Onko poliittisesti kokematon voittaja tuomittu epäonnistumaan? Macronia auttaa yksi tärkeä vahvuus

Ranskan vastavalitulla presidentillä on edessään pitkä lista haasteita. Ensimmäinen niistä on edessä kesäkuussa.

JULIEN DE ROSA
Onko poliittisesti kokematon voittaja tuomittu epäonnistumaan? Macronia auttaa yksi tärkeä vahvuus

Emmanuel Macronin poliittinen kokemattomuus on sekä etu että haitta. Hänen seuraava koetinkivensä ovat kesäkuun parlamenttivaalit.

Heidi PesonenAamulehti

Ranskan presidentinvaalit voittaneella Emmanuel Macronilla on edessään koko liuta haasteita. Ensimmäisen hän kohtaa kesäkuussa, jolloin edessä ovat parlamenttivaalit. Tuoreen vaalivoittajan pitäisi onnistua saamaan kansalliskokoukseen sellainen kokoonpano, jossa hänellä on enemmistön tuki. Macronin En Marche -liikkeellä ei ole nyt yhtään parlamenttiedustajaa.

- Hän tarvitsee sisäpoliittisen selkänojan, jotta hän pystyy muodostamaan hallituksen ja viemään lakihankkeita läpi Ranskassa sekä saamaan mandaatin uudistustyölle Euroopan unionissa, sanoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma.

Se, ettei Macronilla ole tukenaan perinteistä puoluetta, ei haitannut presidentinvaalikampanjassa. Se voi kuitenkin tuoda hankaluuksia parlamenttivaaleissa, joissa vahva organisaatio on tarpeen. Aunesluoman mukaan Macronin kannalta on positiivista, että perinteisesti Ranskassa selkeä voitto presidentinvaaleissa on ennakoinut menestystä myös parlamenttivaaleissa.

- Hänellä on hyvät mahdollisuudet, mutta jos hän menestyy huonosti kesäkuun vaaleissa, silloin hän on kyllä menettänyt momentuminsa, Aunesluoma summaa.

JULIEN DE ROSA
Emmanuel Macron juhli vaalivoittoa vaimonsa Brigitte Trogneux'n ja tämän tyttären Tiphaine Auzièren kanssa sunnuntai-iltana.

Emmanuel Macron juhli vaalivoittoa vaimonsa Brigitte Trogneux'n ja tämän tyttären Tiphaine Auzièren kanssa sunnuntai-iltana.

Haasteet eivät toki lopu parlamenttivaaleihin. Macronilla on pitkä lista uudistuksia, jotka hän lanseerasi vaalikampanjassaan, ja joilla hän aikoo lähteä kohentamaan esimerkiksi Ranskan työllisyystilannetta ja ratkaisemaan nuorisotyöttömyyden ongelmaa. Eläkeikääkin saatetaan joutua nostamaan.

Ranskan työmarkkinoiden uudistaminen on perinteisesti ollut vaikeaa, eivätkä helppoja ole myöskään Macronin tavoitteet EU:n uudistamiseksi. Hänen agendallaan on muun muassa euroalueen yhteinen budjetti sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvän yhteistyön tiivistäminen.

PATRICK SEEGER
Macronilla on pitkä lista uudistuksia, jotka koskevat muun muassa Ranskan työmarkkinoita, mutta myös esimerkiksi euroalueen yhteistyön tiivistämistä sekä laajempaa yhteistyötä EU:n ulko- ja turvallisuusasioissa. Kuvassa Euroopan parlamentin rakennus Ranskan Strasbourgissa.

Macronilla on pitkä lista uudistuksia, jotka koskevat muun muassa Ranskan työmarkkinoita, mutta myös esimerkiksi euroalueen yhteistyön tiivistämistä sekä laajempaa yhteistyötä EU:n ulko- ja turvallisuusasioissa. Kuvassa Euroopan parlamentin rakennus Ranskan Strasbourgissa.

Yksi ominaisuus on Macronin vahvuus ja heikkous

Onko Macron siis jo tuomittu epäonnistumaan?

- Ei missään nimessä, sanoo Aunesluoma.

Macronilla on puolellaan merkittävä etu: hänen selkänsä takana puhaltaa nyt myötätuuli. Sekä Ranskan sisällä että maan ulkopuolella Macroniin kohdistuu myönteisen odottava ilmapiiri. Myös vaalitulos oli optimistisinten odotusten mukainen, vaikka nationalistisen oikeiston vahvuus onkin merkittävä vastavoima.

Aunesluoman mukaan myönteinen ilmapiiri ja positiiviset ennakko-odotukset ovat nyt Macronin suurin vahvuus ja pääoma.

- Se on sellaista, mitä vaalivoittaja voi parhaimmillaan saada; myönteisten odotusten ilmapiiri ja ajatus siitä, että vaikka ei olla kaikista asioista samaa mieltä, on yleinen odotus siitä, että jotain tapahtuu.

Macron on tuore kasvo ja edustaa uutta poliittista voimaa Ranskan politiikassa. Aunesluoma näkee, että Macronin voi olla nyt mahdollista rakentaa tavoitteilleen sellainen tuki, joka saa muutoksia aikaan. Ranska on ollut pitkään vaikeuksissa ja varsinkin työttömyys on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Nyt mitaan, riittääkö yksimielisyys vaikeiden uudistusten tekoon.

Työmarkkinoiden uudistamisen lisäksi yksi iso haaste on terrorismi. Keskustelu maahanmuutosta ja rajaturvallisuudesta on käynyt Ranskassa kuumana.

OLIVIER ANRIGO
Macronin aikeena on taistella terrorismia vastaan ja sisäisen turvallisuuden puolesta yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Nizzan terrori-iskussa viime kesänä kuoli 85 ihmistä.

Macronin aikeena on taistella terrorismia vastaan ja sisäisen turvallisuuden puolesta yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Nizzan terrori-iskussa viime kesänä kuoli 85 ihmistä.

Macronin ratkaisu on lähteä tehostamaan EU:n toimintaa, poliisiyhteistyötä ja rajavalvontaa sekä tietojenvaihtoa.

- Hän on silminnähden valmis pidemmälle menevään yhteistyöhön sisä- ja oikeusasioissa, jotka ovat valtioiden suvereniteetin ydinaluetta, Aunesluoma toteaa.

IAN LANGSDON
Charlie Hebdo -lehden toimitukseen Pariisissa tehtiin terrori-isku tammikuussa 2015.

Charlie Hebdo -lehden toimitukseen Pariisissa tehtiin terrori-isku tammikuussa 2015.

Tuoreeseen kasvoon siis kohdistuu myönteisiä odotuksia, ja hänen odotetaan tuovan uutta virtaa ranskalaiseen ja eurooppalaiseen politiikkaan. Kolikon kääntöpuoli on kuitenkin se, että Macron on poliittisesti kokematon, eikä häntä ole testattu tositoimissa.

39-vuotias Macron on työskennellyt aiemmin investointipankkiirina. Francois Hollanden sosialistihallituksen talousministerinä hän toimi vuosina 2014–2016. Macronin keskustalainen En Marche -liike on vasta reilun vuoden ikäinen.

- Ministerikausi oli verraten lyhyt aika keskeisessä poliitisessa päätöksentekotehtävässä. Yleensä ison valtion poliittiseksi johtajaksi valitaan huomattavasti poliittisesti kokeneempia voimia. Hänen kokemattomuutensa on yhtä aikaa merkittävä etu ja merkittävä haitta, Aunesluoma sanoo.

Lyhyen poliittisen kokemuksen takia Macronilla ei ole vielä näyttää tuloksia, kuinka tehokas poliittinen johtaja hän on.

- Siihen tarvitaan muitakin avuja kuin kampanjointi. Tarvitaan myös ongelmanratkaisukykyä ja taitoa poliittiseen johtajuuteen. Se on testaamatta, mutta siitä saadaan kohta tietää lisää, Aunesluoma huomauttaa.

Jännittävä kevät Ranskassa ja koko Euroopassa ei siis pääty vielä tähän. Seuraava erä on kohta edessä.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

 • Analysaattori

  Ranskan presidentinvaalit oli selkein esimerkki uudesta jakolinjansta, josta J. H-a myös mainitsi. Uusi jakolinja on globalistit vs. kansallismieliset. Oikeisto-vasemmisto jako on jo aikansa elänyt. Suomessakin puhutaan jo vihervasemmistosta punaisen vasemmiston sijaan. Lisäksi entiset oikeisto- keskusta-oikeisto- ja demaripuolueet Euroopassa alkavat olla ideologioiltaan samanlaisia ja erot ovat hyvin pieniä. Kaikki korostavat liberaaliutta eli siis sitä globalismia. Sosialismi ei enää ole reaalinen vaihtoehto, sen tilalle on tullut kansallismielisyys eli kansallisvaltion korostaminen.

  Ranskassa kamppailivat siis kansallinen Ranska vs EU-Ranska. Rajat kiinni vs. rajat auki.
  Jakolinja taitaa vain syvetä entisestään ja syvenee mikäli Macron ei kykene ehkäisemään ääri-islamilaista terrorismia ja mikäli äärijattelu lisääntyy ja ongelma-alueet jatkavat ongelmallisina.
  Muistettakoon, että Macron sai alle puolet (n 43%) äänioikeutettujen äänistä… 25% jäi kotiin ja 10% äänesti tyhjää…Ja kun otetaan huomioon, että iso osa äänesti Le Peniä vastaan eikä niinkään Macronin puolesta, niin Macronin asema ja kannatus ei ole niin vahva kuin voisi luulla.
  Ja Le Pen sai todellakin historiallisen paljon ääniä. Eli FN eteni jälleen, vaikka toisin voisi otsikoista luulla.
  Macronille voi siis tulla nopea alamäki.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio