Ruotsin poliisilla suuria vaikeuksia useissa lähiöissä: Heitetään kivillä useita kertoja viikossa

BJ÷RN LARSSON ROSVALL
Ruotsin poliisilla suuria vaikeuksia useissa lähiöissä: Heitetään kivillä useita kertoja viikossa

Ruotsin poliisia heitellään tietyillä alueilla kivillä viikottain.

STT, MATIAS ÅBERG

Ruotsissa poliisin on entistä vaikeampaa tehdä työtään monissa maahanmuuttajalähiöissä.

Useilla alueilla rikolliset ovat lisänneet vaikutusvaltaansa ja monen asukkaan luottamus viranomaisiin on kokenut kolauksen, selviää poliisin aihetta käsittelevästä raportista.

Raportin perusteella eteläisessä ja keskisessä Ruotsissa on 15 aluetta, joilla poliisin on vaikeaa tai lähes mahdotonta suoriutua sille annetusta tehtävästä. Alueiden taakkana ovat muun muassa sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat sekä rikollisten suuri määrä.

Poliisi kohtaa lähiöissä myös fyysistä vastarintaa. Esimerkiksi Tukholman pohjoisosassa teini-ikäiset pojat ja nuoret miehet hyökkäävät virkavaltaa vastaan muun muassa kiviä heittämällä, kertovat STT:n haastattelemat poliisit.

- Kivien heittämistä on varsin usein: ei ehkä joka päivä, mutta useita kertoja viikossa, arvioi Rinkebyn lähiössä ja lähialueilla työskentelevä poliisi Hanif Azizi. Suurempia kahakoita syntyy kerran kuussa tai välillä useamminkin, kun nuoret hyökkäävät poliisia vastaan, sanoo Azizin kollega Martin Marmgren. Marmgrenin mukaan otollisia yhteenotoille ovat esimerkiksi tilanteet, joissa poliisi tarkastaa ihmisiä tai yrittää puuttua epäiltyyn rikolliseen toimintaan.

- Kyse voi olla monista asioista, esimerkiksi vihasta poliisia ja yhteiskuntaa kohtaan tai väkivallasta ja voimannäytteestä: että halutaan pelotella pois yhteiskunnan ja järjestysvallan edustajia. Tai hauskanpidosta. Mutta meille se voi olla hengenvaarallista, sanoo Marmgren.

JOHAN NILSSON
Ruotsissa on 15 aluetta, joilla on poliisilla erityisen paljon ongelmia.

Ruotsissa on 15 aluetta, joilla on poliisilla erityisen paljon ongelmia.

Vahvistetut partiot

Azizin mukaan Tukholman pohjoisissa lähiöissä tyypilliset rikokset kytkeytyvät huumeisiin, liikenteeseen, ryöstöihin ja murtoihin.

Tavatonta ei ole, että poliisipartioon kuuluu turvallisuussyistä kolme tai neljä poliisia kahden sijaan. Yksi heistä jää tällöin auton luokse varmistamaan, ettei renkaita puhkota tai autoa muutoin vahingoiteta.

Uhkaavia tilanteita voi aiheuttaa esimerkiksi epäiltyyn huumekauppaan puuttuminen julkisella paikalla, kertovat poliisit. Kiinniottotilanteissa paikalle kutsutaan usein lisävoimia.

- Sellaisessa tilanteessamonet muut rikollisen identiteetin omaavat nuoret aikuiset voivat häiritä poliisin työtä, yrittää vapauttaa mahdollisen kiinniotetun tai mahdollisesti heittää poliisia kivillä, kertoo Marmgren.

Pelkoa uhkailusta

Ruotsin poliisin raportista selviää, että monissa vaikeuksissa olevissa lähiöissä on piirteitä rakenteista, jotka eivät edusta Ruotsin yleistä yhteiskuntajärjestelmää.

Raportin mukaan tietyt luottohenkilöt saattavat sovitella konflikteja perheiden tai ryhmien välillä. Paikoin rikolliset voimat voivat auttaa esimerkiksi asunnon järjestämisessä tai huolehtia tiettyjen ihmisten turvallisuudesta.

Riikosten selvittäminen on usein vaikeaa poliisille, sillä uhkailun ja kostotoimien pelossa todistajia voi olla lähiöstä mahdotonta löytää.

Tukholmalaispoliisien mukaan rikollisuudesta kärsivät eniten tavalliset, kunnolliset asukkaat eli lähiöiden enemmistö. Selvittämättömät rikokset syventävät epäluottamusta poliisiin.

- On hyvin surullista, että asukkaiden demokraattisista oikeuksista ei pidetä huolta. Tilanne on järkyttävä niille ihmisille, jotka asuvat näillä alueilla ja ovat tämän kaiken uhreja, sanoo Azizi.

Kymmenillä alueilla ongelmana rikollisuus

Ruotsissa kaikkiaan 53 alueella rikolliset vaikuttavat negatiivisesti paikallisyhteisön elämään, arvioi poliisi valtakunnallisessa raportissaan.

Alueita yhdistävät usein muun muassa sosiaaliset ja taloudelliset vaikeudet sekä suuri maahanmuuttajataustaisten ihmisten osuus.

15 alueella tilanne on erityisen vaikea: poliisin toiminta on merkittävästi vaikeutunut, rikolliset kasvattaneet vaikutusvaltaansa ja asukkaiden luottamus yhteiskunnan toimintaan heikentynyt.

Valtaosa erityisen vaikeassa tilanteessa olevista alueista sijaitsee Tukholman, Göteborgin ja Malmön alueilla.


Kommentit (23)

  • Nimetön

    No vihdoin uutiskynnys Suomessa ylittyy tässä asiassa! Onhan asia ollut jo pidempään tiedossa. Hienoa, että kuitenkin nyt uutisoidaan, HS ja Yle eivät tosin vieläkään näe naapurivaltion alkavaa romahdusta uutisoinnin arvoiseksi. Etelä-Ruotsissa tosiaan tapahtuu; kouluissa joukkotappeluita (lähde MTV3 ja Sydsvenskan) ja järjestyshäiriöitä mm uimahalleissa, esimerkiksi malmölaiseen uimahalliin kutsuttiin 27 kertaa yhden viikon aikana poliisi kun henkilökunta ei kyennyt pitämään asiakkaita kontrolissa (lähde: http://www.sydsvenskan.se/2015-12-16/polis-fick-avhysa-badgaster). Osaako joku kertoa miksi Ruotsi on ajautunut tällaiseen tilanteeseen?

  • Nimetön

    Myös osa Ruotsin kouluista alkaa olla levottomia, joukkotappeluita, huumeita ja järjestyshäiriöitä siinä mittakaavassa, että vartioitakin palkataan jo (lähteet: http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ruotsissa-valtava-joukkotappelu-koulujen-valilla-kaksi-oppilasta-sairaalaan/6237466 ja http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/svt-oppilaiden-joukkotappelu-sulki-koulun-malmossa/6174344).
    Herää kysymys mistä nämä väkivaltaisuudet ja häiriöt johtuvat! Olisi muuten hyvä, että tämä AL juttu julkaistaisiin myös paperilehdessä, vai onko julkaisemattomuuteen joku syy?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet