Odotatko jo 5G-verkkoa, jotta saat nopeamman ja viiveettömän netin? Näin asennusurakka etenee - Mainos - Aamulehti
MainosDNA

Odotatko jo 5G-verkkoa, jotta saat nopeamman ja viiveettömän netin? Näin asennusurakka etenee

Moni odottaa, että 5G-verkko on pystyssä, ja nopea netti on entistä useamman saatavilla. DNA:n asiantuntijat paljastavat, mitä rakennusurakan kulisseissa tapahtuu ja mitä on luvassa, kun kaikki on valmista.

Tuotekehitysjohtaja Ville Partanen ja projektipäällikkö Pasi Nieminen seuraavat, miten 5G-verkko rakentuu.­


30.1.2020 6:00 | Päivitetty 30.1.2020 8:52

Ympäri Suomea liikkuu parhaillaan kymmeniä asentajia, joilla on tärkeä tehtävä. He kiipeävät talojen katoilla kaupungeissa ja linkkimastoissa maastossa. He asentavat tukiasemia ja päivittävät laitteistoja. Heillä on kiire, sillä sadattuhannet suomalaiset odottavat pääsyä entistä nopeampaan ja sujuvampaan nettiin. Viime vuoden lopulla alkanut 5G-verkon rakentaminen on vain kiihtynyt vuoden vaihteen jälkeen.

Radioverkon 5G-rakentamisen projektipäällikkö Pasi Nieminen istuu DNA:n toimistolla ja seuraa, miten tukiasemat päivittyvät mukaan 5G-verkkoon.

– Tässä projektissa haluamme saada valmista nopeasti. Se tarkoittaa, että projekti työllistää parhaillaan yli sata henkilöä, Nieminen kertoo.

Urakka on valtava. Ennen kuin 5G-verkko kattaa koko Suomen, Niemisen tiimin on asennettava ja päivitettävä tuhansia tukiasemia. Se on usean vuoden projekti. DNA haluaa kuitenkin päästä pitkälle jo tänä vuonna. Vuoden 2023 lopussa 5G-verkko on jo todella kattava.

Kurkista katoille

Nyt toteutetaan suunnitelmaa, jonka tekeminen aloitettiin jo kaksi vuotta sitten. Ensimmäiset tukiasemat asennettiin tukemaan 5G-verkon suunnittelua jo vuonna 2018 Helsingin keskustaan.

Niemisen vetämän tiimin vastuulla on, että 5G-verkon vaatimia tukiasemia on riittävästi.

– Tukiasemia tarvitaan tulevaisuudessa nykyistä enemmän, sillä yhden tukiaseman peittoalue 5G-verkossa on pienempi kuin 4G:ssä, Nieminen selvittää.

Jo olemassa olevat tukiasemat pysyvät paikoillaan, mutta ne päivitetään vastaamaan 5G-verkon vaatimuksia. Samalla paranevat 4G-verkonkin ominaisuudet, ja verkkoon tuodaan lisää huomattavasti lisää kapasiteettia.

– Tukiaseman fyysinen rakenne ei juurikaan muutu. Laitteet vain päivitetään vastaamaan uusia vaatimuksia. 5G tuo enemmän muutoksia verkon rakenteeseen tukiasemia ylemmällä tasolla, Nieminen avaa.

Pientaloalueet listan kärjessä

Etenkin haja-asutusalueella 5G-verkko ja sen tuomat mahdollisuudet ovat herättäneet paljon kiinnostusta. Moni odottaa malttamattomana, että pääsee nopeamman ja varmemman verkon piiriin. 5G tuo ruuhkattoman nettikaistan kotiin. Se taas mahdollistaa suoratoistopalveluiden häiriöttömän katsomisen, viiveettömän pelaamisen ja esimerkiksi etätyön vaatimien videoneuvottelujen sujumisen. Ei ihme, että monia kiinnostaa, kuka päättää siitä, minne 5G-verkko tulee ensin.

– Meillä on valtavasti tietoa siitä, miten verkkoa käytetään eri alueilla. Verkkoa rakennetaan sinne, missä on eniten käyttäjiä ja tarvetta suurelle tiedonsiirtokyvylle eli isojen kaupunkien keskustoihin ja pientaloalueille, Nieminen kertoo.

Pientaloasujille ja haja-asutusalueille Niemisellä on hyviä uutisia.

