2022 viimeisellä kvartaalilla päästiin jo 44 prosenttiin”, Ari Lindroos Encore Ympäristöpalveluista iloitsee liikkeissä syntyvien jätteiden kierrätyksen kehitystä.

Pakkausmateriaalien ja muiden liikkeissä syntyvien jätteiden kierrätys on kauppakeskuksen vastuullisuudelle merkittävä tekijä.

Ideaparkin asiakkaita kierrättämiseen aktivoi asian helppous. Samalla kauppamatkalla kauppakeskukseen löytyy paljon mahdollisuuksia vastuullisen kuluttamisen toteuttamiseksi.

Vastuullinen Ideapark, osa 2/3

Vastuullista rakentamista

Lempäälän Ideaparkiin vuonna 2024 avautuvat uimahalli-kylpylä, hiihtopuisto sekä hotelli ovat energiatehokkuudessaan ainutlaatuisia.

Ideapark pyrkii siihen, että kaikki Ideaparkissa syntyvä jäte ohjataan hyötykäyttöön: joko energiatuotantoon tai jätemateriaalien uusiokäyttöön. Tutustu ympäristölle vastuullisiin ratkaisuihin.

Kuluttajille helposti saavutettavat palvelut tehostavat kierrättämistä.

Suomen Kauppakeskusyhdistyksen tilaston mukaan Ideapark Lempäälä on vuokrattavana olevalta liikepinta-alaltaan (116 017 neliötä) Suomen suurin kauppakeskus.

Lue myös: