MainosSkanska

Tältä näyttää monen unelmien asuinpaikka, ja se löytyy Tampereelta – 5 syytä, miksi Härmälänranta on Suomen parhaita kaupunginosia

Tiesitkö, että Tampereelta löytyy uusi asuinalue, jossa tavallinen arkikin on kuin lomaa? Mitä jos uimaan voisi tulevaisuudessa pulahtaa omasta kotirannasta, käydä puistokävelyillä kukkivassa omenatarhassa ja kulkea kotiin pitkin tunnelmallisesti valaistua rantaraittia? Kaiken lisäksi koti kuluttaisi mahdollisimman vähän energiaa ja ympäristöä.


10.11.2021 8:03

Tällaisia asuntoja ei noin vain löydykään, paitsi tietysti, jos satut etsimään Tampereen kiinnostavimmalta asuinalueelta – hyvän olon Härmälänrannasta. Pyhäjärven etelärannalla sijaitseva Härmälänranta on luonnonläheisen kaupunkielämän tyyssija, joka sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Härmälän alue tunnettiin lomaparatiisina jo 1800-luvulla, jolloin alueelle rakennettiin joukko huviloita ja villoja, joissa kaupunkilaiset viettivät kesiään. Huviloiden herrasväki nimesikin alueen osuvasti Huvilarannikoksi.

Vaikka huviloiden aika on jo Härmälänrannassa ohi, vetää kaupunginosa nykypäivänäkin puoleensa niin nuoria, lapsiperheitä kuin ikääntyvääkin väestöä. Härmälänrannassa selvästi viihdytään, mutta miksi monet nostavat kaupunginosan Tampereen ja ehkäpä koko Suomen monipuolisimmaksi asuinalueeksi? Listasimme viisi tähän vaikuttavaa asiaa.

Harva kaupunkilainen pääsee sanomaan, että oma piha jatkuu laajalle luontoalueelle, puromaiseman ääreen.

1. Hyvinvointia ja energiaa luonnosta

Härmälänrannassa ollaan aina lähellä luontoa. Erityisen vehreällä paikalla sijaitsee Skanskan rakentama As. Oy Tampereen Härmälänrannan Ratikka, joka tarjoaa asukkailleen vehreyttä, raikkautta ja omaa rauhaa asuinkorttelinsa laidalla. Luonnon läsnäolon tuntee jo omassa pihassa, sillä Ratikan naapureina on kaksi puistoa, jotka ovat kuin pieniä keitaita kaupungin keskellä.

Härmälänranta sijaitsee ainutlaatuisella paikalla Pyhäjärven kupeessa, mutta silti kaupungissa.

Näistä toinen, luonnonkaunis ennallistettava Härmälänojan virkistysalue sijaitsee aivan Ratikan kotien kyljessä ja toimii ikään kuin asukkaiden takapihana, jossa on mukava käydä aamulenkillä, piknikillä tai vaikka luontoa valokuvaamassa.

Harva kaupunkilainen pääsee sanomaan, että oma piha jatkuu laajalle luontoalueelle, puromaiseman ääreen. Täällä nautitaan ulkonaolosta kaupungin parhaissa puitteissa.

2. Suomalaista järvimaisemaa parhaimmillaan

Härmälänranta sijaitsee ainutlaatuisella paikalla Pyhäjärven kupeessa, mutta silti kaupungissa. Ranta-asuntojen rivistössä sijaitsee muutama moderni asuintalo, joista yksi on Skanskan rakentama As. Oy Tampereen Härmälänrannan Nisse. Pyhäjärvi tarjoaa Nissen asukkaille monenlaista ajanvietettä: kesällä uidaan, veneillään ja suppaillaan kotirannassa.

Aurinkoisina talvipäivinä järven jää kutsuu kävelemään, hiihtämään ja pilkkimään. Viikonloppuisin suunnataan läheiselle Härmälänsaarelle, joka tunnetaan suosittuna lenkkeily- ja ulkoilualueena, tai reippaillaan järveä kiertävillä lenkkipoluilla. Kävelyitä on mukava tehdä myös Nisseä vastapäätä sijaitsevassa omenatarhassa, jonne kannattaa suunnata etenkin alkukesän kukkaloiston aikaan.

3. Onni on hyvä naapuri

Yhteisöllisyys asuu Härmälänrannassa: esimerkiksi pari vuotta sitten valmistuneen korttelin sisäpihalle rakennettiin viihtyisät yhteiskäyttötilat saunoineen, jotka ovat nykyään korttelin asukkaiden vapaassa käytössä. Asukkaat myös pyörittävät aktiivista asukasyhdistystä, joka järjestää vuoden aikana lukuisia tapahtumia. Siivoustalkoissa tutustutaan naapureihin ja illalla grillataan yhdessä jutustellen.

Härmälänrannan tenniskenttä tarjoaa hyvät puitteet peleihin ystävien kesken. Kesäkausi huipentuu vuodesta riippuen Härmälänrannan venetsialaisiin, ja talvella vietetään yhteistä joulujuhlaa syöden, juoden ja pimenevistä illoista nauttien.

Härmälänrannan suunnittelua on alusta asti ohjannut ajatus hyvän olon asumisesta, vastuullisuutta unohtamatta.

4. Energiatehokkaat ja luontoystävälliset kodit

Ympäristötehokkaaksi asuinalueeksi kuvaillun Härmälänrannan suunnittelua on alusta asti ohjannut ajatus hyvän olon asumisesta, vastuullisuutta unohtamatta. Energiatehokas koti madaltaa myös mukavasti asumiskustannuksia ja säästää kukkaroa: hyvä eristys, tiiviit rakenteet, energiaa säästävä talotekniikka sekä veden kulutusta pienentävät vesikalusteet ovat kaikkien uusien kotien perusominaisuuksia, kuten myös A-energialuokan Ratikassa ja Nissessä.

Molempien talojen katoille asennetaan vielä Suomessa verrattain harvinaiset aurinkopaneelit, jotka tuottavat ilmastoystävällistä energiaa yhteistiloihin ja kattavat täten osan kuluista.

5. RTS-ympäristöluokitusta tavoittelevat asuintalot

Rakennustietosäätiön myöntämä luokitus kertoo, että kohde täyttää viranomaistasoa tiukemmat kriteerit muun muassa energiatehokkuudessa, kosteuden hallinnassa ja sisäilman laadussa. RTS-ympäristöluokitus helpottaa ympäristötietoisen asunnonostajan valintaa, sillä silloin voi olla varma siitä, että asunto on rakennettu ympäristöä arvostaen ja tulevaisuutta ajatellen.

Rakentamisen ratkaisut ja moderni tekniikka antavat mahdollisuuden pienentää ympäristön kuormitusta myös asumisen aikana. Energiatehokkuuden ansiosta säästät myös jokapäiväisissä käyttökustannuksissa. Esimerkiksi Ratikka ja Nisse tavoittelevat RTS-ympäristöluokitusta.

RTS-ympäristöluokitus helpottaa ympäristötietoisen asunnonostajan valintaa, sillä silloin voi olla varma siitä, että asunto on rakennettu ympäristöä arvostaen ja tulevaisuutta ajatellen.

Muun muassa nämä asiat tekevät Härmälänrannassa asumisesta niin erityistä. Kun Härmälänranta valmistuu lopullisesti 2020-luvun puolivälissä, voivat alueelle muuttaneet onnitella itseään onnistuneista kaupoista arvostetulla asuinalueella. Toista samanlaista paikkaa ei Tampereelle tule.

Uusi kaupunginosa

Hyvän olon Härmälänranta

Härmälänrannasta muodostuu 7000–8000 asukkaan kaupunginosa lähipalveluineen.

Uutta kaupunginosaa on rakennettu vuodesta 2006 – lopullisesti alue valmistuu 2020-luvun puolivälissä.

Alueelta löytyy paikallisia palveluita, kuten Sale, Härlem-ravintola ja päiväkoti.

Luonnonkaunis sijainti Pyhäjärven rannalla tarjoaa monenlaista aktiviteettia ulkoilijoille.

Uusien talojen työmaajätteistä 99 prosenttia hyödynnetään joko materiaalina tai energiana.

Haluatko tietää, millaista elämä on Härmälänrannassa? Tutustu Ratikkaan, Nisseen ja muihin Tampereen uudiskohteisiin:

Ratikka

Nisse

Uno

Frans

Härmälänranta

Huomaathan, että visualisoinnit sekä kuvat ovat aina suuntaa antavia. Havainnollistavat visualisoinnit perustuvat tämänhetkisiin suunnitelmiin.