Viisi Pirkanmaan asuntoasiantuntijaa kertoo, millaisista kodeista jopa kilpaillaan koronan kuumentamilla asuntomarkkinoilla - Mainos - Aamulehti
MainosSp-Koti ja Aito Säästöpankki

Viisi Pirkanmaan asuntoasiantuntijaa kertoo, millaisista kodeista jopa kilpaillaan koronan kuumentamilla asuntomarkkinoilla

Lapsuudenkoti, opiskelijakämppä, ensiasunto, itse rakennettu koti, kakkoskoti, perintömökki, lepohovi. Asunnon vaihtamiseen liittyy aina suuria tunteita. Ja kysymyksiä, kuten saanko nykyisen myytyä ja riittävätkö vakuudet uuteen? Se on kuitenkin nyt selvää, että asuntokauppa käy hyvin ja yllättävilläkin kohteilla on kysyntää.

– Me tunnemme nämä kulmat! Sp-Koti -yrittäjien vahva paikallistuntemus on asuntokaupoilla pelkkää plussaa. Toinen valtti unelmien toteuttamisessa on Johannan, Railin, Jutan, Rositan ja Pasin mukaan aito ja ihmisläheinen ote työhön.­


24.11.2020 14:43 | Päivitetty 22.11.2020 6:00

Sp-Kotien viisi asiantuntijaa kertovat, miksi asunnon myyntiä harkitsevan kannattaa toimia heti. Ja mitä Pirkanmaalta kotia etsivät arvostavat juuri nyt.

Koska on hyvä aika myydä?

Kiinteistönvälittäjien mukaan nyt on hyvä aika myydä, sillä kysyntää on hyvin sellaisillakin alueilla, joissa asuntokauppa on aiemmin ollut hiljaisempaa. Myyntiajatkin ovat lyhentyneet.

Koronapandemian vuoksi asuntomarkkinoilla tapahtuu liikehdintää monestakin syystä. Väljemmin asuminen lisää turvallisuuden tunnetta. Koteihin halutaan panostaa, kun säästyneille lomamatkarahoille kaavaillaan käyttöä.

– Puolen vuoden aikana on tehty enemmän asuntokauppaa kuin koko urani aikana, kertoo Sp-Koti -yrittäjä Raili Lilja.

– Reippaasti vaan oma myyntiin, yrittäjäkollega Johanna Peltonen komppaa.

– Meidän työpisteemme on tien päällä, naurahtavat yrittäjät Johanna Peltonen ja Pasi Iivonen. Heillä on kaikkiaan 20 työntekijää, jotka tuntevat erityisen hyvin Tampereen, Nokian, Kangasalan, Pälkäneen, Oriveden ja Ylöjärven asuntomarkkinat.­

Mitkä asuinalueet ovat nyt suosittuja?

Tietyn asuinalueen paremmuus johonkin toiseen verrattuna on aina ostajan mielipide, asuntokaupan ammattilaiset tietävät.

Mutta tällä hetkellä aluettakin merkittävämpi asia on toive-etäisyys keskuskunnasta. Asunnon tulisi sijaita korkeintaan puolentunnin tai tunnin matkan päässä taajamasta. Se tarkoittaa Pirkanmaalla esimerkiksi noin 30–40 kilometrin työmatkaa kulkutavasta riippuen.

– Ja siinä ajassa ehtii Pirkanmaalla jo lähes minne vain, Rosita Nummikoski toteaa.

– Kaupunkiasunnoillekin on kysyntää, Jutta Saikkonen muistuttaa.

Esimerkiksi Tampereen Lentävänniemessä voi kaupunkiasumisen helppouden lisäksi nauttia vaikkapa venesatamasta, uimarannasta ja lenkkipoluista.

Yrittäjä Rosita Nummikoski (kuvassa) ja yhtiökumppani Anne-Maria Hirviniemi sekä heidän viisi työntekijäänsä välittävät koteja erityisesti Tampereen, Akaan ja Valkeakosken alueilla. – Parasta työssä on se, kun asiakas on ehkä pitkään hakenut unelmien kotia ja itsellä on myytävänä juuri sellainen.­

Millaisille asunnoille on kysyntää?

Jopa kuivanmaan lautamökit ja Lapin loma-asunnot ovat nyt kysyttyjä, Sp-Koti -yrittäjät muistuttavat. Mutta erityisen hyvin kauppansa tekevät perheille sopivat kodit sekä tontit.

– Nyt haetaan enemmän neliöitä, sitä ylimääräistä huonetta, Nummikoski tietää.

Kun aiemmin avoimet ja yhtenäiset tilat olivat suosittuja, etätyötä tekevät arvostavat suljettavia ovia.

Muita poikkeusolojen synnyttämiä tarpeita ovat isot keittiöt, joihin mahtuu kunnon ruokapöytä perheen ja ystävien illanviettoja varten. Artesaanipizzakulinaristi arvostaa leivinuunia. Omaa pientä keidasta kaipaava puolestaan pihaa, jonne mahtuu palju.

– Remontoidut, muuttovalmiit kohteet menevät nopeammin kaupaksi kuin remonttia odottavat, Jutta Saikkonen sanoo.

Yrittäjä Jutta Saikkosen kanssa asuntojen ostajia ja myyjiä palvelee lisäksi kaksi myyntineuvottelijaa. – Perheet hakevat nyt tilavia ja turvallisia koteja sivupaikkakunnilta, missä hinta-laatusuhde on parempi.­

Olen halukas myymään tai ostamaan kodin, miten toimin?

Myyntiä harkitsevan kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä kiinteistönvälittäjiin haluamallaan tavalla: sähköpostitse, puhelimitse tai poikkeamalla läheisimpään Sp-Kodin toimipaikkaan.

Nettisivujen kautta voi jättää yhteydenottopyynnön tai ostotoimeksiannon.

Sp-Kodin ostotoimeksianto on ollut viime aikoina erityisen suosittu. Siinä kiinteistönvälittäjä hakee ostajalle sopivaa kotia tiettyjen kriteerien perusteella.

– Yhtään huonoa ostotoimeksiantoa ei ole tehty, Peltonen vakuuttaa.

Molemmat voittavat. Myyjä pääsee ilman myyntistressiä. Ja ostaja ilman tarjouskilpailua. Kaupantekovaiheessa ostaja maksaa ostotoimeksiannon välityspalkkion.

Raili Lilja päätti jo lapsena, että hänestä tulee joko lakimies, poliisi tai kiinteistönvälittäjä. Liljan saa mukaansa elämän tärkeisiin kauppoihin erityisesti Tampereen, Vesilahden ja Lempäälän alueilla.­

Sp-Koti -yrittäjät Pirkanmaalla:

Sp-Koti Aula Tampere, Kangasala ja Nokia:

Johanna Peltonen, Pasi Iivonen

Sp-Koti Tampere Hallituskatu:

Raili Lilja

Sp-Koti Tampere Rosmarin:

Anne-Maria Hirviniemi, Rosita Nummikoski

Sp-Koti Tampere Sammonkatu:

Jutta Saikkonen

Aito Säästöpankin rahoituspäälliköiltä Riitta Kaarelalta ja Satu Hänniseltä asiakas saa luottamuksellista tukea omaan talouteensa liittyviin asioihin. – Emme ratkaise vain yhtä asiaa, vaan perehdymme asiakkaan talouteen kokonaisuutena. Huolehdimme, että lainanmaksun lisäksi asiakkaalla jää rahaa myös säästöön ja elämästä nauttimiseen, Riitta ja Satu toteavat.­

Koronapandemian aikana kotien esittelyissä suositaan yksityisnäyttöjä ja asianmukaisista turvaväleistä sekä hygieniasta pidetään huolta. Myytävään kotiin voi muuten halutessaan hankkia myös siivouksen ja stailauksen Sp-Kodin kautta.

Palvellaan ihmisiä, ei numeroita

Sp-Kodin kiinteistönvälittäjillä on suorat keskusteluyhteydet samaan ryhmään kuuluvan Aito Säästöpankin rahoituspäälliköiden kanssa ja asiat etenevät tarvittaessa hyvinkin sutjakkaasti.

Riitta Kaarela ja Satu Hänninen auttavat kaikissa asuntosäästämiseen, asuntolainoihin ja asuntokaupan asiakirjoihin liittyvissä asioissa. Myös he tuntevat Pirkanmaan kuin omat taskunsa, mistä on etua esimerkiksi kohteen arvon määrittelyssä vakuuksia varten.

– Meidän kanssamme voi luottamuksellisesti keskustella oman talouden riskinhallinnasta, Hänninen kannustaa.

Kaarela ja Hänninen kertovat huomanneensa, että vaikka lainojen korot ovat edelleen matalat, turvallisuuden tunnetta kaivataan erityisesti poikkeusoloissa. Esimerkiksi korkosuojaus on suosittua.

– On huomattu, että puolessa vuodessa voi tapahtua jotain yllättävää, mihin ei itse pysty vaikuttamaan, Kaarela kertoo.

Kaarela ja Hänninen ovat huomanneet koronapandemian aikana toisenkin turvallisuuteen tunteeseen liittyvän trendin. Kun aiemmin näytti siltä, etteivät nuoret halua omistaa kotejaan kuten edeltävät sukupolvet, omistusasumisessa vaikuttaakin jälleen olevan järkeä.

– Vuokranantaja ei ehkä jousta vuokralaisen arjessa, mutta pankin kanssa voi neuvotella omistusasunnon asuntolainan lyhennysvapaista, Kaarela tiivistää.

Yhtä kaikki, asuntojen ostajat ja myyjät eivät ole rahoituspäällikölle vain numeroita.

– Asuntokauppaan liittyy usein merkittäviä elämäntilanteita ja yhdessä käsikynkkää kuljemme asiakkaan kanssa sen matkan, Hänninen muistuttaa.

Omalla kodilla – ja varsinkin itse rakennetulla – on tunnearvoa. Rahoituspäälliköt lohduttavat myyntiä harkitsevaa sillä, että paljon muistoja huoneisiinsa tallentaneesta kodista tulee varmasti rakas ja arvokas sen uusillekin asukkaille.

Ja koska jossain ihmisen pitää asua, nykyisen kotinsa myyjä pääseekin samalla haaveilemaan, miten aikoo nauttia elämästään itselleen ihan uudessa kodissa.

Asunnon myynti mielessä?

Ota yhteyttä lähimpään Sp-Kotiin.

Varaa arviokäynti.

Sp-Koti avustaa myyntihinnan, markkinointitavan ja kohderyhmän määrittelyssä.

Sp-Kodin kautta saat hankittua myös kodin siivouksen tai stailauksen.

Kiinteistönvälittäjä hoitaa markkinoinnin, asuntonäytöt sekä tarjousvaiheen ja kaupanteon asiakirjat.

Ostotoimeksianto on yhtä suositumpi tapa hakea tietynlaista kotia ilman tarjouskilpailua.

Aito Säästöpankin rahoituspäälliköiltä saat nopeasti lainatarjouksen, ja lainaneuvotteluissa huomioidaan aina myös säästäminen. Ota yhteyttä:

Satu Hänninen, p. 050 318 2718

Riitta Kaarela, p. 050 590 7880

Nina Kiijärvi, p. 040 658 3001

Harri Poikkeus, p. 044 979 1412

Päivi Puska, p. 050 441 7780

Aito Säästöpankilta saat myös sijoitusneuvontaa vaihtaessasi edullisempaan asuntoon.

Tuoreimmat