Venezuela on Kuuban tiellä - rahaa virtaa maahan öljyn lisäksi vain huumeista

Analyysi: Bensiini on vielä toistaiseksi Venezuelassa halvempaa kuin vesi. Huumekauppa saattaa olla maalle pian öljyäkin tärkeämpi tulonlähde.

Miguel Gutierrez
Venezuela on Kuuban tiellä - rahaa virtaa maahan öljyn lisäksi vain huumeista

Diosdado Cabellosta (keskellä) povataan Maduron seuraajaa. Mies on etsintäkuulutettu, eikä hän voi poistua maasta.

Maija SalmiCaracas

Yhdysvaltalainen kongressiedustaja Alberto Sires totesi muutama päivä sitten, että ”Venezuela on jo kuin Kuuba, jossa on öljyä”.

Caracasin katuja kävellessä vertaus herää henkiin.

Joka-aamuiset leipäjonot, tyhjät apteekit ja peruselintarvikkeiden pilviin nousseet hinnat muistuttavat elävästi vuosikausien kauppasaarrosta kärsinyttä saarivaltiota, jossa maksoin mojitoni aspiriinillä muutama vuosi sitten.

Aspiriinia ei löydy enää Venezuelastakaan. Yhä useampi paikallisista yrittäjistä on joutunut laittamaan lapun luukulle. Valtio on ottanut myös haltuunsa yrityksiä.

Maan taloudellinen tilanne on pahentunut entisestään Etelä-Amerikan valtioiden kauppavyöhykkeen Mercosurin erotettua maan järjestöstä.

Muun muassa Kolumbia, Chile, Guatemala, Meksiko, Peru ja Kanada ovat tuominneet yksimielisesti presidentti Nicolas Maduron politiikan ja Venezuelan opposition painostamisen.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos on vaatinut Yhdysvaltoja asettamaan maalle öljyboikotin.

Maija Salmi
Leo (vas.), Jimmy Garcia ja nimettömänä pysyttelevä pikkupoika ovat valmiita ajamaan maan vaikka sisällissotaan. Heidän mielestään kaikkien venezuelalaisten tulisi osallistua mielenosoituksiin eikä antaa pelolle valtaa.

Leo (vas.), Jimmy Garcia ja nimettömänä pysyttelevä pikkupoika ovat valmiita ajamaan maan vaikka sisällissotaan. Heidän mielestään kaikkien venezuelalaisten tulisi osallistua mielenosoituksiin eikä antaa pelolle valtaa.

Venezuelasta on paennut Kolumbiaan tuhansia kansalaisia viime vuosina ja viime aikoina tahti on kiihtynyt entisestään. Portugalin ja Espanjan suurlähetystöjen edessä on päivittäin jonoksi asti ihmisiä, jotka haluavat lähteä sekasorrosta kärsivästä kotimaastaan.

Tällä hetkellä maahan virtaa rahaa öljyn lisäksi ainoastaan huumeista. Mikäli Yhdysvallat asettaa maalle öljyboikotin, huumeiden merkitys kasvaa entisestään.

Valtion pyörittämä huumebisnes on kasvanut Farc-sissien ja Kolumbian hallituksen solmiman rauhan seurauksena.

Maduron seuraajaksi povattu Diosdado Cabello on ollut Yhdysvaltojen huumeviraston DEA:n pidätyslistalla eikä hän voi siksi edes poistua maasta.

Eikä Cabello ole suinkaan ainoa.

Amerikan valtioiden järjestön yleissihteerin Luis Almagron mukaan ”koko Venezuelan hallinto ja armeija ovat sekaantuneet huumekauppaan”.

Maija Salmi
Satojen metrien mittaiset leipäjonot ovat osa Caracasin joka-aamuista arkea. Valtion säännöstelemää ruokaa jonotetaan jo aamuyöstä.

Satojen metrien mittaiset leipäjonot ovat osa Caracasin joka-aamuista arkea. Valtion säännöstelemää ruokaa jonotetaan jo aamuyöstä.

Myös tässä asiassa esimerkki löytyy Kuubasta, jonka kommunistista hallintoa rahoitetaan huumekaupalla.

Kuuban johtaja Raul Castro on Maduron hallinnon tärkein tukija. Kuubalaista pehmeää aksenttia kuulee Caracasin kaduilla entistä useammin, sillä Kuuba on lähettänyt Venezuelaan sotilaita ja opastanut opposition painostuksessa.

Maduro toimii jo kuten hänen kuubalainen esikuvansa Fidel Castro aikoinaan vangitsemalla ja rankaisemalla toisinajattelijoita.

Valtiollisella televisiokanavalla Maduron toimia puolustetaan kertomalla, kuinka elintarvikepula ja maan kaaos ovat ”Yhdysvaltojen imperialistisen hallinnon ja sitä tukevien maiden” aikaansaannosta. Viestiä tehostetaan dramaattisella taustamusiikilla.

Opposition kanavalla puolestaan kehotetaan kansalaisia kadulle.

–Protestien lopettaminen tarkoittaisi demokratian hylkäämistä, sanoo oppositiopoliitikko Freddy Guevara ja ilmoittaa lauantaina järjestettävästä suurmielenosoituksesta.

Venezuelalaiset eivät halua kuubalaisten kohtaloa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Ahti Nuottimäki

    Käytännössähän Venezuela on jo nyt Kuuban hallinnassa. Kuuba tarvitsee taloutensa ylläpitämiseksi Venezuelasta halpaa öljyä.

    Venezuela ei tuota elintarvikkeita itse siitä yksinkertaisesta syystä, että valtion hintasäännöstely teki maataloustuotannosta kannattamatonta. Tiloja sosialisoitiin ja maata jaettiin sosialisteille. No, senhän tietää, ettei siitä mitään tule. Myös muita aloja uhkaa sosialisointi – ja vastaava tuotteiden puute.

    Maija on rohkea nainen, kun uskaltaa paikan päältä kirjoittaa niin kuin asiat ovat. Yleensä takavuosina toimittajat ovat raportoineet aika lievästi ongelmista – ilmeisesti tukeutuneet paljolti hallituksen tiedottajien kaunisteleviin kuviin. – Toivottavasti rohkea Maija selviää hengissä kotiin sieltä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio