Minulla oli asiaa terveysasemalleni, Hatanpäälle Tampereella. Menin kello 9.15. Asema oli avattu kello 8 ja kaksi sairaanhoitajaa otti potilaita vastaan – ajoittain vain yksi. Hämmästyin, kun sähköisessä taulussa oli vasta vuoronumero 7 ja minä sain numeroksi 25! Odotustilassa on tuoleja, mutta aivan liian vähän, niitä pitäisi lisätä, koska odotusajat ovat tolkuttoman pitkiä. Mutta onneksi yksi tuoli oli vapaana.
Vieressäni istui nuorimies, joka kertoi tulleensa jo kello 8. Hänen vuoronumeronsa oli 10. Jono eteni erittäin hitaasti ja kun viimein kello 10.15 tuli hänen vuoronsa, syöksyi luukulle röyhkeästi nainen, jonka kanssa sairaanhoitaja aloitti keskustelun. Ymmärsin hyvin nuorenmiehen suuttumuksen. Mielestäni sairaanhoitajien olisi pidettävä tiukasti kiinni jonotusvuoroista vaikka heidän työnsä kannalta onkin yhdentekevää missä järjestyksessä ottavat potilaita vastaan.
Sen jälkeen viereeni tuli rouva, joka oli saanut vuoronumeroksi 65. Hän mietti, ehtiikö hän luukulle sen päivän aikana lainkaan. Jonkin aikaa seurattuaan jonon hidasta etenemistä hän päätti poistua, koska auton parkkiaikakin oli päättymässä.
Numeroiden muuttuessa taululla ei potilas usein tullutkaan luukulle, koska oli löytänyt oikean paikkansa muualta tai oli poistunut ja jälleen aikaa kului turhaan odotteluun.
Seurasin potilaiden jatkuvaa sisääntuloa ja näytti siltä, että moni otti vuoronumeron ikään kuin varmuuden vuoksi, koska ei ilmeisesti siinä vaiheessa tiennyt, mihin pitää mennä.
Käytävillä on lääkärien vastaanottohuoneita ja toimenpidehuoneita, joihin kutsutaan potilaita. Koska potilaat saattavat olla missä tahansa käytävillä, juoksevat lääkärit ja hoitajat huutelemassa nimiä ja taas kuluu aikaa turhaan.
Ajansäästö olisi varmasti huomattava, jos ovella olisi henkilö, joka neuvoisi heti oikeaan paikkaan. Hän olisi varmasti palkkansa ansainnut ja se lisäisi myös työn tehokkuutta ja vähentäisi jonotusaikoja.
Julkisella puolella suitsutetaan nyt soten uudistuksen tuomista parannuksista. Mutta julkisen terveydenhuollon palveluja käyttävän näkökulmasta sote on vain lisännyt suuren määrän johtajia ja päälliköitä, jotka eivät tee sitä työtä, joka hyödyttää tavallista, terveydenhuollon palveluja käyttävää kansalaista.
On yleisesti tiedossa, että terveydenhuollon palvelut sujuvat yksityisellä puolella huomattavasti paremmin. Mistähän se johtuu? Olisiko mahdollista pyytää yksityispuolelta vaikka vain konsultaatioapua julkisen puolen ongelmiin? Joka tapauksessa jotain tarttis tehrä. Usein suositellaan soittoa terveysasemalle, josta voi pyytää takaisinsoittoa. Mutta tämä palvelu on jo pitkään ollut tuhoontuomittu eikä toteudu.
Minun vuoroni Hatanpään terveysasemalla tuli kello 11.30 ja sain asiani hoidettua parissa minuutissa.
Anja Salovaara
Tampere