MainosFinlaysonin alue

Eläköön finskummallisuus! Finsku panostaa erikoisen hauskoihin kesäelämyksiin

Finlaysonin alueelta löytyy nyt viikoittain kiehtovan kummallista tekemistä. Siksi alue vannoo tänä kesänä finskummallisuuden nimeen. Poimimme kohokohdat kesäohjelmasta 2022.

Finlaysonin alueen kesä on yllättävä sekoitus taidetta, historiaa ja hauskaa tekemistä.


16.6. 11:20

Tampereen ikoninen tehdasmiljöö on tunnettu monipuolisista kesätapahtumista ja -elämyksistä, eikä tämä vuosi tee poikkeusta. Finlaysonin alueen kesäohjelma 2022 on kattava paketti nykytaidetta, historiaa ja hauskaa tekemistä.

Kesätapahtumat keskittyvät jälleen Väinö Linnan aukiolle kesäkuusta pitkälle elokuuhun. Teemapäiviä vietetään tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin. Kaikkiin aukion tapahtumiin on vapaa pääsy.

”Ideana on, että Väinö Linnan aukiolla tapahtuu aina – poikkesitpa sinne milloin vain. Mukana ohjelmassa on myös yleisötoiveita”, lupaa Finlaysonin alueen tuottaja Minna Männistö.

Kesälomalaisen kannattaa pitää mielessä, että alueella toimivat myös Työväenmuseo Werstas ja Vakoilumuseo.

Kummatkin tarjoavat kaikenikäisille paljon finskummallista tutkittavaa. Tekemistä kesäpäivään tarjoavat myös Finnkinon Plevna-elokuvakeskus, Room Escapen pakopelit ja viihdekeskus ZBase.

City View -kierrokset kuljetaan turvavaljaissa oppaan johdolla. Kuva: Visit Tampere/Laura Vanzo

Katolla kävellään taas – vanhin seikkailija yli 90-vuotias

Lukuisat somekuvat Finlayson-kattokyltin viereltä puhuvat puolestaan: Amazing Cityn kattokävelykierroksista on tullut yleisösuosikki. Elämys on Suomessa ainutlaatuinen, sillä lähin vastaava löytyy Tukholmasta. Hurjasta nimestä huolimatta elämys sopii kaikenikäisille.

"Viime kesänä mukana oli ihmisiä lapsesta vaariin: vanhin oli yli 90-vuotias. Kuitenkin turvavaljaisiin tulee olla vähintään 140 senttimetriä pitkä”, sanoo Amazing Cityn yrittäjä Heikki Närvänen.

City View -kierrokset kuljetaan turvavaljaissa oppaan johdolla. Kierros alkaa perinteikkäästä Tammerkosken kansallismaisemasta ja jatkuu kohti Keskustoria. Panorama Deck -näköalatasanne taas tarjoaa nähtävää rauhallisemmasta kulkemisesta nauttiville. Panorama Deckillä voi vierailla ilman ennakkovarausta.

Kattoseikkailun jälkeen voi istahtaa kahvila Café & Bar KATTOn terassille lounaalle tai vaikkapa kesäiselle drinkille. Herkut sopivat monelle, sillä kaikki KATTOn tuotteet ovat gluteenittomia. Sunnuntaisin KATTO tarjoilee suosittua gluteenitonta brunssia.

KATTOn lämpimäiset valmistetaan uunituoreessa Mansen Gluteeniton -leipomossa, joka tarjoaa myös maistuvaa aamupalaa alakerrassa, Liikekeskus Siperian aukiolla.

Lasitaiteilija Janne Rahusen töitä löytyy jännittävistä paikoista.

FAA aloitti tapahtumakesän 2022 – nappaa taideselfie!

Yksi Suomen suurimmista taidetapahtumista, Finlayson Art Area värittää Finskun kujia ja tiloja aina 28. elokuuta asti. Kahdeksas FAA on kerännyt alueelle 15 taiteilijan ajankohtaisia töitä aina katumaalauksista vihertaideteoksiin asti. Parasta on, että jokaisen nurkan takaa voi löytyä jotain aivan odottamatonta. FAA:n ilmaisia opastuksia on tarjolla joka keskiviikko ja lauantai.

Finskummallisen taidekesän voi ikuistaa nappaamalla selfien vaikkapa keramiikkataiteilija Mikael Schilkinin eläinveistoksen kanssa tai asettautumalla makaamaan Roni Kuulasvuon suureen katumaalausteokseen Verkko – The Web. FAA:n tapahtumajohtaja Pertti Ketosella on veikkaus Instagram-hitistä.

”Lasitaiteilija Janne Rahusen veistokset on sijoitettu jännittäviin paikkoihin. Ne ovat lasitettuja ja peilitettyjä, värikkäitä muotoja – aivan varmasti kesän suosituimmat selfie-paikat löytyvät sieltä”, Ketonen vinkkaa.

Santeri Urhonen lupaa kertoa vinkkejä myös omiin kotipuutarhoihin.

Eläviä ruukkuja ja hyönteisten valtateitä

Ei ehkä heti uskoisi, mutta Finlaysonin alue on puutarhaharrastajan unelma. Alueelle aloitettiin viime kesänä rakentaa Tehdaspuutarhaa, joka koostuu jo yli 200 kasvilajista. Finskun viherinnovaatioihin voi tutustua tänä kesänä opastetuilla Tehdaspuutarha-kierroksilla alueen pääpuutarhuri Santeri Urhosen johdolla.

”Kierroksilla on varattu aikaa kysymyksille, joten minulta voi saada vinkkejä myös omalle pihalle”, Urhonen sanoo.

Tehdaspuutarhan ajatuksena on luoda viheralueita, jotka lopulta muodostavat itsenäisesti toimivan ekosysteemin. Alueelle on rakennettu esimerkiksi hyönteisten valtateitä, jotta hyönteiset pääsevät vaivattomasti sokkeloisille kujille ja sisäpihojen kukkaistutuksiin. Tämän kesän uutuutena ovat Finlaysoninkujalla sijaitsevat suurikokoiset elävät ruukut, jotka on päällystetty kasvillisuudella myös ruukun ulkopuolelta.

Lasten Finlaysonin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Lasten Finlayson riemastuttaa tiistaisin

Pienille elämyksien etsijöille on tarjolla finskummallista ohjelmaa kesätiistaisin 9.8. asti Väinö Linnan aukiolla ja Työväenmuseo Werstaalla. Luvassa on ainakin veikeitä konsertteja, Riimi City -runoilupeli, improvisaatiosatuja ja piirustusleikkejä. Monet esiintyjät, kuten Mimmit Duo, Orffit ja Höpinätötterö, ovat tuttuja Pikku Kakkosesta.

Tapahtumiin on vapaa pääsy. Tutustu koko kesän Lasten Finlayson -ohjelmaan ja merkitse suosikit kalenteriin.

Keskiviikkoisin Finlaysonin alueella nautitaan kotimaiseten artistien live-esityksistä.

Finlayson Live tarjoaa keikkoja keskiviikkoiltaisin

Mitä olisi kesä ilman live-musiikkia? Keskiviikkoisin Finlaysonin alueella nautitaan kotimaisesta artistikattauksesta. Finlayson Live -konserttisarja pyörähtää käyntiin 6. heinäkuuta kello 20. Kesäisellä Väinö Linnan aukion lavalla esiintyvät Pekka Nisu, Pauli Hanhiniemi MAD, JP Leppäluoto, Sara Siipola, Pekko Käppi, Rosita Luu ja Lyyti. Keikoille on vapaa pääsy.

"Tunnelmallinen Väinö Linnan aukio on varmasti yksi kesän uniikeimmista konserttipaikoista. Historiallinen tehdasmiljöö yhdistettynä musiikkiin on upea elämys”, kuvailee Minna Männistö.

Muija ja tosimuija.

Muija ja tosimuija – ja muita Torstain toivottuja

Kahden naisen hulvaton stand up -show saapuu Finskulle 28. heinäkuuta kello 18. Häpeämättömän hauska Muija ja tosimuija on tv:stä tutun koomikon Anitta "Iso A" Ahosen ja Johanna Tohnin käsialaa. Naisten mukaan kyseessä on lavaviihdettä, joka ei jätä kylmäksi vaikka pienessä kesäsateessa.

Ohjelma on osa Torstain toivottuja, jotka koostuvat yleisötoiveista. Torstain toivottuja seurataan nimensä mukaisesti Finskulla joka torstai 30.6.–4.8. Myös Torstain toivottuihin on vapaa pääsy.

Kulttuuria, kulttuuria, kulttuuria

Finlaysonin alueen uudessa Kulttuuritoimitus Livessä toimittaja Marja Aaltio haastattelee kesän mittaan paikallisia kulttuurialojen ammattilaisia ja kurkistaa kulissien taakse.

Myös Café & Bar KATTO tarjoilee kesällä uutta kulttuuri- ja live-ohjelmaa. Tampereen yllä voi aina torstaisin nauttia Torstai Livestä, joka pitää sisällään niin lyriikkaa kuin improräppiäkin.

Löydä lisää ihanan erikoista kesätekemistä osoitteesta finlaysoninalue.fi/finskummallista.