MainosPirkanmaan Jätehuolto

Ruokaroskikselle on olemassa oikea ja paras osoite – näin helppoa ja edullista on biokimpan perustaminen

Omakotiasujien yhteinen biojäteastia on kätevä tapa edistää jätteiden lajittelua ja varmistaa keittiötähteiden hyötykäyttö vaikkapa paikallisen biokaasun valmistamisessa. Taajamissa biojätteen lajitteluvelvollisuus laajenee 1.9.2023, ja tässäkin biokimppa on Tampereen seudulla toimiva ratkaisu.

Biokimppa on edullinen ja toimiva tapa aloittaa biojätteiden lajittelu yhdessä naapureiden kanssa.


5.8. 8:58

Ruuantähteitä, vanhentuneita elintarvikkeita, perkuujätteitä ja kuoria sekä kahvinporoja, suodatinpusseja ja teepusseja. Onhan näitä niin kotona kuin mökilläkin.

”Kun omat lapseni olivat pieniä, käytin bioroskiksesta nimitystä ruokaroskis luonnehtimaan heille, mitä biojätepussiin saa ja tulee laittaa”, kertoo Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n asiakaspalvelupäällikkö Katja Rekonius.

Mutta syntyykö juuri meidän taloudessamme sellainen määrä ruokaroskikseen menevää jätettä, että se järkevästi täyttää keruuastian tyhjennysten välillä?

Omakotiasuja voi oman talokohtaisen biojäteastian vaihtoehtona ehdottaa naapureilleen biokimppaa. Biojätteen lajittelu yhteiseen jäteastiaan on taloudellista ja kätevää: kimppalaisten kesken jaettava kustannus tyhjennyksistä on edullinen ja jokainen kimppaan osallistuva saa oman laskun.

”Kun me hoidamme laskutuksen, biokimppalaisten ei tarvitse enää keskenään miettiä kustannusten jakoa ja kerätä rahaa toisiltaan”, Rekonius painottaa järjestelmän helppoutta.

Yhteisastia toimitetaan niin omakotiasujille kuin mökkiläisillekin, jotka voivat halutessaan sopia tyhjennyksen vain kesäajaksi. Myös ympäristö hyötyy biojätteen entistä paremmasta lajittelusta, eikä jäteautojenkaan tarvitse kiertää vajaakäytöllä olevilla astioilla.

”Pienellä lajittelutyöllä voi tehdä ison ympäristöteon”, tähdentää Pirkanmaan Jätehuollon asiakaspalvelupäällikkö Katja Rekonius.

Aivan aluksi tarvitaan asukkaiden päätös kimpan perustamisesta. Yhteisestä biojäteastiasta tehdään kaikkien osallistujien kesken sopimus. Pirkanmaan Jätehuolto toimittaa maksuttoman jäteastian sovitulle paikalle ja huolehtii tyhjennyksistä sekä jätteiden hyötykäytöstä.

”Tarvitsemme biokimpan osakkaiden yhteystiedot ja osallistujien ratkaisun siitä, miten 100 prosenttia kimpan kesken on päätetty jakaa: tuleeko esimerkiksi neljän osallistujan kimpassa kaikille yhtä suuri 25 prosentin osuus vai jakautuvatko maksuosuudet toisin. Asiointi tapahtuu helposti sähköisellä lomakkeella, mutta halutessaan voi tulostaa myös paperisen version.”

Artikkeli jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Fakta

Näin biokimppa perustetaan

Varmista Pirkanmaan Jätehuollon asiakaspalvelusta, kerätäänkö biojätettä jo asuinalueellasi.

Sovi kimpasta yhden tai useamman naapurin kanssa.

Miettikää yhdessä jäteastialle sopiva paikka, tyhjennysväli ja lajittelun aloitusajankohta.

Täytä ja lähetä sopimus biokimpasta.

Tutustu biojätteen lajitteluohjeisiin.

Edelleen keskimäärin yli kolmannes sekajätepussin painosta on biojätettä, joten lajitteluun ja parempaan kierrättämiseen on hyvät mahdollisuudet.

”Jokainen voi kuvitella, kuinka vaikeaa olisi sytyttää grilli banaaninkuorilla. Yhtä lailla poltettavaksi menevän ja energiaksi tuotettavan sekajätteen joukossa kostea biojäte on aina laatuhaitta. Kun se lajitellaan pois, sekajätteen hyödyntäminen helpottuu, mikä koituu ympäristön hyväksi.”

Parempi lajittelu on kaikkien etu

Ruokaroskis on kuvaava nimi kodin keittiössä ja ruuanlaiton yhteydessä syntyvälle biojätteelle, mutta joukkoon voi Rekoniuksen mukaan laittaa muutakin ainesta.

”Kierrätys kannattaa aloittaa itselle ja perheelle kaikkein helpoimmista perusasioista, minkä jälkeen voi vähitellen edetä jätteiden lajittelussa. Mukaan biojätepussiin ja -astiaan sopivat myös talouspaperit ja lautasliinat, joista oikeastaan onkin hyötyä nestettä sisältävän jätteen joukossa. Kosteutta imemään voi lisäksi laittaa paloja munakennoista tai silputa joukkoon sanomalehteä.”

Myös piha- ja puutarhatöissä kertyvä aines sopii biojätteisiin.

”Oksilla ja risuilla jäteastiaa ei sentään kannata täyttää, mutta pieniä määriä puutarhasta tulevia lehtiä ja muita kasvin osia voi toki laittaa joukkoon, kunhan ne eivät ole kurtturuusun tavoin haittakasveja.”

Biojätteestä saadaan ravinteita kierrättävää lannoitetta, fossiilisia polttoaineita korvaavaa biokaasua sekä multaa kasvualustoiksi. Biomyllynä tunnettu Pirkanmaan Jätehuollon biolaitos käynnistyi viime vuonna Nokian Koukkujärvellä, jossa valmistetaan ympäristöystävällistä BIG-biokaasua liikennepolttoaineeksi sekä luomuravinteita viljelyyn.

Pirkanmaan Jätehuolto toimittaa maksuttoman keräysastian biokimpan haluamaan paikkaan.

Lainsäädäntö ja alueelliset jätemääräykset edistävät nekin tehokkaampaa kierrättämistä. Biojätteen lajittelun velvoite laajenee vuoden kuluttua 1.9.2023 koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä sekä vapaa-ajan kiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa. Käytännössä muutos koskee Tampereen seudulla Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen ja Ylöjärven taajamia. Tarkemman aluerajauksen voi katsoa täältä.

”Lähetämme syksyn 2022 aikana lisätietoa niille kiinteistöille, joita muutos koskee, mutta jo nyt voi tilata oman tai naapureiden yhteisen biojäteastian”, Katja Rekonius summaa.

Mitä maksaa?

Esimerkkilaskelma

Yhteisen biojäteastian tyhjennys voi maksaa vain vähän päälle euron.

Yhdeltä kerralta 240 litran biojäteastian tyhjennys Tampereella maksaa 5,11 euroa. Jos kimpassa on neljä osallistujaa, jokainen osallistuja maksaa biojäteastian tyhjennyksestä 1,28 euroa.

Mikäli pienempi 140 litrainen jäteastia riittää, yhden tyhjennyksen hinta on 1,04 euroa osallistujalta.

Biojäteastia tyhjennetään kesäaikaan vähintään kahden viikon välein. Talviaikana tyhjennysvälin voi pidentää neljään viikkoon.

Vaihtoehtona biojätekeräykselle on asianmukainen kompostointi.

Lue lisätietoa kompostoinnista 31.12.2022 mennessä tehtävästä ilmoituksesta jätehuoltoviranomaiselle.