MainosSastamalan kaupunki

”He tekivät kuin omaansa” – Sastamalassa rakennettiin Suodenniemen urheilutalo paikallisin yrittäjävoimin, ja nämä vahvuudet nousivat esiin

Monikäyttöinen rakennus palvelee asukkaita liikunta-, juhla- ja kokouspaikkana sekä kirjastotalona.

Suodenniemen urheilutalon vuosi sitten kevättalvella alkaneet rakennustyöt valmistuivat vuoden lopulla.


Keskellä Suodenniemen kaupunginosaa Sastamalassa kohoaa uusi monikäyttötila, Suodenniemen urheilutalo, joka on paitsi näkyvä maamerkki myös edustava näyte lähipalveluista. Urheilutalon rakentaminen on lisäksi kertomus kaupungin mahdollisuudesta ottaa paikallinen yritysverkosto kumppanikseen. Mitä siis tapahtui?

Vanha urheilutalo oli ollut Suodenniemellä monenlaisen toiminnan tyyssija, jota ei kuitenkaan kannattanut enää korjata. Alueen ainoan liikuntasalin tilalle päätettiin rakentaa kokonaan uusi rakennus. Urakoitsijaksi valikoitui Pirkanmaan Pro-Rakennus Oy, ja rakentaminen toteutettiin KVR-urakkana eli kokonaisvastuurakentamisena, jolloin urakoitsija huolehtii koko rakennushankkeesta.

”Kaupungin kanssa sovittu KVR-urakointi oli meille kokonaan uusi urakointitapa. Aiemmin olimme toimineet lähinnä asuntorakentamisessa ja tehneet jonkin verran toimistorakennuksia sekä varastohalleja”, taustoittaa Pirkanmaan Pro-Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Teemu Varheenmaa.

KVR-urakoinnin ensikertalaiselle tehtävä sopi kuitenkin hyvin, sillä 20 vuotta toimineella Pro-Rakennuksella oli jo runsaasti kokemusta yhteistyöstä paikallisten yritysten kanssa.

”Kaikki läheltä saatavissa oleva osaaminen otettiin käyttöön, ennen kuin lähdettiin kysymään muualta. Mukana oli esimerkiksi kolme paikallista maanrakennusurakoitsijaa, joista lähin löytyi vain 300 metrin päästä urheilutalon työmaalta. Toistemme tunteminen helpotti työtä, eikä yllätyksiä tullut”, Varheenmaa luonnehtii.

Korona-ajan poikkeustilanne sai jatkoa Venäjän sotatoimista Ukrainassa, mikä jälleen vaikutti rakennusalaan ja työmaiden tavarantoimituksiin. Tässäkin tilanteessa paikallisen yrityksen kokemus ja osaaminen oli eduksi.

”Sinervön kaupan tavarantoimitukset olivat sujuvia ja joustavia. Kauppias Teijo Sinervö teki paljon töitä, että työmaalle saatiin tavaraa”, Varheenmaa antaa tunnustusta.

Sastamalan kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi sanoo paikallisten yritysten olleen asialleen hyvin omistautuneita.

”Koko Teemun porukka teki urheilutaloa vähän kuin itselleen, ja yhteiseksi motiiviksi nousi selvästi halu tehdä yhdessä hyvää. Juuri mistään ei tarvinnut huomautella”, hän kiittelee.

Liikuntasalin kenttä sopii useille palloilulajeille ja muuntuu moneen muuhun käyttöön kuten juhlatilaksi.

Muunneltavia tiloja moneen käyttöön

Urheilutaloon saatiin muunneltavat tilat palvelemaan monenlaista käyttöä: liikuntasali toimii tarvittaessa juhlapaikkana ja kirjastosta voidaan eriyttää kokoustilaa. Liikuntasalin aula on yhteistä tilaa kirjaston kanssa, ja aula toimii esimerkiksi kirjaston lehtien lukutilana. Rakennuksessa on myös laitoskeittiö.

Monikäyttöisyydessään Suodenniemen uuden urheilutalon rakentaminen onkin ollut kokonaisen kaupunginosan palveluihin liittyvä tulevaisuus- ja elinvoimainvestointi.

”Rakennushankkeessa toteutettiin uudenlaista ajattelua, jonka myötä kuntalaisten käyttöön valmistui monikäyttötila: liikuntahallin ja kuntosalin lisäksi asukkaat saivat käyttöönsä uuden kirjaston, lukusalin ja kokouspaikan”, kaupungin yritysasiantuntija Mikko Rauva sanoo.

Urheilutalo edistää ja ylläpitää kaupunginosan yhteisöllisyyttä, mikä näkyi myös kirjaston muuttaessa uusiin tiloihin.

”Muutosta tuli koko kylän projekti, jossa paikalliset yhdistykset halusivat olla mukana”, Rauva kertoo.

Elinkeinojohtaja Tanja Aarnikuru sanoo lähes kokonaan paikallisin voimin toteutetun urheilutalon olevan osoitus toimivasta ja aikaansaavasta yritysverkostosta.

”Kumppanien löytyminen läheltä merkitsi töiden edistymisessä nopeutta, toimitusvarmuutta ja luotettavuutta. Tämä kaikki oli hankkeen sujuvan etenemisen ja valmistumisen kannalta aivan keskeistä”, Aarnikuru summaa.

Info

Yritysverkosto urheilutaloa rakentamassa

Liikuntasalilla ja kirjastolla on yhteistä ja monikäyttöistä aulatilaa.

■ Suodenniemen urheilutalon rakentaminen alkoi kevättalvella 2022, työt valmistuivat jouluksi ja tilojen avajaisia vietettiin 5. tammikuuta 2023.

■ KVR-urakoitsija: Pirkanmaan Pro-Rakennus Oy

■ Rakennushankkeen muita yrityksiä:

– Maanrakennus Jukka Ylisarkki Oy

– Konepalvelu Väissi Oy

– Cavestone Group Oy (Tuomas Hietanen)

– Jokimyllyn Putkiasennus (Ari Ravantti)

– Pohjolan Satasähkö Oy

– Teräsrakenne Suikki Oy

– Mouhijärven Betoni Oy

– Vammalan Betoni Oy

– Halituote Oy

– JH Computer Oy

– Suodenniemen metallityö Tero Järvensivu

– JSH-Kuljetus Oy

– Sinervön Kauppa Oy

– Rakennuspalvelu Laukkanen

– Tmi Harri Ryömä

– Tmi Rauno Suontakanen

– Mouhijärven tili ja isännöinti Oy

– Laatusiivous Merja

– Arkkitehtuuritoimisto Timo Savola

– MS-Technic Oy (Lavia, Pori)

– SP elementti Oy (Kankaanpää)

– Kingspan seinäelementit (Kankaanpää)

– Hit Nordic (Hämeenkyrö)