MainosVisit Nokia

Muistorikkaat Nanso-kuosit ja frisbeegolfin maailman parhaat heitot näet vain Nokialla

Ikimuistoisuus ja ajankohtaisuus yhdistyvät Nokian kesätapahtumissa ja näyttelyissä. Paikkakunta näkyy ja kuuluu monin tavoin mutta myös maistuu Taste of Nokia -ravintolaviikonloppuna.

Maailmanluokan frisbeegolfia nähdään Nokialla heinäkuussa, jolloin lajin parhaimmisto mittelee paremmuudesta.


14.6. 12:08

Näyttääkö isän paita hauskalta vanhassa valokuvassa tai muistuvatko mummon sylin mukavat kuviot? Nansolaisuus on olennainen osa Nokiaa, mutta se on samalla muistorikas pala suomalaista pukeutumista.

Nanso 100 vuotta -juhlanäyttely kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa on yksi Nokian kesän kohokohdista, joihin kuuluu näyttelyiden lisäksi lukuisia tapahtumia ja runsaasti kesäteatteria.

”Kolmessa kesäteatterissamme esitetään neljää näytelmää, frisbeegolfin suurtapahtuma tuo Nokialle jopa 15 000 kävijää ja ikisuosikki Hinttalan kotiseutumuseo kutsuu viihtyisän museoalueen tapahtumiin sekä näyttelyihin”, Nokian kaupungin markkinointipäällikkö Laura Niittymäki poimii esimerkkejä.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Taste of Nokia -ravintolaviikonloppu saa jatkoa ja aloittaa heinäkuun tapahtumatarjonnan.

Maistuvan heinäkuun aloittaa toista kertaa järjestettävä Taste of Nokia -ravintolaviikonloppu 1.–3.7. Paikkakunnan ravintolat ja kahvilat tarjoilevat silloin makuelämyksiä kolmen euron hintaisina maisteluannoksina perjantaista sunnuntaihin kello 12–18.

”Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma sai kävijöiltään hyvän vastaanoton. Mukana on nyt 10 paikkaa ja 11 kohdetta, sillä Scandic Eden Nokialta tapahtumaan osallistuu kaksi ravintolaa”, kertoo yrityskoordinaattori Tiina Rinne-Järvensivu.

”Tänä vuonna julkaisemme verkkokuvaston, josta voi jo ennakkoon katsoa, mitä annoksia käy maistelemassa. Ravintoloiden välillä on mahdollisuus sukkuloida vaikkapa sähköpotkulaudoilla, jotka ovat nyt toista kesää käytössä Nokialla”, hän vinkkaa.

Maisteluannokset kartuttavat myös ravintoloista kerättäviä merkintöjä tapahtuman omaan suunnistuspassiin.

”Kuudella leimalla passi täyttyy ja sillä voi osallistua palkintojen arvontaan. Lisäksi käydään leikkimielinen kilpailu parhaasta annoksesta, joka valitaan yleisön antamin äänin”, Rinne-Järvensivu kertoo.

Yleisö voi seurata frisbeegolfia kisaväylien tuntumassa, ja jännitysnäytelmiä voi katsella myös kisa-alueen isoilta näytöiltä.

Euroopan ja maailman parasta frisbeegolfia

European Open kokoaa maailman parhaat frisbeegolfaajat Nokialle 21.–24.7. Tapahtuma tarjoaa yleisölle erinomaisen mahdollisuuden kokea laji parhaimmillaan. Kisojen etenemistä on helppo seurata suurilta näytöiltä.

Tapahtumalla on merkkivuosi, sillä European Open sekä Presidents Cup järjestetään kymmenennen kerran. Keskiössä on kansainvälisesti arvostettu nelipäiväinen yksilökisa, jossa kilpailijat noin viidestätoista maasta tavoittelevat European Open -mestarin titteleitä avoimessa ja naisten luokassa. Yksilökisaa edeltää 20.7. pelattava Yhdysvaltain ja Euroopan välinen joukkuekilpailu Presidents Cup.

Myös harrastajat pääsevät nauttimaan Nokia DiscGolfParkin kuuluisasta kilparadasta, sillä European Amateur Open järjestetään Major-kisaa edeltävänä viikonloppuna 15.–17.7.

Tapsan Tahdit taas tutussa laajuudessaan

Kotimaisen kevyen musiikin tapahtuma Tapsan Tahdit järjestetään koronakesien jälkeen jälleen tutussa laajuudessaan Nokian Pirkkalaistorilla 4.–6.8. Avajaisia vietetään torstaina 4.8. kello 18 alkaen, ja silloin jaetaan arvostettu Iskelmä-Finlandia -palkinto 20. kerran. Voittajan konsertti kuullaan myöhemmin samana iltana.

Iltakonserteissa nähdään Popeda, Suvi Teräsniska, Erin sekä Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani. Lipunmyynti Tapsan Tahdeille on alkanut Lippupisteessä. Lisäksi maksuttomat päivätapahtumat tarjoavat viihdettä kaikenikäisille.

Ylisfestarit – hyvää mieltä koko perheelle

Koko perheen päihteetön musiikkitapahtuma Ylisfestarit järjestetään Nokian Pitkäniemen puistoalueen rantamaisemissa lauantaina 13.8. kello 12–18.

Koko perheen hyvän mielen -tapahtumassa esiintyvät eturivin artistit Chisu, Nelli Matula, Herra Ylppö ja Mikko Harju. Lasten alueella esiintyvät Sorin Sirkus ja Riesa Pelle. Tapahtuma-alueella on lisäksi myyntikojuja, kaverikoiria, poniratsastusta ja festariruokaa.

Nokian Kesäteatterin Metsän Morsian -näytelmässä ympäröivä metsä on osa lavastusta. Kuva: Pasi Aittokumpu

Kolme kesäteatteria, neljä näytelmää

Nokian kesäteatteritarjonta on sanalla sanoen upea. Nokian Kesäteatteri, Tehdassaaren kesäteatteri ja Siuron Koski-Teatteri tuovat näyttämöilleen kaikkiaan neljä näytelmää.

Nokian Kesäteatterin Metsän Morsian -näytelmä on kirjoitettu ja sävelletty luomakunnan kunniaksi. Kesäteatteria ympäröivä metsä on osa lavastusta tarinassa, joka tapahtuu 1800-luvun loppupuolella.

Tehdassaaren kesäteatterin Vannomatta Paras on musiikkikomedia, jossa livebändi The Firebirdsin esitysten mukana vietetään unohtumatonta kesää. Tarina kertoo, kuinka poikamiessäätyyn ajautuneet Pete ja Make haluavat viettää hyvin ansaitun kesäloman vanhan orkesterinsa kanssa olutta siemaillen ja vanhoja ikivihreitä kappaleita soitellen. Mitä tapahtuu suunnitelmille, kun viereiseen mökkiin saapuu kesänviettoon kaksi hemaisevaa naiseläjää?

Siuron Koski-Teatterin ohjelmistossa on kaksi näytelmää: Öbaut Seitsemän veljestä sekä lasten- ja nuorten näytelmä Löytöeläintoimisto Käpälämäki ja kadonneen kesäkissan tapaus. Aleksis Kiven tekstiin nojautuvassa näytelmässä on mukana parodian ja farssin piirteitä. Uusi lasten ja nuorten näytelmä tuo näyttämölle löytöeläintoimiston agentit selvittämään kadonneen kesäkissan tapausta.

Nanso on vaikuttanut pukeutumiseemme vuosikymmenten ajan. Juhlanäyttely on esillä 26.8. saakka.

Rakastettuja kuoseja ja nansolaisuutta

Nanso 100 vuotta -juhlanäyttely esittelee Nanson historian vuodesta 1921 alkaen ja juhlistaa Nanson pitkää taivalta sekä kunnioittaa Nokian teollista perintöä. Juhlanäyttely on esillä kirjasto- ja kulttuuritalo Virran taidetila Raamissa 10.6.–26.8.

”Näyttely on koottu Nanson mittavasta arkistoaineistosta sekä pääosin Nokia-Seuran keräämistä yksityishenkilöiden vaatelainoista. Esillä on myös kokoelma Nanso-tarinoita, joiden kertojat haluavat jakaa nansolaisuuttaan joko tehtaassa työskennelleinä tai Nanso-vaatteiden uskollisina käyttäjinä”, taustoittaa museo- ja kokoelma-amanuenssi Hanna Westman.

Nanson värit näkyvät myös keskustan kaduilla, sillä Nokian kaupungin teettämät Härkitien ja Välikadun katumaalaukset noudattavat Nanson suosittuja kuoseja.

Hinttala on talonpoikaiskulttuuria esittelevä kotiseutumuseo, jossa on kesäkahvila, vaihtuvia näyttelyitä, käsityöläisten kesäpuoteja ja tapahtumia.

Kotiseutumuseo Hinttala viehättää aina

Talonpoikaiskulttuuria esittelevä Hinttala on ikisuosikki Nokialla ja saavutettavuudeltaan aivan erinomainen kohde lähellä kaupungin keskustaa. Viihtyisällä museoalueella on Pytinkissä toimiva kesäkahvila, vaihtuvia näyttelyitä, käsityöläisten kesäpuoteja sekä kesäoppaita kertomassa alueen historiasta. Alueella järjestetään myös konsertteja, työpajoja sekä kirjallisuustapahtumia.

”Alueella järjestetään myös konsertteja, työpajoja sekä kirjallisuustapahtumia, ja meillä onkin tiedossa vilkas kesä”, kertoo kulttuurikoordinaattori Pia Keltti.

Tänä kesänä Hinttalan museopirtissä avautunut Menneen ajan ruoat -näyttely esittelee Suomen ruokahistorian merkittävimpiä ruokia. Luhtiaitan Näkökulmia aikaan -näyttelyssä taas tarkastellaan historiallisia tapahtumia Hinttalan kantatalon, Kankaantaan kylän ja Nokia-nimellä tunnetun paikkakunnan näkökulmista.

Pysyvät näyttelyt

Katso myös nämä

Kertomus Nokiasta. Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa on pysyvästi esillä Kertomus Nokiasta -näyttely teollisuuden synnyttämän kaupungin historiasta.

Harlekiini ja häränkallo. Kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa sijaitseva Taidetila Romun pysyvä näyttely esittelee Martti ja Sirkka-Liisa Helinin lahjoittamaa laajaa taidekokoelmaa. Harlekiini ja häränkallo -näyttely keskittyy kotimaiseen ja erityisesti pirkanmaalaiseen taiteeseen.