MainosMojama Oy

Mökkirannassa kaikki hyvin! – Tässä on laituri, joka ei ainoastaan kestä luonnonvoimia vaan ymmärtää niitä

NOOA-Arctic-laiturit on tehty pohjoisen olosuhteisiin. Siksi laituri kantaa ja kestää vuodesta toiseen.

Kantavuus ja kestävyys ovat NOOA-Arctic-laitureiden keskeiset ominaisuudet. Lisäksi kaiteet tuovat turvallisuutta ja penkit mukavuutta.


31.5.2020 6:00

Ajattele hetki sitä tunnetta myrskyn tai jäiden lähdön aikaan, kun voi olla varma siitä, että mökkirannassa on kaikki hyvin.

Kun Veikko Salli ryhtyi kehittämään NOOA-Arctic-laitureita, hän ei lähtenyt torjumaan luonnonvoimia vaan sopeutumaan niihin.

– On turha käydä luontoa vastaan. Siksi laiturimme eivät vastusta luontoa vaan elävät sen säännöillä.

Kautta maan tunnetulle Molok-jäteratkaisujen kehittäjälle lähtökohta oli ennestään tuttu.

– Painovoiman ansiosta kasaan painuva jäte oli Molokissa ajattelun perusta. Samoin laitureissa lähtökohtana oli myötäillä luonnonvoimia.

Sallin mukaan mökkiläiset tuntevat rannoissaan vaikuttavat voimat, joten niistä ei tarvitse erikseen kertoa. Sen sijaan ratkaisuja kannattaa esitellä, kuten NOOA-Arctic-laitureita.

Miten sitten sopeuttaa laituri vedenkorkeuden vaihteluihin, eri suunnilta puhaltaviin voimakkaisiin tuuliin tai jäähän ja sohjoon?

Kaikki alkaa nerokkaasta ponttonista, joka tekee laiturista kelluvan. Valamalla valmistetut ponttonit ovat alaosaltaan pyöreitä.

– Vaikka vedenkorkeus vaihtelee jopa metrin tai tuulee kovaa eri suunnilta, laiturin ankkurointi ei saa pettää missään olosuhteissa. Siksi ponttoneissa ei ole jyrkkiä seinämiä, jotka ottaisivat luonnonvoimia vastaan.

Vedessä keskeisin voima vie ylös ja alas. Valtavia vaakasuoria voimia syntyy taas jäistä.

– Ei pidä tehdä rakenteita, jotka tarttuvat jäihin. Jää ei saa otetta ponttonin alaosaan, joka on pyöreä ilman pystyjä seiniä ja muita rakenteita, jotka tarttuisivat jäälauttaan. Laituri pysyy pinnalla ja paikallaan rantaan ankkuroinnin ansiosta.

Olennaista on lisäksi tapa liittää ponttonit laiturin puurakenteisiin. Jokainen kulma ja kiinnitys on tarkoin mietitty. Lujat liitokset syntyvät teräksestä, erikoisliimoista ja riittävän pitkistä ruuveista.

– Kestävyydestä syntyy myös laiturin ympäristöystävällisyys, Salli painottaa.

Moduulijärjestelmä mahdollistaa myös yhteisöjen uinti-, vene-, sauna- ja seurustelulaiturien tuotannon. Kuvan laituri huomioi avantouimareiden toiveet.

NOOA-Arctic-laiturin moduulijärjestelmä mahdollistaa niin turvallisen mökkilaiturin kuin yhteisöjen uinti-, vene-, sauna- ja seurustelulaiturien tuotannon tilaajan toiveiden mukaan. Perusasiat eivät muutu eikä laadusta tingitä. Yksi ponttonin erikoisuuksista on se, että sinne voidaan johtaa saunalautan pesuvedet.

Koska NOOA-Arctic-laiturit valmistetaan tarkoin mietityistä osista, ne voidaan kuljettaa, koota ja asentaa hankalaankin rantaan.

Peruslaituri kooltaan 3,4 x 6 metriä on vakaa ja jämerän tuntuinenkin. Pienentäminen ei kustannuksiin paljoa auta mutta menetetään tukevuus ja toimintatilat. Turvallisuutta tuovat kaiteet ja viihtyisyyttä lisäävät penkit sekä veteen johtavat puuportaat eivät meillä ole lisä- vaan vakiovarusteita, Veikko Salli huomauttaa.

– Kaikki laiturimme numeroidaan ja yhteydenpito asiakkaisiin jatkuu ilman määräaikaa. Meille tuotteiden kehittäminen perustuu aina myös asiakkaiden palautteeseen, hän summaa.

FAKTA

NOOA-Arctic

Ota yhteyttä ja kysy!

Nooa Arctic / Mojama Oy

Veikko Salli 0400 591219

veikko.salli@nooa-arctic.fi

Pirkanmaan alueella myös:

Risto Piirainen 040 595 1457

risto.piirainen@nooa-arctic.fi