Toimittajamme pujahti venezuelalaiseen sairaalaan lääkäriksi pukeutuneena – "Ainoastaan vahvimmat eli rikkaimmat jäävät eloon"

Kriisimaan terveydenhuolto on kaoottisessa tilassa. Siitä toimittajallemme kertoivat muun muassa käytävällä lojuva sikiö ja lääkärin kertomukset.

Maija Salmi
Toimittajamme pujahti venezuelalaiseen sairaalaan lääkäriksi pukeutuneena – "Ainoastaan vahvimmat eli rikkaimmat jäävät eloon"

30-vuotias Grecia kärsii raskausmyrkytyksestä. Lääkärin mukaan hän kuolee, koska hän ei saa tarvitsemaansa lääkettä.

Maija Salmi

Kello kahdelta päivällä Caracasissa sijaitsevan yksityisen sairaalan Clinicas Caracasin lääkäri Alexandra Rivero, 33, on lopettamassa työpäiväänsä.

Yksityisessä sairaalassa kiire on alkanut hellittää, sillä potilaita on yhä vähemmän. Kyse ei ole siitä, että ihmiset voisivat paremmin, vaan siitä ettei heillä ole enää varaa maksaa liian kalliiksi käyneestä hoidosta.

–Ennen asiakkaani kuuluivat keskiluokkaan. Nyt keskiluokasta on tullut köyhä. Hoidosta on varaa maksaa ainoastaan ökyrikkailla, Rivero muistuttaa.

Yksityinen klinikka näyttää parhaat päivänsä nähneeltä. Ala-aulan ikkunat on ammuttu sisään. Osa klinikan lääkäreistä on osallistunut presidentti Nicolas Maduron vastaisiin protesteihin ja hallitus on kostanut tekemällä iskun sairaalaan.

Riveron mukaan poliisit ovat heittäneet sairaalan synnytysosaston sisään kyynelkaasupommeja samaan aikaan, kun naiset ovat synnyttäneet. Riveron kollega on pidätetty hänen yrittäessään puuttua asiaan.

–He eivät kunnioita enää mitään, Rivero toteaa.

Nuori lääkäri on vihainen ja haluaa kertoa asioista silläkin uhalla, että hän voi joutua vaikeuksiin puhumalla toimittajalle.

Rivero on gynekologi ja synnytyslääkäri, joka työskentelee yksityisen klinikan lisäksi myös valtion ylläpitämässä sairaalassa. Hän on nähnyt, miten pula lääkkeistä ja sairaalatarvikkeista tappaa ihmisiä.

–Täällä vallitsee viidakon laki. Ainoastaan vahvimmat eli rikkaimmat jäävät eloon.

Rivero vertaa Venezuelan nykytilaa Ruandaan sisällissodan aikana.

–Vielä 1970-luvulla Venezuela oli kuuluisa ensiluokkaisesta sairaanhoidosta. Nyt olemme kuuluisia siitä, että virtsatieinfektio voi koitua kuolemaksi. Antibiootteja ei ole, ja jos niitä jostain onnistuu vielä saamaan, ne ovat Intiasta ja kehitysmaista tuotuja tehottomia halpaversioita. Kaikkiin vaivoihin määrätään samaa, saatavilla olevaa tuotetta.

–Me lääkärit tiedämme jo reseptiä kirjoittaessamme, ettei lääkkeestä ole mitään hyötyä ja kehotamme potilaita matkustamaan Panamaan tai Kolumbiaan kunnollisten lääkkeiden perässä, Rivero sanoo.

Maija Salmi
Clinicas Caracasin lääkäri Alexandra Rivero sanoo Venezuelan sairaaloissa vallitsevan nyt viidakon lait, vain vahvimmat jäävät eloon.

Clinicas Caracasin lääkäri Alexandra Rivero sanoo Venezuelan sairaaloissa vallitsevan nyt viidakon lait, vain vahvimmat jäävät eloon.

Lääkepula näkyy sairaalan alakerrassa sijaitsevassa apteekissa. Apteekin nimi on ironisesti Farmatodo eli suomeksi ”kaikkia lääkkeitä”. Nyt apteekin nimen voisi muuttaa ”Farmanadaksi” eli suomeksi "ei mitään lääkkeitä". Rivero kokeilee onneaan ja kysyy insuliinia, verenpainelääkkeitä ja ennen helposti saatavilla ollutta yleisantibioottia. Farmaseutti pudistelee päätään ja käskee lähtemään Panamaan. Lääkkeitä ei ole, eikä niitä odoteta edes saapuvaksi.

Hiv-lääkkeet ovat loppuneet jo aikoja sitten. Niitä on turha edes kysyä.

Karu todellisuus paljastuu, kun seuraavana päivänä Rivero vie minut valtion sairaalaan. Maternidad de la Concepcion -sairaala on kuin Helsingin kätilöopisto tai naistenklinikka, täällä on syntynyt suurin osa caracasilaisista.

Nyt täällä kuolee suuri osa kaupunkiin syntyvistä lapsista.

Pääsen sairaalaan lääkäriksi pukeutuneena, sillä sairaalan todellisuutta ei ole tarkoitettu toimittajan silmille. Peitetarinan mukaan olen ulkomaalainen lääkäriopiskelija, joka haluaisi tulla harjoitteluun sairaalaan. Sairaalan johtaja, chavistien tukija, ottaa minut avosylin vastaan. Hän kysyy, voisinko aloittaa heti.

Sairaalaan käytävällä lojuu verinen mytty. Se on noin kuudennella kuukaudella abortoitu epämuodostunut sikiö. Lapsen äiti toipuu koettelemuksesta rikkinäisellä sairaalasängyllä.

