Miksi tukipalvelut lopetettiin Himminnaapurista ja Toimelantalosta?

Asukkaille kuuluneet yhteiset ruokailuhetket on lopetettu, kirjoittaa hyvinvointialueen vanhusneuvoston jäsen Maikki Hämäläinen-Ylikahri.

Uudistettu sosiaalihuoltolaki määrittää uutena palvelumuotona yhteisöllisen asumisen ja mitä se on. Keskusteluun, varsinkin Lempäälässä, on noussut kunnassa lopetetut Himminnaapurin ja Toimelatalon toiminnot.

Lue lisää: Pekka Korkeilan 97-vuotias äiti syö nyt yksin huoneessaan Lempäälässä – Yhteis­ruokailujen loppumisesta ilmoitettiin tylysti kirjeellä

Molemmat talot ovat edustaneet 20 vuoden ajan nyt lain käsitteen mukaista yhteisöllisen asumisen palvelumuotoa. Tämä on ollut vuokralla asumista, johon on kuulunut yhteiset ruokailuhetket, sauna, kuntosali ja myös kokoontumistilat toimintaryhmille.

Palvelumuoto on sijoittunut kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen väliin helpottaen paineita viimemainittuun asumismuotoon siirtymiselle.

Lempäälä siis on ollut ajastaan edellä. Siksi kysyykin, miksi kyseinen toiminta lopetettiin ja palvelupäätöksen mukaisesti taloihin valitut jätettiin kuin nallit kalliolle vain kirjeellä ilmoittaen palveluiden päättymisestä.

Keittiö, mistä Himminnaapuriin (kuten Toimelatalokin) asukkaille ruoka tuotiin, siirtyi hyvinvointialueelle, joten ateriat olisi voitu vanhaan tapaan toimittaa.

Virkakoneisto siirtelee asiaa tasosta toiseen ja Lempäälän seniorineuvoston tekemä kysely siirtyy kädestä toiseen eikä vastausta synny.

Olisi ollut yksinkertaista, että hyvinvointialue olisi jatkanut Lempäälän vuokrakotien kanssa asuntojen vuokraamissopimusta ja näin asukkaiden palveluissa ei olisi tapahtunut muutoksia.

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

vanhustyön johtaja (emerita), hyvinvointialueen vanhusneuvoston jäsen, kunnanvaltuutettu (kesk.), Lempäälä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut