MainosOP Koti Pirkanmaa

Asuntokauppa käy hyvin Tampereen seudulla – Tällaiset kodit viedään käsistä

Tampereella ja ympäryskunnissa myytävistä kohteista on pulaa ja parhaista asunnoista tulee tarjouskilpailu.

”Meillä OP Kodissa toimitaan hyvän välitystavan mukaan sekä myyjän että ostajan etua ajatellen”, kiinteistönvälittäjä Jussi Ouni kertoo.


15.6. 7:46

Viimeinen pari vuotta on ollut asuntomarkkinoilla erikoista aikaa. Vaikka keväällä 2020 asuntokauppa pysähtyi muutamaksi kuukaudeksi, kesällä kysyntä purkaantui ja viimeiset kaksi vuotta on tehty huomattavasti enemmän asuntokauppaa kuin niin sanottuina normaalivuosina.

”Kun ennen pandemiaa asuntokaupassa oli kausivaihtelua, nyt kysyntää on tasaisesti ympäri vuoden”, kertoo OP Koti Pirkanmaan kiinteistönvälittäjä Jussi Ouni.

"Etätyö on tullut jäädäkseen ja hyvän arjen toiveet ovat keskittyneet kotiin. Perheet ja pariskunnat etsivät ylimääräistä työhuonetta ja oma piha on monen toivelistalla. Koti on yhä useammalle arjen ja vapaa-ajan tukikohta eikä enää välipysähdysasema.”

Tarjonnan puute heijastuu hintoihin

Tampereen seudulla käytettyjä asuntoja on nyt myynnissä huomattavasti vähemmän kuin normaalitilanteessa. Tarjonnan vähyys jarruttaa asuntokauppaa, kun uuden kodin etsijät eivät löydä toivomaansa kotia. Ja koska uutta kotia ei löydy, vanhaa ei laiteta myyntiin.

Tarjonnan puute ruokkii itseään, mikä heijastuu kauppamäärien laskemisena. Kevään aikana Tampereen seudulla onkin tehty 14 prosenttia vähemmän asuntokauppoja kuin vuotta aiemmin.

”Kodinetsijän kolme tärkeintä kriteeriä ovat muuttuneet muodosta sijainti, sijainti, sijainti muotoon asunto, sijainti, sijainti”, Jussi Ouni naurahtaa.

Kova kysyntä ja tarjonnan puute vaikuttavat myös myyntihintoihin. Kun samasta asunnosta on useita, jopa useita kymmeniä, kiinnostuneita, myyntihinnat kohoavat. Ostajia on paljon liikkeellä ja suosituimmista asunnoista jopa kilpaillaan, jolloin hinnat nousevat helposti yli pyyntihinnan. Asunnon myyjä saattaa netota useita prosentteja odotettua enemmän, mikä voi tarkoittaa jopa yli kymmentä tuhatta euroa.

Ounin mukaan asuntomarkkinan hulluimmat ajat alkavat kuitenkin olla jo takanapäin ja paluu kohti normaalimpaa asuntokauppaa on alkanut. Asuntoja myydään yhä paljon ja hyvään hintaan, mutta nopein sykli on rauhoittunut. Nyt asunnonostajat miettivät rauhassa ennen tarjouksen tekoa.

Jussi Ounilla on ollut myynnissä useita kohteita, jotka ovat löytäneet ostajansa pian myyntiinjulkaisun jälkeen. Esimerkiksi paritalo Raholasta, omakotitalo Leinolasta sekä kerrostalonelikko Härmälästä löysivät uudet asukkaansa nopeasti ja hyvään hintaan.

"Meillä OP Kodissa toimitaan hyvän välitystavan mukaan sekä myyjän että ostajan etua ajatellen. Asunnot viedään aina julkiseen markkinaan, jolloin hinnan ja kysynnän pääsee testaamaan. Jos kiinnostuneita ostajia on paljon, kaikille annetaan yhtäläinen mahdollisuus tarjota asunnosta. Haemme aina myyjälle parasta mahdollista hintaa niin, että ostajaehdokkaat ovat samalla viivalla”, Ouni kertoo.

Vaivattomuus avainasemassa kotia etsiessä

Monenlaisille kodeille on ostajansa, mutta erityisesti nyt etsitään hyväkuntoisia ja muuttovalmiita 2000-luvun omakotitaloja ja rivitaloasuntoja.

”Myös vanhemmat, 1960- ja 1970-lukujen kodit herättävät mielenkiintoa varsinkin nuorissa aikuisissa arkkitehtuurinsa takia, mutta silloin kohteiden korjaushistorian tulee olla kunnossa”, Ouni selvittää.

Tampereen keskusta, Tammela, Kaleva ja Amuri kiinnostavat sekä omaa kotia että sijoitusasuntoa etsiviä jatkuvasti. Suurien kerrostaloasuntojen kysyntä on kasvanut ja ensiasunnon ostajat toivovat nyt kaksioita tai sitä suurempia koteja. Myös pientaloalueet keskustan ja palveluiden läheisyydessä, kuten Ruotula, Takahuhti, Pappila, Koivistonkylä ja Muotiala ovat suosittuja.