–Epämuodostumat ovat lisääntyneet, koska äidit eivät saa tarpeeksi foolihappoa, Rivero sanoo.

Kun jatkamme kierrosta, yhdellä sängyllä makaa 15-vuotias tyttö. Hän on synnyttänyt keisarinleikkauksella kaksoset. Tyttö kärsii kivuista ja katsoo minua lapsenkasvoillaan.

–Koska ehkäisypillereitä ei ole enää saatavilla, teiniraskaudet ovat räjähtäneet käsiin. Joskus tapaan 17-vuotiaita, jotka synnyttävät kolmatta lastaan.

Vakava tilanne on myös 30-vuotiaalla Grecialla, jolla on raskausmyrkytys eli korkea verenpaine.

Grecian verenpaine on niin korkea, että hän tarvitsisi Aldomet-nimistä lääkettä.

–Serkkuni toi lääkettä Panamasta, mutta nyt annostusta nostettiin eikä lääke riitä enää kuin muutamaksi viikoksi, Grecia sanoo.

Hän on potilaista ainoa, joka ei pelkää kertoa nimeään kuullessaan, että vierailija onkin toimittaja.

Lapsen pitäisi syntyä vasta reilun kahden kuukauden päästä.

–Grecia kuolee, siitä ei ole epäilystäkään, Rivero sanoo.

Haluatko auttaa? Suomessa asuvat venezuelalaiset ovat perustaneet Apua Venezuelaan -ryhmän, joka kerää lahjoituksia toimitettavaksi Venezuelaan. Ryhmä löytyy Facebookista ja Twitteristä.


Lue myös nämä


Kommentit (30)

  • Nimetön

    Venezuela on täysin holtittomalla rahankäytöllään tuhonnut ainoan tulonlähteensä. Valtion omistama öljyyhtiö on pumpattu tyhjäksi varoista, joilla toimintaa pitäisi pitää yllä. Niinpä valtio on nyt täysin riippuvainen Kiinan ja Venäjän lainoista, joilla ko. valtiot saavat halvalla senkin vähän tuotannon, mitä PDVSAlla on. Jalostamoja ja tuontantolaitoksia ei ole varaa huoltaa ja vuodot maalla ja merellä ovat ihan arkipäivää. Tasa-arvoisempi tulonjako on todella kannatettava ajatus,, mutta Venezuela on esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun politiikot ostavat ääniä köyhiltä kestämättömillä tavoilla. USA tottakai tukee oppositiota omien poliittisten tavoitteidensa kanssa, mutta on ihan turhaa syyttää amerikkalaisia Venezuelan ahdingosta. Venäjä ja Kiina sen sijaan onnistuneesti ajavat omia geopoliittisia tavoitteitaan, kun heidän ei tarvitse juuri ihmisoikeuksista ja sellaisista välittää….

  • En suostu enää koskaan kenenkään orjaksi

    AL voisi kirjoittaa myös syvällisemmin ongelmia pohtivan jutun ja kysellä kansan kantoja puolin ja toisin eikä vain välittää rikkaan opposiolääkärin tarinointia. Tästä jäi hyvin propagandistinen maku. Kirjoitettiin vain siitä, mikä palvelee Venezuelan pienen opposition ja oikeistovallassa olevien ulkovaltojen kuten Yhdysvallat tavoitteita. Venezuelan hallituksen mukaan heitä vastaan käydään taloussotaa sekä oman entisen poliittisen eliitin että rikkaan eliitin toimesta sekä ulkovaltojen taholta siten että aiheutetaan keinotekoisesti pulaa tietyistä välttämättömistä päivittäistavaroista ja yritetään näin saada kansa presidenttiä ja hallitusta vastaan.

    USA on rahoittanut monella miljoonalla oikeisto-oppositiota ja oikeiston vallassa oleva EU:kin ilmeisesti haluaa vallanvaihdon keinolla millä hyvänsä, kansasta viis, eliitille kaikki. Tulee Irak mieleen jossa USA:n Madeline Allbrightin mukaan puoli miljoonaa sanktioilla vailla lääkkeitä yms. tapettuja irakilaislasta maksoi kuulemma vaivan eli heistä viis, kunhan saatiin toteutettua USA:n oikeistoregiimin sortopolitiikkaa.

    Kannatan itse ehdottomasti tällaista sekatalousjärjestelmää joka Venezuelassa vallitsee eli siellä on yksityisyrittäjyyttä sekä hallituksen omistuksessa olevia yhtiöitä (USA:aa rassaa kun öljy-yhtiö kansallistettiin!) että käsittääkseni työntekijöitten omistuksessa olevia osuuskuntatyöpaikkoja. Chavezin tekemä työ köyhyyden poistamiseksi, lukutaidon parantamiseksi, koulutuksen mahdollistamiseksi kaikille ja edullisten asuntojen tuotanto ovat ehdottomasti olleet kannatettavia toimia. Ja paikallistason demokratiaakin on toteutettu siten, että kansa pääsee osallistumaan päätöksentekoon. Toivon, että maa pääsee eroon vaikeuksistaan ja bolivaarinen vallankumous kansan hyväksi jatkuu. Muuttaisi vaikka rikas oppositoeliitti USA:aan toteuttamaan kapitalistista neoliberaalia unelmaansa, jos on niin kova hinku muiden riistäjäksi- sillä eihän eliitti voi rikastua lisää jossei kansa tee töitä sen eteen halvalla ties missä hikipajoissa …

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio