Niinistö tapaa Trumpin ensi viikolla – Asiantuntijat: Trump toivoo ehkä vinkkejä Venäjä-suhteeseensa

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltain presidenttiä ehkä kiinnostaa kuulla, miten Venäjän kanssa tullaan toimeen.

KIMMO BRANDT
Niinistö tapaa Trumpin ensi viikolla – Asiantuntijat: Trump toivoo ehkä vinkkejä Venäjä-suhteeseensa

Presidentti Sauli Niinistö vierailee ensi viikolla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin luona.

Niilo Simojoki

Presidentti Sauli Niinistö vierailee ensi viikolla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin luona. Asiantuntijoiden mukaan matkan tärkein anti voi lopulta tulla muualta kuin tapaamisesta Valkoisessa talossa.

Suomen entinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Jaakko Iloniemi muistuttaa, että presidenttitapaamiseen valmistautuminen edellyttää suurelta joukolta virkamiehiä paneutumista Suomen tilanteeseen.

–Se on paneutumista, josta on hyötyä tulevaisuudessakin, Iloniemi arvioi.

Suomessa Ulkopoliittisessa instituutissa vieraileva amerikkalaistutkija Mark Katz on samoilla linjoilla: Suomi saa tapaamisen ansiosta Washingtonissa paljon tavanomaista enemmän huomiota osakseen.

Katz uskoo, että asiapitoisemmat ja yksityiskohtaisemmat keskustelut käydään Washingtonin vierailulla muiden kuin Trumpin kanssa.

–Se on suuri mahdollisuus (Suomelle), Katz sanoo.

Trumpia yritetään briifata

Katz olettaa, että Trumpin avustajat perehdyttävät myös presidenttiä Suomen tilanteeseen. Katzin mukaan ero on kuitenkin huomattava aiempiin presidentteihin, jotka todella valmistautuivat tapaamisiinsa. Tämä on havaittu jo aiemmin esimerkiksi Trumpin keskusteluissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

–Jos hän (Trump) ei tunne yksityiskohtia Yhdysvaltain suhteesta Venäjään, hän ei todellakaan tunne yksityiskohtia Yhdysvaltain suhteesta Suomeen, Katz sanoo.

Kumpikaan haastatelluista ei osaa varmasti arvioida, miksi Trump haluaa tavata Niinistön. Molemmat pitävät kuitenkin mahdollisena, että Venäjä-suhteensa kanssa vaikeuksissa oleva Trump haluaa kuulla suomalaiselta virkaveljeltään, miten venäläisten ja presidentti Vladimir Putinin kanssa oikein pitää menetellä.

Katzin mukaan suomalaisilla on Yhdysvalloissa vahva maine Venäjän tuntijoina. Ehkä Trump haluaa sanoa, että katsokaa: Suomikin tulee toimeen Venäjän kanssa, miksi me emme voisi tehdä samoin.

–Tosin se, ajatteleeko hän todella näin, ei ole ollenkaan varmaa, Katz myöntää.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio