MainosNooa Arctic

Kun laiturin on tarkoitus kestää vuosikymmeniä eikä olla vuosittainen korjauskohde

”Kehitystyö jatkuu koko ajan yhdessä asiakkaiden kanssa”, sanoo Veikko Salli, joka suunnitteli Suomen ja pohjoisen olosuhteisiin sopeutuvan Nooa Arctic -laiturin.

Kelluva Nooa Arctic -laituri sopii sekä suomalaiseen maisemaan että vuodenaikojemme vaihteluun. Takana avautuu Keurusselkä.


21.9. 7:37

Miten laiturini selviää talvesta? Onko se aivan pakko nostaa rannalle? Kuka lähtisi syystalkoisiin mökkirantaan? Onko jäidenlähdön jälkeen rannassa jäljellä vain kasa lautoja?

Tuttuja kysymyksiä ja ajatuksia mökkiläiselle, mutta onneksi ratkaisu on jo keksitty.

”Sellainen laituri, joka voi olla talvetkin vedessä, eikä sitä tarvitse kiinnittää pohjaan”, kuvailee Pertti Välikoski lähtökohtaansa laiturihankinnalle Keurusselän rantaan.

”Huomioitavana tekijänä oli lisäksi vedenkorkeuden vaihtelu, joka voi vuoden aikana olla jopa toista metriä. Ja koska meillä riittää järvenselkää sekä sen myötä keväällä liikkeellä olevia jäitä, laiturin tulisi kestää nämäkin voimat.”

Välikoski sanoo pohtineensa laituriasiaa monta vuotta.

”Kun päätös oli tehty, itse laiturin asentaminen käyttökuntoon hoitui yhdessä päivässä viime syksynä. Keväällä vuorostaan tapahtui se, mistä laiturin toimittaneen Veikko Sallin kanssa oli ollut puhekin: kun aurinko alkaa paistaa, ponttonit sulattavat jään ympäriltään, ja laituri alkaa kellua.”

Myös kesällä luonnonvoimat ovat koetelleet laiturin kestävyyttä.

”Elokuussa oli yksi myrskypäivä, jolloin aallot löivät laiturin yli, mutta paikallaan se silloinkin pysyi”, Välikoski kertoo.

Laiturin käyntisilta on ankkuroitu ketjuilla rantaan: joko kallioon, kiveen tai teräskiilalla maahan. Sivuketjuilla rantaan tapahtuva ankkurointi mahdollistaa laiturin liikkeen vedenkorkeuden vaihtelun ja muiden olosuhteiden mukaan.

”Jokainen käynti on oppimista”

Syysaamu Näsijärven pohjoispuolella lähellä Muroleen kanavaa. Koppelo nousee siivilleen mökkitieltä, kun Nooa Arctic -laiturien Veikko Salli on matkalla Paloveden rantaan.

”Yhdessä asiakkaiden kanssa näitä asioita tehdään, ja jokainen käynti on oppimista”, Salli perustelee kiinnostustaan seurata laitureita vielä asennusten jälkeenkin.

”On hyvä tarkkailla, miten esimerkiksi vedenkorkeuden vaihtelu ja säännöstely vaikuttavat laitureihin vuodenaikojen ja sääolosuhteiden lisäksi”, hän miettii asiaa tuotekehittelyn kannalta.

Tänne Paloveden rantaan viime marraskuussa asennettua Nooa Arctic -laituria oli edeltänyt asiakkaan vuonna 2009 toteuttama laituri, joka oli tuettu ruuvipaaluilla järven pohjaan. Pohjakiinnityksestä aiheutui jatkuvia ongelmia ja jokakeväistä korjaustarvetta, sillä jäät yhdessä kovan virtauksen kanssa väänsivät tukevat teräspaalut vinoon. Lopulta tuli niin kova talvi, että se rikkoi koko laiturin, minkä jälkeen oli lisäksi iso työ saada ruuvipaalut pois järven pohjasta.

Uuden laiturin hankinta alkoi Veikko Sallin käynnillä paikan päällä mökkirannassa, jolloin syntyi arvio mahdollisuudesta asentaa paikalle Nooa Arctic -laituri. Pystytysryhmä toi osat ja tarvikkeet mukanaan sekä kokosi laiturin rantaan kuudessa tunnissa.

”Laituri selvisi ensimmäisestä talvestaan hyvin, ja meidän tehtäväksemme jäi odottaa kevättä ja kesää. Lisäksi kaikki toimituksesta sovittu piti prikulleen paikkansa”, asiakas kiittelee palautteessaan.

Veikko Sallin kehittämissä laitureissa ponttonien muoto, lujat liitokset ja huolella valittu puutavara yhdistyvät luonnonvoimat huomioivaan suunnitteluun.

”Tärkein asia on ottaa huomioon luonto ja siellä vaikuttavat voimat. Niitä vastaan ei kannata laiturinkaan taistella, vaan sopeutua ja elää luonnonvoimien mukaan”, Veikko Salli sanoo perusperiaatteesta.

Kantavuutta ja vakautta tarvitaan myös viihtyisyyden vuoksi: kukapa ei haluaisi nauttia kahvit ystäviensä kanssa laiturilla sekä varmistaa turvallisen nousun veneeseen. Lisäksi portaat vievät uimarin turvallisesti veteen ja tuovat sieltä pois.

”Laiturin penkeillä on hyvä istua ja nauttia elämästä veden äärellä. Kookas laituri on aina hyvin vakaa: se ei heilu eikä vaapu edes suuremman ihmisjoukon alla”, Veikko Salli summaa.

Katso video, miksi laituri kelluu, vaikka järvi on vielä jäässä:

Nooa Arctic

Ota yhteyttä ja kysy!

■ Veikko Salli 0400 591 219

■ veikko.salli@nooa-arctic.fi

■ tai valtakunnallinen numero 040 567 6319