MainosScandinavian Outdoor

Millainen juoksukenkä sopii juuri minulle? – Näillä neljällä vinkillä löydät sopivat kengät sekä asvaltille että polkumaastoihin

Kauppakeskus Veskaan Pirkkalaan seitsemännen myymälänsä joulukuussa avannut Scandinavian Outdoor on kokenut ulkoilun asiantuntija, joka opastaa myös juoksijoita varustevalinnoissa.

"Kannustamme ihmisiä elämään ulkona", sanoo myymäläpäällikkö Noora Katajamäki, joka itsekin viihtyy vapaa-ajallaan juoksulenkeillä.


17.5. 9:57

Haluaisin aloittaa juoksuharrastuksen ja kehittyä siinä, mutta mitä tulisi huomioida kenkien valinnassa? Mitä eroa on pitkien taipaleiden ja nopeiden matkojen juoksukengissä? Voisiko lenkin jälkeen polveen säteilevä kipu liittyä vääränlaisiin jalkineisiin?

Juoksukenkien valinnassa kannattaa huomioida muutama keskeinen asia, jotka kukin erikseen ja kaikki yhdessä vaikuttavat juoksijan suoritukseen, hyvinvointiin ja ennen kaikkea motivaatioon jatkaa innostavan harrastuksen parissa. Kauppakeskus Veskaan Pirkkalaan uusimman myymälänsä maaliskuussa avanneen Scandinavian Outdoorin myymäläpäällikkö Noora Katajamäki lupaa myymälästä ja sen edustavalta juoksuosastolta ulkoilun asiantuntijuutta myös juoksulenkeille.

”Kannustamme ihmisiä elämään ulkona, ja varustevalinnat osuvat kohdalleen, kun yhdessä asiakkaiden kanssa etsimme parhaat ja sopivimmat varusteet. Osaamme palvella asiantuntevasti myös monenlaisia juoksijoita”, itsekin juoksua harrastava Katajamäki korostaa.

”Juoksukengät voidaan jakaa kolmeen ryhmään: peruskenkiin, vaimennettuihin juoksukenkiin ja kevyisiin vauhtikenkiin. Niistä on hyvä lähteä etsimään asiantuntijan opastamana juuri omaan juoksuun sopivaa vaihtoehtoa”, hän johdattaa valinnassa auttavaan neljään vinkkiin.

1. Minkälainen juoksija olen?

”Aluksi ratkaistaan, minkälaiselle alustalle juoksukenkiä haetaan: asvalttijuoksuun vai polkujuoksuun. Seuraavaksi kiinnitetään huomio juoksutekniikkaan, nopeuteen ja tempoon: juoksenko hidasta kolmeakymppiä vai nopeaa vitosta ja tarvitsenko kenkiini vaimennusta?”

Vaimennus on hyvä ominaisuus, mikäli juoksijalla on ennestään nivel- tai polvivammoja, sillä kengät vaimentavat juoksussa syntyvää iskutusta. Asvalttijuoksussa vaimennuksen merkitys alustan kovuudesta johtuen on suurempi kuin polkujouksussa, jossa pehmeämpi alusta hoitaa osan vaimennuksesta ja niveliin kohdistuvat iskut ovat pienempiä.

”Vaimennuksesta on etua aloittelijalle, mutta myös kokeneelle juoksijalle pidemmillä matkoilla. Kun haetaan kenkää nopeaan juoksuun ja kisakäyttöön, vähemmällä vaimennuksella saadaan etua, koska tuntuma maahan on parempi.”

"Kenkien lisäksi meiltä löytyy juoksuun myös hyvä valikoima vaatteita ja varusteita", Noora Katajamäki esittelee.

2. Juoksukengän istuvuus ja koko

Juoksijan jalka ei saa liikkua kengässä, ja siksi pitää välttää valitsemasta liian isoa kenkää.

”Juoksukengän pitää istua napakasti jalkaan, mutta samalla tulee jäädä tilaa varpaiden ja kengän kärjen väliin sentin tai peukalon leveyden verran. Liian pienissä kengissä varpaat kipeytyvät ja kynnet kärsivät. Leveälle jalalle on saatavilla vaihtoehtoja wide-lestillä.”

Kengän kireyttä voidaan säätää nauhoilla.

”Hyvin tehdyllä nauhoituksella kenkä ei liiku eikä ole liian kireä. Liian kireässä jalkineessa veri ei kierrä ja liian löysässä taas syntyy rakkoja.”

3. Droppi: mikä se on ja mitä merkitsee?

Juoksukengän kannan ja päkiän välistä korkeuseroa kutsutaan dropiksi.

”Dropin määrä on hyvin yksilöllinen kysymys: yksi haluaa sitä enemmän, toinen vähemmän. Juoksukengissä esiintyy aika paljon 4 –5 millimetrin droppia.”

”Korkeadroppista kenkää voi kutsua juoksukenkien korkokengäksi, ja niiden käytöstä juoksija voi saada apua akillesjänteen tai pohkeiden ongelmiin.”

4. Tuki auttaa jalan virheasennoissa

Ylipronaatio on jalan virheasento, joka aiheuttaa kipuja erityisesti nilkkoihin, polviin ja lonkkaan. Mikäli jalka painuu sisäänpäin, avun saa tuetusta kengästä.

”Valikoimissa on sekä neutraaleja että pronaatiotuettuja kenkiä. Neutraali jalkine ei ohjaa jalkaa, kun taas pronaatiotuettu kenkä antaa tukea matalalle jalkaholville, estää jalkaa painumasta sisäänpäin ja korjaa askelluksen neutraaliksi.”

Lopuksi Noora Katajamäki korostaa vielä sukkien merkitystä.

”Sukka kannattaa valita huolellisesti. Hyvälaatuinen sukka kestää, ei hierrä ja on mukavan tuntuinen jalassa, millä on tärkeä merkitys juoksuun. Laadukas sukka istuu hyvin jalkaan ja tuntuu pehmeältä.”

”Sukan tulee olla myös riittävän napakka, mutta ei kiristävä. Myös vuodenaika vaikuttaa sukan materiaalin valintaan. Viileämpänä ajankohtana merinovillaa sisältävä sukka lämmittää ja tuntuu lämpöiseltä myös kosteana.”

Kolme tuotenostoa juoksuosastolta

1. Hoka Zinal

■ Polkujuoksukenkä, josta saatavilla mallit sekä miehille että naisille.

■ ”Hokalta löytyy useita malleja vaimennetuista kengistä, mutta tässä on hieman vähemmän vaimennusta ja parempi juoksutuntuma. Hyvä tuntuma tekee siitä nopean kengän, jota suosittelen lyhyemmille matkoille.”

■ ”Pitävä Vibram Megagrip -pohjakuviointi toimii hyvin poluilla ja maastoissa. Kengän neljän millimetrin droppi edustaa aika luonnollista korkeuseroa kannan ja päkiän välillä.”

2. Saucony Women’s Guide 15

■ Sileäpohjainen asvalttikenkä naisille. Pronaatiotuettu kenkä, jossa on iso kahdeksan millimetrin droppi.

■ Jalkaholvin puolella oleva runkorakenne antaa tukea ylipronatoivalle jalalle.

■ ”Todella kevyt kenkä mutta ei ohut. Välipohjan vaahto antaa aika pehmeän juoksutuntuman, joten tällä kengällä on hyvä juosta pidempääkin matkaa.”

3. New Balance Fresh Foam 1080 V12

■ Valmistajansa lippulaivamalli miehille.

■ ”Hyvä yleiskenkä, jolla on todella hyvä juosta ja joka sopii hyvin monen tasoisille juoksijoille. Kengässä on sekä suorituskykyä että vaimennusta, ja sillä on hyvä juosta eri mittaisia matkoja.”

■ Fresh Foam X -välipohja vaimentaa iskuja peruspohjaa paremmin.

■ ”Istuva, sukkamainen kenkä, jonka korkea kahdeksan millimetrin droppi helpottaa voiman suuntaamista eteenpäin. Juoksu rullaa hyvin.”

Ulkoilun asiantuntija

Scandinavian Outdoor

Kotimainen perheyritys, jolla on seitsemän myymälää ja verkkokauppa.

Uusin myymälä avattiin kauppakeskus Veskaan Pirkkalaan joulukuussa 2021.

Noin tuhannella neliöllään Pirkkalan myymälä on Scandinavian Outdoorin isoin myymälä, josta löytyy myös edustava juoksuosasto.

Aukioloajat:

■ arkisin klo 10 –20,

■ lauantaisin klo 10 –18

■ sunnuntaisin klo 12 –18

Verkkokauppaamme pääset ostoksille tästä.