Huohvanaiset löysivät Jämsästä hyvällä tavalla yksinkertaisemman arjen – En ole katunut päivääkään - Mainos - Aamulehti
MainosJämsän kaupunki

Huohvanaiset löysivät Jämsästä hyvällä tavalla yksinkertaisemman arjen – En ole katunut päivääkään

Tiina ja Sami Huohvanainen muuttivat Jämsään Jyväskylästä, kun perheen lapset olivat pieniä.­


26.2. 6:00

Jämsään seitsemän vuotta sitten muuttaneita Tiina ja Sami Huohvanaista miellyttävät turvallinen, helppo arki ja edullinen asuminen.

Huohvanaisten nelihenkisen perheen isä Sami oli ajellut Jyväskylästä autolla töihin Jämsän lukiolle joka aamu kymmenen vuoden ajan.

– Suhaaminen alkoi riittämään, Sami tiivistää ajatuksen perheen muutosta.

Olimme valmiita kokeilemaan vähän turvallisempaa ratkaisua lapsille.

– Sä et kyllä tiennyt Jämsästä yhtään mitään, naurahtaa Sami ja kääntyy vaimonsa Tiinan puoleen.

– Mennään vaan tokaisin. Se oli oikeasti sellainen seikkailuratkaisu silloin, muistelee Tiina.

– Tosin oli siinä järkiperusteitakin, muistelevat Huohvanaiset asuinpaikkansa valintaa seitsemän vuotta sitten.

Perheen isän päivittäisen työmatkan ohella tärkeätä oli vauvaiässä olleiden lasten asuin- ja kasvuympäristö. Sami ja Tiina miettivät missä he haluaisivat asua ja kasvattaa omia lapsiaan.

– Olen aika monelle ihmiselle kertonut, kun tulee isommasta kaupungista tämmöiseen vähän pienempää paikkaan, niin sen aika hyvin tajuaa, kuinka hyvällä tavalla yksinkertaisempaa elämä on täällä, Sami Huohvanainen miettii.

Ada ja Jimi Huohvanainen elävät turvallista ja harrastusten täyttämää arkea.­­

– Ada oli 2-vuotias ja Jimi vielä vauveli, kun muutimme. Tämä on heidän kotikaupunkinsa.

Turvalliset ja terveet koulut

Huohvanaisille keskeinen asia on arjen helppous. Lapsiperheen elämässä keskeiset koulut ja harrastukset ovat muutamien minuuttien ajo- tai kävelymatkan päässä. Kaupungin ylpeyksiä ovat uudet, turvalliset koulut ja Huohvanaisillekin tutuksi tulleet pienen kaupungin mutkattomat palvelut.

– Me ollaan lähdetty liikkeelle päivähoitopalveluista. Ne ovat toimineet aina tosi hyvin. Lapset saivat olla tuossa ihan uudessa Jokivarren päiväkodissa, joka on todella hieno päiväkoti.

– Nyt kun lapset ovat siirtyneet koulumaailmaan, niin molemmat saavat käydä todella hyvää ja turvallista alakoulua.

Perheen kuopus Jimi aloitti syksyllä koulutaipaleensa, joten juuri nyt koulupäivän jälkeistä arkea rytmittävät perheen harrastukset, musiikki ja liikunta. Mahdollisuudet harrastamiseen ovat Jämsässä loistavat, sillä mm. seurat pikkukaupungissa toimivat aktiivisesti. Kolmasluokkalainen Ada soittaa pianoa ja Jimi pakkailee jo varusteitaan koripalloharjoituksiin. Kohta lähdetään isän kanssa, mutta ei vielä. Korisharjoitukset tutun Jokivarren koulun salissa alkavat vasta puolen tunnin kuluttua. Se on Jämsässä pitkä aika siirtymiseen paikasta toiseen.

Turvalliset koulut ovat Jämsän ylpeyden aihe.­­

– Kaikki on niin lähellä. Ei pala aikaa siihen, että ajelee tuolla pitkiä matkoja edestakaisin.

– Harrastuksiin mennessä ei mene koko päivää. Isommissa kaupungeissa pyöritään auton ratin takana aika kauan, kun viedään ja haetaan lapsia. Vähän kuin kokopäiväistä hommaa, Tiina pohtii.

Moni ulkopaikkakuntalainen tuntee Jämsän Himoksesta. Lumiliikuntaan Huohvanaisten aika ei ainakaan vielä ole riittänyt, mutta Himoksen golfkenttä on Samille todella tuttu.

– Jossain vaiheessa 2000-luvun alussa hurahdin golfiin. Kun lapset ovat olleet pieniä, niin olen koittanut olla hyvä isä ja pysyä poissa kentältä, Sami piiskaa hymy naamallaan itseään verbaalisesti ja jatkaa:

– Jämsässähän on ihan loistava kenttä. Ei tarvitse lähteä yhtään kauemmaksi pelaamaan.

Tiina käy ryhmäliikuntatunneilla, kuten tanssiryhmissä.

– Esimerkiksi zumbaa, bodyjamia ja sh’bamia täällä on kyllä hyvin tarjolla. Kyllä pääsee hetkuttamaan pyllyä, jos siltä tuntuu.

Asuinkustannukset ovat tutkitusti matalat

Innolinkin vuonna 2018 tekemän muuttovirtatutkimuksen mukaan Jämsän vahvimpia vetovoimatekijöitä ovat mm. edulliset asumiskustannukset, helppo tontin tai asunnon saanti, luonnonläheisyys ja perheystävällisyys.

– Jos ei täällä nyt ihan ilmaista ole asua, niin kuitenkin edullisempaa.

– Ei me tällaisessa kodissa pystyttäisi asumaan, jos asuisimme jossain isommassa paikassa. Meillä musiikki-instrumentit ovat aika tilaa vieviä. Rummut, pianot ja oikeastaan meille on aika välttämättömyys olla myös työhuone, Tiina Huohvanainen pohtii.

– Ja sitten tonttien hinnat. Täällä ollaan aika toisenlaisissa lukemissa.

Alhaiset tonttien hinnat ja asuinkustannukset mahdollistavat väljän ja laadukkaan asumisen.­­

Jämsässä asuminen on tutkitusti edullista. Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen vuoden 2020 vertailussa Jämsän keskimääräisiksi asuinkustannuksiksi saatiin 2,41 euroa neliölle, mikä oli vertailun alhaisin. Vertailtavana oli 60 neliöisen kerrostaloasunnon asuinkustannukset Jämsän ohella Jyväskylässä, Vaajakoskella, Laukaassa, Keuruulla, Muuramessa, Saarijärvellä, Viitasaarella ja Äänekoskella.

– Kyllä me tosi innolla silloin odotettiin sitä muuttoa. Jo ensimmäisen viikon aikana tutustui silloin ihmisiin tosi hyvin. Tietysti lapset olivat luontainen väylä tutustumiseen. Kyllä täällä aika hyvin solahti siihen arkeen. Oli ilo löytää oma paikka, Tiina Huohvanainen summaa.

Ruuhkatonta elämää perheen ehdoilla. Lue myös Annen tarina.

Jämsä

Jämsän kaupungilla on tarjolla omakotitalotontteja metsä- ja järvimaisemissa taajamissa ja niiden läheisyydessä.

Koulut, päiväkodit ym. palvelut ovat lähellä.

Peruspalvelut ovat napakassa paketissa ja lapsiperheiden palveluita on tarjolla varhaiskasvatuksen päivähoidosta aina lukiokoulutukseen ja toisen asteen koulutukseen asti.

Vireä seuratoiminta mahdollistaa monipuolisen harrastamisen ja kehittymisen aina maailman huipputasolle saakka.

Himos-Jämsässä vietät vapaa-aikaasi rennosti ympäri vuoden. Tutustu tarjontaan!

Etäisyyksiä Jämsään Helsinki 220 km, Tampere 90 km, Jyväskylä 55 km, Lahti 115 km

Lentokentät Tampere 100 km, Jyväskylä 80 km

Junayhteydet Tampere 58 min, Jyväskylä 30 min

Tuoreimmat