Oikeudenkäynti ja epäilyjä terrorismikytköksistä: Lontoon iskun kohteena olleella moskeijalla värikäs historia

Lontoon poliisin mukaan kaikki yliajon uhrit olivat muslimeja. Loukkaantuneita on kymmenkunta. Paikalla kuollut mies oli saattanut saada sairauskohtauksen.

FACUNDO ARRIZABALAGA
Oikeudenkäynti ja epäilyjä terrorismikytköksistä: Lontoon iskun kohteena olleella moskeijalla värikäs historia

Yvinkki löytöpaikasta tuli yksityishenkilöltä Suomestaksi ihminen kuoli ja useita loukkaantui, kun kuorma-auto ajoi Finsbury Parkin moskeijasta tulleiden ihmisten päälle

Maija Salmi

Puolenyön aikaan sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä yksi ihminen kuoli ja useita loukkaantui, kun kuorma-auto ajoi Finsbury Parkin moskeijasta tulleiden ihmisten päälle.

Poliisi on pidättänyt yhden ihmisen teosta epäiltynä. BBC:n haastattelemien silminnäkijöiden mukaan tekijä huusi "haluavansa tappaa kaikki muslimit".

Tekoa tutkitaan mahdollisena terrori-iskuna.

Monikulttuurisella Islingtonin alueella Pohjois-Lontoossa sijaitseva Finsbury Parkin moskeija on ollut hyökkäysten kohteena aiemminkin.

Vuonna 2015 moskeijaan yritettiin tehdä tuhopoltto. Moskeijan edustalle heitettiin molotovin cocktail, joka ei kuitenkaan räjähtänyt.

Poliisi tutki iskua islamofobisena viharikoksena.

Scotland Yardin mukaan epäilty yritti sytyttää tuleen bensiinikanisterin ennen kuin heitti sen moskeijan ulkopuolelle.

Tuolloin moskeijan imaami Mohammed Kozbar sanoi BBC:lle, että isku epäonnistui todennäköisesti vain siksi, että ulkona satoi.

Iskusta epäiltiin valtaväestöön kuulunutta miestä, joka tallentui valvontakameroiden kuviin.

Moskeijaa on myös epäilty terrorismikytköksistä.

Vuonna 2014 HSBC-pankki sulki moskeijan tilin sen jälkeen, kun Thomson Reuters -tietotoimisto oli lisännyt sen terrorismikytköksistä epäiltyjen moskeijoiden riskilistalle.

Listaa käyttää pankkien lisäksi esimerkiksi maahanmuuttovirasto turvapaikkapäätöksiä tehdessään.

Moskeija nosti Reutersia vastaan kanteen perättömien väitteiden levittämisestä.

Reuters hävisi oikeudenkäynnin, ja se tuomittiin maksamaan moskeijalle 10 000 punnan korvaukset sekä oikeudenkäyntikulut.

Tietotoimisto myös pyysi julkisesti anteeksi moskeijalta.

Moskeijan edustajan Sara Mansoorin mukaan Reutersin tiedot perustuivat mediatietoihin ajalta, jolloin moskeijan taustalla vaikuttivat eri henkilöt.

Moskeijaa johti vuoteen 2003 asti radikaali muslimisaarnaaja Abu Hamza, joka tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankilaan murhaan kiihottamisesta saarnoissaan. Hamza tuki avoimesti myös Al-Qaidaa.

Nykyään moskeijaa johtaa maltillisena tunnettu imaami Mohammed Kozbar. Moskeijaa pidetään esimerkillisenä sen avoimen linjan vuoksi.

–Oikeuden päätös on erittäin tärkeä, sillä se puhdisti maineemme, Kozbar sanoi Reuters-oikeudenkäynnin päätteeksi Guardianille helmikuussa.

Samalla Kozbar muistutti, että moskeijalla on nollatoleranssi terrorismiin.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio