Tiede

Juo kuppi teetä päivässä – Saatat välttää sillä Alzheimerin, sanovat tutkijat

Igor Golovniov / ZUMA Wire
Juo kuppi teetä päivässä – Saatat välttää sillä Alzheimerin, sanovat tutkijat

Mustasta, vihreästä ja oolong-teestä saa varmasti terveyshyötyjä, sanovat singaporelaiset tutkijat.

Annu Laine Aamulehti

Teen juominen päivittäin vähentää riskiä sairastua Alzheimerin ensioireisiin, käy ilmi Singaporen yliopiston lääketieteen yksikön julkaisemasta tutkimuksesta.

Tutkimustulosten perusteella kognitiivista heikentymistä tavattiin ikäihmisillä keskimäärin 50 prosenttia vähemmän, jos he nauttivat kupin teetä päivittäin. Heillä, joilla oli korkea geneettinen riski sairastua Alzheimeriin, riski sairastua väheni peräti 86 prosenttia.

Tutkimukseen osallistui 957 yli 55-vuotiasta kiinalaista. Kahden vuoden ajan vuosina 2003–2005 osallistujilta kerättiin tiedot heidän teenjuontitottumuksistaan ja heidän kognitiivisia kykyjään arvioitiin säännöllisesti. Lisäksi tiedot osallistujien elämäntavoista, terveydestä ja fyysisistä ja sosiaalisista aktiviteeteista selvitettiin. Kognitiiviset kyvyt testattiin osallistujilta uudelleen vuonna 2010.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että merkittävimmin teen juominen vaikutti heihin, joilta löytyi APOE e4 -geeni, joka nostaa riskiä Alzheimerin tautiin sairastumiseen. Tutkijaryhmä havaitsi myös teen juomisen aivoja suojaavan vaikutuksen.

Vihreällä, mustalla ja oolong-teellä saa terveyshyödyt

Tutkijoiden mukaan terveysvaikutuksia ei ollut vain tietyllä teelaadulla. Tärkeintä oli, että teejuoma oli haudutettu teelehdistä, kuten vihreä, musta tai oolong-tee valmistetaan.

- Vaikka tutkimus on tehty kiinalaisilla, tuloksia voidaan soveltaa myös muualla maailmalla. Löydöksillämme on tärkeä merkitys Alzheimerin ehkäisyssä, sanoo professori Feng Lei Singaporen yliopiston lääketieteellisestä Yong Loo Lin -yksiköstä.

- Tee on yksi laajimmalle levinnyt juoma maailmassa. Tulostemme perusteella tämä yksinkertainen ja edullinen tapa, teen juominen päivittäin, voi vähentää riskiä sairastua kognitiiviseen heikentymiseen myöhemmin elämässä, hän jatkaa.

Johtuu teelehtien antioksidanteista

Feng Lein mukaan teen terveysvaikutukset johtuvat teelehtien antioksidanteista, kuten katekiinistä, polyfenoleista ja aminohappo teaniinista.

Näillä yhdisteillä on tulehdusta poistavia ja vastustuskykyä parantavia vaikutuksia sekä muita terveyshyötyjä, jotka saattavat suojella aivoja verenkiertohäiriöiltä ja neurologisilta vaurioilta.

- Ymmärryksemme tarkoista biologisista mekanismeista näiden yhdisteiden osalta on vielä varsin rajoittunutta. Tarvitaan lisää tutkimusta, jotta saamme varmoja vastauksia, Feng Lei myöntää.

Tutkimustulokset julkaistiin The Journal of Nutrition, Health & Aging -lehdessä joulukuussa 2016. Tutkimuksesta kertoi Science Daily -tiedesivusto.


Kommentit (4)

  • höh

    Oman yrtti teen sekoittaminen ei oo vaikeeta. Suositeltavaa ettei ole addikti kofeiniin, pinnistellen suomalaista luonnonmukaista teetä valmistetaan, taloudellista hyötyä ei ole, ja nyt ei terveyteenkään mitään tehoa ;( takaisin vanhaan halppis teehen, ties mitä niissä on. ainkin piristeitä. Kiinakaupasta saa gunpowder kiina teetä sitä kun keittelee niin siltä se just näyttää, kuin olisi ruutia kupissa veteen sekoitettuna.

  • Nimetön

    50 prosenttia ja 80 prosenttia vähemmän ovat luvut. Mutta mitä ne tarkoittavat? Onko tuo vähän vai paljon? Se jää kertomatta, vaikka on olennaisin asia koko jutussa. Veikkaan, että oikea vastaus on: vähän, hyvin vähän tai mitätön. Kupillisella teetä päivässä tuskin on kovin isoa merkitystä, vaikka otsikko niin antaa ymmärtää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio