MainosLähiTapiola Pirkanmaa

Dronen akusta oli aiheutua kodille täystuho – nämä asiat läheltä piti -tilanne opetti

Tulipalo on vaarallinen yllätys, joka voi pahimmillaan johtaa omaisuuden tuhoutumisen lisäksi hengenvaaraan. Yleistyvät litiumioniakuilla toimivat laitteet toimivat pääosin turvallisesti, mutta on hyvä tiedostaa, että esimerkiksi vioittunut akku voi aiheuttaa palovaaran.

Akkulaitteita ei kannata jättää latautumaan omin päin. LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä kehottaa myös testaamaan säännöllisesti palohälyttimen kunnon. Kuvan drone ei liity jutun tapaukseen.


12.4. 7:56

Kun Orvo Jääskeläinen astui sisään keittiöön, hänen nenäänsä iski palaneen sähkölaitteen haju, mikä ei koskaan enteile hyvää. Heinäkuisena kesäpäivänä muutaman vuoden ikäisen dronen akku oli syttynyt pihatöiden aikana tuleen.

”Liekkejä eikä edes savua enää ollut, joten paniikki ei päässyt nousemaan”, Jääskeläinen muistelee nyt tapausta.

Palo oli sammunut onneksi itsekseen, mutta ainekset mittaviin vahinkoihin olivat olemassa.

"Kun asian koko luonne selvisi, alkoi ahdistaa ajatus, miten lähellä täystuho oli käynyt.”

Tällä kertaa Jääskeläisen koti selvisi kuitenkin keittiön yläkaapistojen, työtason ja vähäisen irtaimiston eli keittiön tasolla olleiden kuulokkeiden ja smoothie-koneen vaurioitumisella. LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtajan Tapio Kärkelän mukaan tällaisia akkuvahinkoja tulee esiin jonkin verran. Muun muassa kännykkä-, tietokone-, partakone-, itkuhälytin- ja sähköpyöräpaloja on korvattu.

"Jos laitteessa huomaa silmämääräisesti vikaa, se kuumenee oudosti tai johto on rispaantunut, se tulee huoltaa tai sen käyttö tulee lopettaa. Drone-palossa vahingoilta oltaisiin voitu välttyä, jos savu olisi havaittu heti alkuun ja pistotulppa olisi ehditty heti vetämään pois pistorasiasta.”

Tärkeää olisi, ettei viallisen laitteen käyttöä jatketa. Jos laite on esimerkiksi turvonnut, kuumenee ladatessa voimakkaasti tai pitää erikoista ääntä, ei se ole enää turvallinen. Jos akun tai vastaavan laitteen havaitsee paisuneen tai kuumentuneen laite tulisi viedä heti ulos.

Dronen latauslaitteisto näytti palon jälkeen tältä.

Pelastustoimen tilastojen mukaan Pirkanmaan 23 kunnassa on viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut kaikkiaan 360 asuinrakennusten paloa. Ladattavat laitteet eivät ole merkittävässä osassa, mutta nekin näkyvät tilastoissa.

Jääskeläinen aikoo läheltä piti -tapauksen jälkeen jatkaa drone-harrastustaan, kunhan uusi akku ja laturi löytyvät. Mies on kuitenkin tullut aiempaa varovaisemmaksi.

”Sähkölaitteisiin tulee kiinnitettyä nykyään paljon enemmän huomiota”, hän kertoo. Niinpä esimerkiksi kännykkäkin tulee ladattua mieluiten palamattoman pinnan, kuten kivilaatan päällä.

"Nykyään kun lähdemme kotoa pois, vähänkin pidemmäksi aikaa, tulee monien laitteiden pistotulpat poistettua pistorasioista.”

Onni onnettomuudessa oli, että tuleen syttyneen akun ja dronen lähettyvillä ei ollut mitään muuta palonarkaa materiaalia. Keittiötasoon palo jätti selvät jäljet.

Korvaus sujui helposti ja nopeasti

LähiTapiola Pirkanmaan nopeaan korvausprosessiin Jääskeläinen kertoo olevansa hyvin tyytyväinen.

"Yllätyinkin hieman sen helppoudesta. Suurin työ prosessin aikana oli alakerran siivous. Kaikki pinnat olivat noen peitossa. Työmme hyvitettiin kuitenkin hienosti korvaussummassa”, Jääskeläinen sanoo.

Akkuun liittyvä paloturvallisuusriski voi saada alkunsa monella tapaa. Kova isku, kastuminen tai vaikkapa korkea lämpötila saattavat käynnistää litiumioniakussa vikaprosessin, jossa se voi turvota, kuumeta, kärytä ja pahimmillaan syttyä. Myös esimerkiksi viallinen laturi tai liian korkea latausvirta saattavat aiheuttaa laitepalon.

Tärkeä onkin huolehtia siitä, että jokaisen ladattavan laitteen lataus suoritetaan laitevalmistajan suosittelemalla latauslaitteella.

”Tilanne voi olla hengenvaarallinen, jos tuli pääsee leviämään esimerkiksi tekstiilien tai pöytäpinnan kautta”, muistuttaa korvausjohtaja Kärkelä.