MainosSkanska

Tiesitkö, että Tampereella voi asua näin hyvin? 5 syytä, miksi Härmälänranta on Suomen kiinnostavin kaupunginosa

Miltä kuulostaisi asua alueella, jossa tavallinen arkikin on kuin lomaa? Mitä jos uimaan voisi tulevaisuudessa pulahtaa omasta kotirannasta, aamukävelyllä poikkeaisit omenatarhan kautta ja paluumatkalla kotiin kulkisit tunnelmallisesti valaistun rantaraitin läpi? Kaiken lisäksi koti kuluttaisi mahdollisimman vähän energiaa ja ympäristöä?


9.9.2021 6:00

Tällaisia asuntoja ei noin vain löydykään, paitsi tietysti, jos satut etsimään Tampereen kiinnostavimmalta asuinalueelta – hyvän olon Härmälänrannasta. Pyhäjärven etelärannalla sijaitseva Härmälänranta on luonnonläheisen kaupunkielämän tyyssija, joka sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Härmälän alue tunnettiin lomaparatiisina jo 1800-luvulla, jolloin alueelle rakennettiin joukko huviloita ja villoja, joissa kaupunkilaiset viettivät kesiään. Huviloiden herrasväki nimesikin alueen osuvasti Huvilarannikoksi.

Vaikka huviloiden aika on jo Härmälänrannassa ohi, vetää kaupunginosa nykypäivänäkin puoleensa niin nuoria, lapsiperheitä kuin ikääntyvääkin väestöä. Härmälänrannassa selvästi viihdytään, mutta miksi monet nostavat kaupunginosan Tampereen ja ehkäpä koko Suomen monipuolisimmaksi asuinalueeksi? Listasimme viisi tähän vaikuttavaa asiaa.

1. Suomalaista asumisunelmaa

Monen suuri asumisunelma toteutuu Härmälänrannassa: täällä pääsee todella asumaan välkehtivän järven kupeessa, mutta silti kaupungissa. Aivan Pyhäjärven rannan ääressä sijaitsee muutama moderni asuintalo, joista yksi on Skanskan rakentama As. Oy Tampereen Härmälänrannan Frans. Täällä asukkaat viettävät helteiset viikonloput rannalla ja kirpeät talviaamut järvenjäällä. Sijainti on myös todellinen ulkoilijan paratiisi, sillä talolta on vain muutama askel järveä kiertävälle lenkkipolulle.

2. Hyvinvointia ja energiaa luonnosta

Härmälänrannassa kotia ympäröi aina luonto. Vehreiden puistomaisemien ystäville on tarjolla koteja keskellä puistoja ja puromaisemaa, järviluonnon ympäröimänä. Esimerkiksi Skanskan rakentama As. Oy Tampereen Härmälänrannan Uno sijaitsee rauhallisella paikalla asuinalueen laidalla, naapureinaan vain korttelin muut talot ja viihtyisä puistoalue. Täällä asukkaat rentoutuvat tulevaisuudessa suunnitteilla olevan Härmälänojanpuiston nurmilla, jonne on mukava istahtaa piknikille, ja käyvät iltakävelyllä omenatarhan hedelmäpuiden katveessa. Viikonloppuisin suunnataan läheiselle Härmälänsaarelle, joka tunnetaan suosittuna lenkkeily- ja ulkoilualueena.

3. Onni on hyvä naapuri

Yhteisöllisyys asuu Härmälänrannassa: esimerkiksi pari vuotta sitten valmistuneen korttelin sisäpihalle rakennettiin viihtyisät yhteiskäyttötilat saunoineen, jotka ovat nykyään korttelin asukkaiden vapaassa käytössä. Asukkaat myös pyörittävät aktiivista asukasyhdistystä, joka järjestää vuoden aikana lukuisia tapahtumia. Siivoustalkoissa tutustutaan naapureihin ja illalla grillataan yhdessä jutustellen. Härmälänrannan tenniskenttä tarjoaa hyvät puitteet peleihin ystävien kesken. Kesäkausi huipentuu Härmälänrannan venetsialaisiin, jossa juhlitaan yhdessä syöden, juoden ja pimenevistä illoista nauttien.

4. Energiatehokkaat ja luontoystävälliset kodit

Ympäristötehokkaaksi asuinalueeksi kuvaillun Härmälänrannan suunnittelua on alusta asti ohjannut ajatus hyvän olon asumisesta, vastuullisuutta unohtamatta. Energiatehokas koti madaltaa myös mukavasti asumiskustannuksia ja säästää kukkaroa: hyvä eristys, tiiviit rakenteet, energiaa säästävä talotekniikka sekä veden kulutusta pienentävät vesikalusteet ovat kaikkien uusien kotien perusominaisuuksia, kuten myös A-energialuokan Fransissa ja Unossa.

5. RTS-ympäristöluokitusta tavoittelevat talot

Rakennustietosäätiön myöntämä luokitus kertoo, että kohde täyt­tää viranomaistasoa tiukemmat kriteerit muun muassa energiatehokkuudessa, kos­teuden hallinnassa ja sisäilman laadussa. RTS-ympäristöluokitus helpottaa ympäristötietoisen asunnonostajan valintaa, sillä silloin voi olla varma siitä, että asunto on rakennettu ympäristöä arvostaen ja tulevaisuutta ajatellen. Muun muassa Frans ja Uno tavoittelevat Härmälänrannassa vaativaa RTS-ympäristöluokitusta.

Muun muassa nämä asiat tekevät Härmälänrannassa asumisesta niin erityistä. Kun Härmälänranta valmistuu lopullisesti 2020-luvun puolivälissä, voivat alueelle muuttaneet onnitella itseään onnistuneista kaupoista arvostetulla asuinalueella. Toista samanlaista paikkaa ei Tampereelle tule.

Hyvän olon Härmälänranta

  • Härmälänrannasta muodostuu 7000–8000 asukkaan kaupunginosa lähipalveluineen.

  • Uutta kaupunginosaa on rakennettu vuodesta 2006 – lopullisesti alue valmistuu 2020-luvun puolessa välissä.

  • Alueelta löytyy paikallisia palveluita, kuten Sale, Härlem-ravintola ja syksyllä 2021 aukeava päiväkoti.

  • Uusien talojen työmaajätteistä 99 % hyödynnetään joko materiaalina tai energiana.

Haluatko tietää, millaista elämä on Härmälänrannassa? Tutustu Fransiin, Unoon ja muihin Tampereen uudiskohteisiin:

Frans

Uno

Härmälänranta

Huomaathan, että visualisoinnit sekä kuvat ovat aina suuntaa antavia. Havainnollistavat visualisoinnit perustuvat tämänhetkisiin suunnitelmiin.