– Pientaloalueet ovat tärkeysjärjestyksessämme korkealla.  Järjestelmämme tunnistaa myös esimerkiksi pienissä taajamissa sijaitsevat tukiasemat, jotka palvelevat isoa asiakasjoukkoa. Priorisoimme myös niitä.

Jos haluat tietää, missä 5G-verkko jo toimii ja minne sitä rakennetaan kevään aikana, voit tarkistaa tilanteen täältä.

Ulkovastaanotin eli ”ulkomokkula” on rakennuksen seinällä tai katolla.­

”Mokkulamiehen” paluu

Kun Pasi Niemisen tiimi on saanut 5G-verkon toimimaan, tuotekehitysjohtaja Ville Partasen tiimin suunnittelemat tuotteet voidaan ottaa käyttöön. Ensimmäisenä DNA:lla myyntiin tulivat kotien kiinteät 5G-yhteydet, ja juuri äskettäin myyntiin tulivat myös 5G-puhelinliittymät sekä liikkuvat laajakaistaliittymät. Liittymälanseerausta vauhditti tieto, että lähiaikoina on luvassa muutamia laadukkaita 5G-päätelaitemalleja, ja ne tulevat myyntiin heti kun laitevalmistajat pystyvät niitä toimittamaan.

Partasen työnä on kehittää asiakkaiden tarpeisiin helppokäyttöisiä tuotteita. Hänen pitää myös tietää, mitä asiakkaat haluavat seuraavaksi. Partanen on ennättänyt työurallaan olla mukana lanseeraamassa sekä 3G-verkkoa että 4G-verkkoa.

–3G mullisti elämämme, sillä internetin saattoi sen avulla ottaa mukaan minne menikin. 4G toi vapauteen enemmän internet mahdollisuuksia, ja nyt 5G tuo entistä enemmän nopeutta ja käyttövarmuutta.

Aikoinaan Partanen tuli tunnetuksi DNA:n videoissa esiintyneenä ”mokkulamiehenä”. Hän valisti, miten aikansa uutuustuote eli mokkula, mukana kulkeva 4G-internetyhteys, toimi. Nyt hän kertoo kuluttajille muun muassa, miten kiinteä 5G-yhteys kotona toimii.

DNA tarjoaa kiinteän 5G-yhteyden DNA Koti 5G-nimellä. Talon seinään tai katolle asennetaan ulkovastaanotin eli ”ulkomokkula”, jolla asiakas saa varman ja nopean nettiyhteyden kotiinsa.

– Aloimme vuosi sitten miettiä, millaisen palvelulupauksen voisimme antaa. Voisimmeko mennä asiakkaan kotiin, asentaa laitteet, pystyttää verkon ja yhdistää kodin laitteet valmiiksi verkkoon? Testasimme mallia eri asiakasryhmillä, ja vakuutuimme siitä, että palvelun pitää olla asiakkaalle mahdollisimman helppo ja luotettava.

Lue lisää DNA Koti 5G -palvelusta täältä!

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, tietävät DNA:n 5G-urakasta vastaavat Pasi Nieminen ja Ville Partanen.­

Sujuvasti sovelluksella

Partanen on lopputuloksesta innoissaan.

– Osana Koti 5G palvelua takaamme koko kodin kattavan langattoman WiFi-ratkaisun. Tällaisen verkon pystytys ja hallinta ovat teknisesti todella monimutkaisia asioita, mutta uusien laitteiden ja sovellusten myötä näiden käyttö onnistuu melkein keneltä tahansa. Yleisesti voisi sanoa, että teknisten ratkaisujen käytettävyys on kehittynyt viime vuosina huimasti,. Enää ei tarvitse olla diplomi-insinööri käyttääkseen kodin erilaisia laitteita. Kuluttajilta vaaditaan usein vain uskallusta kokeilla, Partanen rohkaisee.

Moni haaveilee 5G-verkosta, jotta saisi nopean nettiyhteyden kotiin. Toistaiseksi käytössä olevat 5G-verkot ovat lunastaneet kaikki lupaukset sujuvuudesta ja nopeudesta. Jopa tuotekehitysjohtaja Partanen on itse ollut yllättynyt. Hän on käynyt tiiminsä kanssa testaamassa jo rakennetuilla 5G-alueilla verkon nopeutta. Testeissä on saavutettu jopa gigan nopeuksia.

Mihin oikein tarvitsemme niin nopeaa nettiä?

– Joka kerta, kun uusi teknologia otetaan käyttöön, päivitellään, mitä teemme näin nopealla netillä. Kaista ei varmasti jää käyttämättä. Ihmiset ovat yllättävän hyviä keksimään laitteita ja palveluja, jotka tarvitsevat nopeaa nettiä, Partanen sanoo ja nauraa.

Äidille (ja muille) toimiva yhteys

Partanen ennustaa, että 5G:n myötä yhteydet tulevat olemaan entistä tärkeämmässä roolissa arjessamme.

– Meidän tehtävämme tässä muutoksessa on rakentaa hyviä verkkoja, jotta kuluttaja löytää haluamansa palvelut. DNA varmistaa, että verkossa on kapasiteettia. Haluamme tarjota asiakkaalle helppokäyttöisyyttä ja vapautta.

Miten 5G muuttaa arkeamme? Lue, mitä Iltalehden lukijat odottavat nopeilta nettiyhteyksiltä.

Meille, jotka käytämme nettiä, on nykyisin entistä tärkeämpää, että se toimii sujuvasti. Sujuvuudesta ollaan myös valmiita maksamaan.

Partanen muistuttaa, että arkemme muuttuu jatkuvasti uusien palveluiden myötä. Lopulta kyse on siitä, minkä koemme olevan arvokasta arjessamme ja mikä tuo iloa arkeemme.

Monille toimiva internet on jo arjen sujumisen perusedellytys.

– Äitini innostui eräästä mobiilipelistä. Nyt hän huolehtii, että mokkula on aina mukana mökillä, jotta pelaaminen tabletilla onnistuu. 5G varmistaa, että pelaaminen onnistuu tulevaisuudessa ilman ongelmia ja viiveettä niin mökillä kuin kotonakin, Partanen kertoo.

Nettiyhteys vaihtoon

Sama tavoite sujuvasta arjesta innostaa myös Niemistä, joka seuraa asentajajoukkojensa urakkaa.

– Paras kiitos meille on palaute, jonka kuulemme asiakkailta. Kun tekniikkaan perehtymätön asiakas on tyytyväinen verkon toimintaan ja huomaa parannuksen entiseen, olemme onnistuneet. Asiakkaan ei tarvitse ymmärtää, miten verkko toimii. Se on meidän tehtävämme.

Jatkossa hän pääsee itsekin nauttimaan työnsä tuloksista. Vaikka 5G-verkko täyttää Niemisen työpäivät, kotona 70-luvulla rakennetulla omakotialueella pääkaupunkiseudulla ruksuttaa vielä tavallinen adsl-modeemi.

– Sattuneesta syystä tiedän, että 5G on tulossa asuinalueellemme tämän vuoden aikana. Silloin nettiyhteys menee vaihtoon heti, hän kertoo ja nauraa.

MIKÄ ON 5G?

Mobiilidatayhteyksien tekniikka, joka mahdollistaa jopa 10 kertaa nopeamman tiedonsiirron 4G:hen verrattuna.

Mahdollistaa verkon viipaloinnin, eli jakamisen käyttäjien ja laitteiden erilaisten tarpeiden mukaan kotiin ja yrityksille tarkoitetuissa ratkaisuissa. Viipaloinnin avulla jokainen käyttäjä saa oman häiriö- ja ruuhkavapaan kaistan.

Viive, eli aika, joka kuluu komennosta reagoimiseen, on lyhyempi kuin nykyisissä verkoissa. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia toimintoihin, jotka vaativat hyvin lyhyttä viivettä, kuten verkkopelaamiseen. 5G tekee nettipelaamisesta entistä elämyksellisempää ja vaivatonta myös verkon yli muiden pelaajien kanssa, paikasta riippumatta.

5G-verkon luotettavuus ja toimintavarmuus takaavat, että myös turvajärjestelmät, älylukot ja muut kodin laitteet toimivat luotettavasti.

5G tuo ruuhkattoman nettikaistan kotiin – omakotitaloihin, rivitaloihin ja paritaloihin sekä myös yrityksille. Sinnekin, minne nopea kiinteä verkko ei ulotu. 5G-mobiiliverkko riittää kotitalouden ainoaksi yhteydeksi, vaikka sitä käytettäisiin paljon esimerkiksi etätöihin, pelaamiseen ja striimaukseen.

Tiedostojen lataaminen nopeutuu ja esimerkiksi 4K-elokuvat ovat saman tien katsottavissa. 5G-verkon kymmenkertaiset nopeudet ja jopa gigan yhteydet takaavat, että netti ei pätki, vaikka nettiä käyttävien laitteiden määrä kodeissa kasvaa.

Lue lisää: DNA.fi

Tuoreimmat