MainosTeknikum

Täällä tuotetaan iso osa Tampereen keskustan lämmöstä – Paikallinen huipputuote pidentää huoltoväliä ja säästää kaupunkilaisten rahaa

Lämmöntuotantoa Naistenlahden voimalaitoksella tehostaa arinahiekka, jota kuluu kattiloissa tonneittain joka viikko. Arinahiekka siirretään voimalaitoksen siiloon Teknikumin innovaation avulla, Sastamalassa kehitettyä ja valmistettua keraamista materiaalinsiirtoletkua pitkin.


31.3.2021 6:00

Kuljetusliikkeen säiliörekka peruuttaa lämpövoimalaitoksen pihaan ja kuljettaja kiinnittää valtavia massoja siirtävän letkun voimalaitoksen liittimeen. Pian 16 tonnia arinahiekkaa on purskahdellut säiliöautosta voimakkaina sysäyksinä voimalaitoksen uumeniin.

Kumisen letkun täytyy kestää armotonta kulutusta hiekan rahistessa voimalla letkun mutkissa. Hiekan siirron mahdollistaa satojen tuntien ja useiden vuosien tuotekehityksen tulos: kuminen letku, jonka sisäpinta on keraamisesti päällystetty.

Käynnissäpitoinsinööri Jari Perälä Naistenlahden voimalaitokselta seuraa arinahiekan siirtoa säiliöautosta turvallisin mielin.

– Keraamiletku on vähentänyt kunnossapitotarpeita huomattavasti, Perälä summaa Teknikumin tuotteen suurimman edun voimalaitokselle.

Keraaminen pinnoite kumiletkun sisäpinnassa kestää kuluttavien materiaalien, kuten hiekan ja terävien kivien siirtämisen taipuvassa letkussa.

Keraamiset letkut parantavat materiaalien siirron tehokkuutta, kun letkujen ja putkistojen kulutukselle alttiiden mutkien ja liitoskohtien huoltotarve vähenee.

Keraamiletkut kestävät erinomaisesti säänvaihteluja ja vaimentavat tehokkaasti tärinää ja melua. Ne ovat myös nopeita ja helppoja asentaa.

Kotimainen huipputuote myös vientiin

Teknikumin tuotepäällikkö Jarkko Kalliomäki on tyytyväinen, kun pitkäjänteinen kehitystyö on aukonut uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja vahvistanut Teknikumin tulevaisuutta.

– Olemme toimittaneet letkuja energiateollisuuteen, metsä- ja paperiteollisuuteen ja erityisesti kaivosteollisuuteen, mutta myös terästeollisuuteen. Uusimpana asiakassegmenttinä tulevat jätteidenkäsittely ja kierrätyslaitokset, Kalliomäki kuvailee laajentunutta asiakaskuntaa.

Teknikum on valmistanut materiaalinsiirtoletkuja teollisuudelle kymmeniä vuosia ja asiakkaita on kotimaassa ja ulkomailla.

– Keraamiletkussa yhdistyy kumiletkun hienot ominaisuudet, kuten helppo asennettavuus, joustavuus, siirtolinjojen helppo muokattavuus ja vaimennusominaisuudet, Kalliomäki kertaa tuotteen hienoja ominaisuuksia.

– Pystymme valmistamaan lähes kaikki letkutuotteemme keraamisella sisäpinnalla. Pienistä materiaalisiirtoletkuista suuriin järeisiin jopa metrin halkaisijaltaan oleviin letkuihin.

Letku soveltuu erittäin kuluttavien materiaalien, esimerkiksi kaivoslietteiden, kalkkijauheiden, hiilen, kvartsihiekan ja granulaattien siirtoon kohteissa, joissa halutaan vähentää ja välttää jatkuvia letkunvaihdon aiheuttamia huoltokatkoksia. Markkinat ovat globaalit.

Kestävää kehitystä ja jatkuvaa parantamista

Teknikumin myyntipäällikkö Markku Haaranen muistaa hyvin, kuinka yhteistyö Tampereen Sähkölaitoksen omistaman Naistenlahden voimalaitoksen kanssa käynnistyi.

Keraamiletku on suomalainen tuote ja letkut valmistetaan Teknikumin Sastamalan tehtaassa.

– Paikallinen jälleenmyyjämme ja pitkäaikainen kumppanimme Etra osasi neuvoa voimalaitoksen pakeillemme asiakaskohtaisen ratkaisun tarpeessa. Yhdessä tutustuimme kohteeseen ja laitoksen materiaalinsiirron haasteisiin. Kun alkuperäinen metalliputki päivitettiin ketterän yhteistyömme ansiosta erittäin kestävään Teknikumin keraamiletkuun, asiakkaan tuotantoprosessin luotettavuus ja tehokkuus paranivat merkittävästi. Keraamipinta kestää jopa vuosia siinä missä metalli kului puhki muutamassa kuukaudessa, Haaranen muistelee.

Haaranen on syystäkin tyytyväinen ratkaisuun.

– Moni on yrittänyt kopioida innovatiivisen letkumme rakennetta, mutta toistaiseksi vain Teknikumilla osataan valmistaa laadukas keraamipinnoite kaarevalle pinnalle. Pirkanmaalaisena valmistajana tahdomme levittää ratkaisumme hyödyllistä ilosanomaa kotimaiseen teollisuuteen.

Puhkeamaton kumiletku lisää työturvallisuutta, suojelee ympäristöä ja vähentää riskiä tuotannollisille viiveille. Valmistamme teollisuusletkuja kaikissa kokoluokissa, käyttökohteena vaativat sovellukset maa-aineksien siirrosta happoihin ja öljyihin.

Fakta

Teknikum on suomalainen menestystarina

Teknikum® -tuotteita ja -palveluita ovat: teollisuusletkut ja -kokoonpanot, asiakaskohtaiset polymeerituotteet (kumi, muovi, polyuretaani, nestemäinen silikoni ja kestävät materiaalit), kumiointi- ja myllyvuorauspalvelut sekä kumisekoitukset, -levyt ja -matot.

Teknikumin osaamisen juuret ulottuvat vuoteen 1898, jolloin yhtiön nykyinen toiminta muodostui osaksi Suomen kumitehdasta, myöhemmin sulautuen Nokia-konserniin.

Teknikum on sitoutunut kemianalan Responsible Care –ympäristöohjelmaan, joka on teollisuuden pitkäikäisin ja tunnustetuin vapaaehtoinen kestävää kehitystä tukeva ohjelma. Yrityksen arvot ovat turvallisuus, ympäristöystävällisyys ja vilpittömyys.

Tampereen Sähkölaitos on Teknikumin asiakas, joka käyttää Naistenlahden voimalassaan Teknikumin suunnittelemia ja valmistamia keraamiletkuja.