Tilantarve on kuitenkin laajentanut asunnonetsijöiden sijaintihaarukkaa merkittävästi, sillä vähän kauempaa saa samalla rahalla enemmän neliöitä. Kolmen, neljän ja jopa viiden huoneen hyväkuntoiset asunnot myydään nyt nopeasti.

”Voisikin sanoa, että kodinetsijän kolme tärkeintä kriteeriä ovat muuttuneet muodosta sijainti, sijainti, sijainti muotoon asunto, sijainti, sijainti”, Jussi Ouni naurahtaa.

Ostajat ovat valmiita tekemään kompromisseja sijainnin suhteen, kun itse asunto ylittää toiveet ja odotukset. Yksi ylimääräinen huone, iso piha tai poikkeuksellinen arkkitehtuuri on saanut monta vannoutunutta keskusta-asujaa muuttamaan ajateltua kauemmas tai ympäryskuntiin.

”Ostajien ykkösprioriteettina tuntuu nyt olevan vaivattomuus ja helppous. Uuden kodin tulee olla remontoitu ja muuttovalmis. Kun kulkuyhteydet ovat kunnossa ja matka-aika esimerkiksi työpaikalle tai harrastuksiin pysyy kohtuullisena.”

Ounin mukaan ollaan valmiita muuttamaan sen oman ideaalin sijainnin ulkopuolelle. Tästä kertoo vahva muuttoliikenne myös Tampereen ympäryskuntiin. Pirkkala pitää pintansa vetovoimaisena kuntana ja varsinkin Nokia on nostanut päätään vahvana vaihtoehtona Tampereen kyljessä, eikä vähiten lähijunayhteyden ja hyvän tonttien saatavuuden takia.

Yksi asia, johon Ouni mainitsee ostajien kiinnittävän nyt erityisesti huomiota, ovat asumiskulut. Maailmantilanteen muuttuessa ja lämmityskustannusten noustessa erityisesti maalämpökohteet ovat suosittuja.

Jos olet suunnitellut asunnonvaihtoa, nyt on loistava aika laittaa koti myyntiin.

Nopeus ja ammattitaito ovat valttia asuntomarkkinoilla

Asuntoja myytäisiin enemmän kuin niitä on markkinoilla, Jussi Ouni toteaa.

”Siksipä, kun harkitsee asunnon ostoa, tulee rahoituksen olla kunnossa. Kuumien kohteiden kohdalla jää tarjouskilpailussa auttamattomasti jalkoihin, jos joutuu tekemään esimerkiksi lainaehdollisen tarjouksen. Me OP Kodissa teemme läheistä yhteistyötä OP Tampereen kanssa, joten lainatarjouksen saa hyvinkin nopeasti. Autamme myös asunnonetsijöitä löytämään unelmiensa kodin ja meillä onkin suuri ostaja-asiakasrekisteri valmiina.”

OP Kodin valtteja ovat ammattitaitoinen henkilökunta sekä alan parhaat palvelut.

”Toimintamme on läpinäkyvää ja asiakaslähtöistä, mistä kertoo, että OP Koti nousi Taloustutkimuksen tekemässä Suomi tänään 2021 -tutkimuksessa yhdettätoista kertaa peräkkäin Suomen luotetuimmaksi kiinteistönvälittäjäksi”, Jussi Ouni mainitsee.

Lisäksi OP Koti pokkasi ykköspaikan asiantuntevassa palvelussa, paikallisessa asiantuntemuksessa ja oli selvästi suosituin valinta kiinteistönvälittäjäksi.

”Jos olet suunnitellut asunnonvaihtoa, nyt on loistava aika laittaa koti myyntiin. Vaikka uuden asunnon ostohinta tuntuisi suurelta, on sen oman asunnon markkinahinta todennäköisesti myös noussut. Välirahan määrä merkitsee”, Ouni painottaa.

”Ja jos mielii myydä omistuksiaan ilman uuden asunnon ostoa, on mahdollisuus hyviin voittoihin”, hän jatkaa.

”Mutta ennen kaikkea paras aika vaihtaa kotia on juuri silloin, kun itsestä siltä tuntuu, OP Koti auttaa kaikissa asunnonvaihdon vaiheissa.”

Ota yhteyttä, niin myydään kotisi:

Kiinteistönvälitys Tampere | OP Koti Pirkanmaa Oy LKV - OP Koti (op-koti.fi)

Info

OP Koti Pirkanmaa

  • Luotetuinta ja asiantuntevinta kiinteistönvälitystä Pirkanmaalla.

  • Meillä työskentelee lähes 50 asumisen ammattilaista.

  • Digitaalista asuntokauppaa ajasta ja paikasta riippumatta.

  • Moderni markkinointi siellä missä ostajatkin ovat.

  • Myytävien asuntojen ammattikuvaus ja -stailaus.

  • Olemme osa OP Ryhmää.

Ota meihin yhteyttä »

■ Hämeenkatu 6a, 33100 Tampere

■ opkoti.pirkanmaa@op.fi

■ puh. 010 254 6800