Tiede

Miehen ehkäisygeeli toimii hienosti – orgasmi ja siemensyöksy tulevat, mutta ilman siittiöitä

Miehen ehkäisygeeli toimii hienosti – orgasmi ja siemensyöksy tulevat, mutta ilman siittiöitä

Ehkäisygeeli sallii muiden nesteiden kulun, mutta siittiöitä se ei päästä munasolua hedelmöittämään.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Miehen ei-hormonaalisen ehkäisypistoksen kehittelyssä on otettu merkittävä harppaus, kun kehitteillä oleva ehkäisygeeli, Vasalgel, on toiminut hyvin kokeissa.

Menetelmä on siemenjohtimen katkaisua, vasektomiaa, huomattavasti kätevämpi tapa, sillä geelin käyttö ei ole peruuttamatonta: siittiöiden palauttaminen siemennesteeseen on mahdollista tehdä ehkäisygeelin käytön aloittamisen jälkeen.

Koe tehtiin reesusapinoilla ja tutkimuksen julkaisi avoin tiedejulkaisu Basic and Clinical Andrology.

Tutkijat kertovat, että koe-eläimillä on vielä tutkittava lisää sitä, kuinka hyvin ehkäisyn vaikutus saadaan poistettua. Lisätutkimuksia tarvitaan vielä kädellisillä. Ne ovat jo työn alla. Ihmiskokeet voidaan aloittaa niiden kokeiden jälkeen.

Ehkäisygeelin kehitystyötä tukevan Parsemus-säätiön verkkosivulla arvellaan, että ihmiskokeet päästään aloittamaan jo ensi vuonna.

Tämän jälkeen geeli on tarkoitus tuoda markkinoille ensin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja EU-maissa. Tämä toki riippuu siitä, että kokeet sujuvat hyvin ja että menetelmä saa tarvittavat luvat.

Apina ei ole ihminen, eikä kaikki aina toimi ihmisessä aivan samalla tavalla kuin apinassa, joten ihmiskokeissa voi tulla vielä joitakin yllätyksiä vastaan.

Lupaavalta menetelmä nyt tehdyn tutkimuksen valossa kuitenkin vaikuttaa. Kaneilla tehdyissä kokeissa sekä ehkäisevä vaikutus että ehkäisevän vaikutuksen poistaminen ovat toimineen hyvin.

Geeliä neulalla siittiönjohtimiin

Vasalgel on geelimäinen aine, jota pistetään neulalla siemenjohtimiin. Sperma siittiösoluineen kulkeutuu näitä johtimia pitkin kiveksistä virtsaputkeen.

Ehkäisygeeli estää siittiöiden kulkeutumisen siemenjohdinta pitkin. Muu neste sen sijaan pääsee tukoksen läpi, joten mies voi kokea siemensyöksyn orgasmin yhteydessä.

Tutkimuksessa oli mukana reesusapinoita kädellisten tutkimuskeskuksesta Kaliforniasta.

Tutkimuksessa oli mukana reesusapinoita kädellisten tutkimuskeskuksesta Kaliforniasta.

Tutkimus tehtiin Kaliforniassa sijaitsevassa kädellisten tutkimuskeskuksessa. Mukana oli 16 reesusapinaurosta. Tutkimusta johtaneet Catherine VandeVoortin mukaan ehkäisygeeli toimi hyvin ja esti raskaudet, vaikka kokeissa mukana olleet urosapinat elivät normaalisti naaraiden joukossa puoli vuotta.

- Tutkimus osoitti, että Vasalgel on turvallista käyttää ja että se aiheutti vähemmän haittavaikutuksia kuin tällä hetkellä käytössä oleva ainoa miehinen ehkäisykeino: siemenjohtimen katkaisu, VandeVoor keroo BioMed Centralin välittämässä tiedotteessa.

VandeVoortin mielestä apinakoe osoittaa, että Vasalgel on ”todella lupaava” miehen ehkäisykeino, sillä kanikokeissa kyky jatkaa sukua on palautunut hyvin. Tämä saatiin aikaan ruiskuttamalla siemenjohtimiin liuosta, joka sisältää ruokasoodaa.

Ei yhtään ainutta raskautta

Tutkimuksessa oli mukana 16 reesusapinaa. Niiden siittiönjohtimiin ruiskutettiin Vasalgelia.

Sen jälkeen apinoita tarkkailtiin viikon ajan ennen kuin ne päästettiin takaisin omiin laumoihinsa. Keskuksen laumoissa on 10–30 apinaa: uroksia, naaraita, nuoria ja aikuisia.

Kussakin laumassa oli 1 – 3 urosapinaa, jotka olivat saaneet ehkäisygeeliä.

Ehkäisygeeliä saaneet urokset olivat ryhmässään vähintään yhden lisääntymiskauden ajan. Lisääntymiskauden pituus on noin puoli vuotta.

Yksikään ehkäisygeeliä saaneista urosapinoista ei saanut raskaaksi yhtään naarasta.

Korjaus 7.2.2016 klo 9.54: Korjattu linkki tiedejulkaisun kotisivulle kolmannessa kappaleessa. Klo 11.11: Korjattu virheelliset siittiöjohdin termit oikeaksi eli siemenjohtimeksi.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Jos tosi on, niin loistava uutinen.

  • jari

    Siittiöjohtimet kummittelee edelleen otsikossa.Pääotsikko antaa mielikuvan geelin toimivuudesta miehellä.Lukuisista korjauksista huolimatta miljoona ihmistä (iltalehti) sai väärää informaatiota.Siittiöt tulevat lisäkiveksistä siemenjohtimia pitkin virtsaputkeen sekoittuen eturauhasnesteeseen.Vasektomia ei olennaisesti vähennä siemensyöksyn määrää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio