Luvut kertovat Venezuelan vakavasta tilanteesta: Yli 11 000 vauvaa kuoli viime vuonna ja lääkkeistä valtava pula

Kehnot sairaalaolot, vakava lääkepula ja ruoan vähyys ovat johtaneet pahoihin seurauksiin.

Maija Salmi
Luvut kertovat Venezuelan vakavasta tilanteesta: Yli 11 000 vauvaa kuoli viime vuonna ja lääkkeistä valtava pula

Lääkäri Alexandra Rivero kertoo, että tällä hetkellä vain ökyrikkailla on varaa kunnolliseen hoitoon Venezuelassa.

Matti Posio

Aamulehti uutisoi lauantaina Venezuelan terveydenhuollon kaoottisesta tilasta. Toimittaja Maija Salmi pääsi valtion s airaalaan lääkäriksi pukeutuneena. Maassa on tällä hetkellä vakava pula lääkkeistä ja sairaalatarvikkeista.

Venezuelan kehnot sairaalaolot näkyvät maan virallisissa terveystilastoissa.

Vauvojen kuolleisuus kasvoi 30 prosenttia ja synnyttävien äitien kuolleisuus jopa 65 prosenttia tuoreimmissa luvuissa, jotka Nicolas Maduron hallitus julkisti toukokuussa kahden vuoden pimityksen jälkeen.

Nollasta yhteen -vuotiaita lapsia kuoli maassa 11‑466 vuonna 2016. Pääsyitä olivat vastasyntyneen sepsis (verenmyrkytys), keuhkokuume, hengitysteiden oireyhtymä ja ennenaikaisuus.

Odottavien ja synnyttäneiden (ensimmäiset 42 päivää raskauden päättymisestä) äitien kuolleisuus kasvoi hälyttävästi 756 kuolemantapaukseen. Venezuelan sairaaloissa on pulaa foolihaposta, joka muun muassa vähentää anemiaa ja raskaudenaikaisia komplikaatioita sekä ehkäisee epämuodostumia. Myös rokotteista, muista lääkkeistä ja jopa peruselintarvikkeista, kuten riisistä, on pulaa.

Mielipidemittauksessa venezuelalaiset kertoivat keskimäärin 9 kilon painon alentumisesta. Kolme neljästä sanoi syövänsä vähemmän kuin kaksi ateriaa päivässä.

Malariatapaukset lisääntyivät viime vuonna 76 prosenttia. Myös zikavirustartuntojen määrä kasvoi.

Kurkkumätään sairastui 324 ihmistä virallisen tiedon mukaan. Edellisenä vuonna tapauksia ei ollut. Tauti oli saatu Venezuelassa kontrolliin 1990-luvulla. Bakteeri-infektio on kuolettava 5–10 prosentissa tapauksista.

Maduron vasemmistohallitus on syyttänyt synkistä luvuista oppositiota ja "rikkaita, jotka kahmivat lääkkeet itselleen".

Lääketieteellisen järjestön mukaan puutetta on 85 prosentista lääkkeitä. Iso määrä lääkäreitä on muuttanut maasta.

Artikkelin lähteinä on käytetty Reutersin ja BBC:n uutisia ja Venezuelan terveysministeriön tietoja.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • SosialistIt ovat vaiti

    Maduron sosialistihallitus jatkaa ihmisten sortoa ja sosialistit länsimaissa ovat vaiti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio