USA:n vaalit

Trumpin lämminhenkinen puhe yllätti asiantuntijan – Nämä asiat suunnanmuutoksesta voi päätellä

EPA
Trumpin lämminhenkinen puhe yllätti asiantuntijan – Nämä asiat suunnanmuutoksesta voi päätellä

Puhekouluttaja Antti Mustakallion mukaan odotukset voitonpuheelle olivat aivan erilaiset. Ihmiset saivat suoranaisesti ihmetellä, kuka tässä nyt puhuu.

Jussi Saarinen Aamulehti

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin voitonpuhe yllätti puhekouluttaja Antti Mustakallion täysin.

- En kutsuisi puhetta laimeaksi, vaan päinvastoin. Se poikkeaa täysin aiemmasta. Tämä radikaali tyylinmuutos pysäytti monet sosiaalisessa mediassa, Mustakallio sanoo.

- Puhe oli lähes lämminhenkinen, sydämellinen, sovinnonhaluinen ja yhteyttä hakeva, eli kaikkea sitä, mitä Trumpin puheet eivät ole olleet koko kampanjan aikana.

Mustakallion mukaan odotukset voitonpuheelle olivat aivan erilaiset. Ihmiset saivat suoranaisesti ihmetellä, kuka tässä nyt puhuu.

- Miksi Trump sanoo, että meidän tulee olla kiitollinen Hillary Clintonille? Muistamme, että yksi hänen vaaliteemansa on saada Clinton syytteeseen ja vankilaan.

Moni on ollut tästä helpottunut.

- Se on hyvä merkki, että hän ei sanonut kaikkein ikävimpiä ajatuksiaan Clintonista.

Aamulehti seurasi Trumpin puhetta suorana: Tuore Yhdysvaltain presidentti piti vaisuhkon puheen – Kampanjanaikainen hurmos puuttui kokonaan

Yllätysten mies

Myös muuripuheet ynnä muut kärjistykset olivat kokonaan poissa. Miksi?

- Trump on yllätysten mies. Hän tekee asiat täydellisesti omalla tavallaan. Hän on kyennyt näkemään tyytymättömyyden äänestäjäkunnassa. Ja se riitti voittoon.

Mitä tästä kaikesta pitäisi päätellä?

- Kovin selviä johtopäätöksiä ei voi vielä vetää. Voimme kuitenkin pohtia, olisiko Trumpilla sittenkin suurempaa halua työskennellä yhteisen hyvän eteen kuin mitä olemme ajatelleet.

- Kenties on niin, että se, mitä ollaan nähty kampanjan aikana, ei ole koko totuus.

Miksi voitonpuhe erosi niin paljon Trumpin aiemmista puheista?

– Tämä oli kirjoitettu puhe. Normaalisti Trump puhuu ex tempore -tyylillä, erilaisten ajatusassosiaatioiden kautta. Hän ja hänen tiiminsä ovat nyt selvästi miettineet, millaisen viestin tuleva presidentti haluaa välittää.

Katso kooste puheen avainkohdista:

 

Sisäänpäin käpertymisen henki

Trump sanoi puheessaan, että hänen johtamanaan USA tulee toimeen muiden maiden kanssa. Silti hän totesi, että Amerikka ei tyydy muuhun kuin parhaaseen. Mitä tästä pitäisi ajatella?

- Kampanjan keskeinen perusajatus on, että Yhdysvalloissa on huolehdittu liian paljon maan ja kansakunnan ulkoisista kysymyksistä eikä etsitty ratkaisuja omiin ongelmiin.

- Trumpin viesti on, että nyt kuunnellaan teitä, joita ei ole kuunneltu. Onhan siinä tietynlainen sisäänpäin käpertymisen henki.

Mustakallion mielestä Trumpin puhe sopii linjaan miehelle, joka tekee kaiken päinvastoin kuin muut.

- Hän aloitti kampanjansa sanomalla, että Amerikka ei ole suuri maa. Näin ei ollut moni tohtinut sanoa. Mutta hän oli tarkkanäköinen, moni koki vierautta omassa maassaan.

- Toinen esimerkki on sanoa, että Irakin sota oli virhe. Tätäkään ei ole kovin moni uskaltanut ääneen sanoa. Hän nousi suoraan Bushin hallinnon ratkaisuja vastaan.

Isoin kysymys on Mustakallion mukaan se, miten Trump aikoo pitää lupauksensa.

- Millainen on Trumpin taloussuunnitelma? Aikooko hän todella asettaa tariffeja kiinalaisille tuotteille. Se kuitenkin voisi tuoda kauppasodan ja inflaatiota.

Antti Mustakallio on puhetaidon ja retoriikan kouluttaja. Hän myös kirjoittaa itse puheita.

Antti Mustakallio on puhetaidon ja retoriikan kouluttaja. Hän myös kirjoittaa itse puheita.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Eilisen teeren poikako?

    Tuuliviiri kääntyilee … uskokoon ken tahtoo.

  • joo

    Tai sitten kaikki mitä Trumpetti sanoi vaalikampanjan aikana oli vain teatteria, jolla lukutaidottomat punaniskat saatiin innostumaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet