MainosVilpe Oy

Aiheuttaako ilmanvaihto vedon tunnetta tai tuoksuuko kotisi tunkkaiselta? – Tämä kotimainen tuote raikastaa sisäilman

Wive-korvausilmaventtiili on suomalaisen suunnittelun taidonnäyte. Se voidaan asentaa vanhan venttiilin tilalle tai uudeksi korvausilmareitiksi sekä maalata tai tapetoida huomaamattomaksi.

Raikas sisäilma on olennainen osa asumismukavuutta, jota voidaan parantaa korvausilmaventtiileillä.


14.8. 6:00

Muutama päivä poissa kotoa, ja kun palaat, sisällä tuoksuu tunkkaiselta.

– Havainto on aika tavallinen erityisesti vanhemmissa taloissa, sanoo Veli-Pekka Lahti, Vilpe Oy:n tutkimus- ja kehitysjohtaja.

Toinen ikävä aistimus sisätiloissa on vedon tunne. Yhteistä näille on, että ne voidaan ratkaista korvausilmaventtiilillä.

– Halusimme tuoda markkinoille hyvin toimivan ja helposti asennettavan korvausilmaventtiilin niin koneelliseen poistoilmanvaihtoon kuin painovoimaiseen ilmanvaihtoonkin, Lahti taustoittaa Wive-venttiilin kehitystyötä.

Tuotekehittelyn yhteydessä tehdyissä haastatteluissa ihmisten kokemuksena ilmanvaihdosta mainittiin usein juuri vedon tunne.

– Muotoilulla ja teknisillä ratkaisuilla suuntasimme ilmasuihkun suoraan ylöspäin, jolloin kylmä ilma sekoittuu hyvin huoneilmaan aiheuttamatta vedon tunnetta.

Wive-venttiilin kannen voi maalata tai tapetoida sisustuksen mukaan. Kuvien tapetti on Boråstapeterin Nocturne 6331 ja sinisen maalin sävy Tikkurilan V490.

Omien sisäilmakokemusten lisäksi tarvetta korvausilman tarpeellisuudesta kannattaa kartoittaa mittauksilla, joilla ammattilainen tarkistaa, onko ilmanvaihto riittävä ja onko tiloissa korvausilmaa tuovia reittejä eli korvausilmaventtiilejä tarpeeksi.

Kun ilmanvaihtoa pitää lisätä, tulee Lahden mukaan valita tuotteet, jotka eivät aiheuta uusia ongelmia.

– Jos esimerkiksi vieressä on vilkkaasti liikennöity tie, valitaan tuote, johon saa äänenvaimentimen poistamaan melua. Riittävän tehokkaalla suodattimella taas voidaan estää pölyn pääseminen sisätiloihin. Kondensaatioeriste on puolestaan tarpeellinen, mikäli sisäilmassa on talvella paljon kosteutta, koska tuloilmaventtiili saattaa hikoilla sen pinnan ollessa kylmä, hän opastaa.

Wive-venttiili ehkäisee vedon tunnetta ja suodattaa epäpuhtauksia.

Painovoimaisen ilmanvaihdon liian suurta tehostumista etenkin kovemmilla pakkasilla voidaan hillitä termostaattisäätöisellä venttiilillä.

– Painovoimainen ilmanvaihto perustuu lämpötilan synnyttämään paine-eroon poistoilmahormissa: mitä suurempi on ero ulko- ja sisäilman välillä, sitä tehokkaammaksi ilmanvaihto muuttuu. Tätä voidaan kuitenkin rajoittaa venttiilin sisällä olevalla ja lämpötilan mukaan säätyvällä läpällä.

Lahden mukaan olennaista on suunnitella korvausilmareitit niin, että kaikki pääsevät nauttimaan raikkaasta sisäilmasta.

– Tärkeintä on, että korvausilmaventtiilejä on riittävä määrä ja ne palvelevat tilaa kokonaisuutena: ne on sijoitettu oikein eivätkä jätä katvealueita tai huoneita, joissa ei ilmanvaihtoa olisi lainkaan, Veli-Pekka Lahti summaa.

Mikä?

Vilpe Oy innovoi uutta

Wive-korvausilmaventtiilillä saadaan raikasta sisäilmaa.

Tuotteen kehittäjä, vuodesta 1975 toiminut Vilpe Oy, on 150 työntekijän perheyritys, joka toimii Mustasaaressa Pohjanmaalla.

Yritys suunnittelee ja valmistaa ilmanvaihto- ja kattoratkaisuja, jotka edistävät vastuullista rakentamista ja rakennusten kunnossapitoa.

Yritykselle on myönnetty kotimaisesta työstä ja tuotannosta kertovat Avainlippu- ja Design from Finland -merkit.

Vilpen tuotekehitystiimi on vuosittain mukana 4–6 innovaatiossa, joista useat on suunniteltu yhteistyössä yrityksen kumppaneiden kanssa. Tähän mennessä työ on tuottanut 38 patentoitua ratkaisua.