Sijoittaisitko rahojasi tällaiseen kohteeseen? Vuonna 2022 tappiota tuli 4,8 miljardia euroa ja vuosien varrella tappioita on kertynyt niin paljon, että sijoituskohde on menettänyt koko oman pääomansa. Taseen tappiosaldo oli 87,7 miljardia euroa.
Kysymyksessä on Suomen valtion tilinpäätös. Pitäisikö valtio hakea konkurssiin? Ei tarvitse, koska se kykenee maksamaan velkansa oikea-aikaisesti. Jos osakeyhtiö menettää oman pääomansa, tästä pitää tehdä ilmoitus kaupparekisteriin, mutta ei sitäkään tarvitse tappioiden vuoksi konkurssiin hakea.
Kun eivät tappiot, niin mikä konkurssin sitten aiheuttaa? Lain mukaan konkurssiin voidaan asettaa pysyvästi maksukyvytön velallinen.
Voitto ei ole sama kuin rahat pankkitilillä eikä tappio vähennä tilin saldoa. Voitto tai tappio on vain laskennallinen suure.
Raha ratkaisee valtion ja yrityksen pärjäämisen. Yritys voi kasvaa tappioista huolimatta. Investointeja ei makseta voitoilla vaan ne maksetaan rahalla. Rahalla maksetaan myös laskut, palkat, verot, korot ja muut menot.
Tuloslaskenta ei auta rahatilanteen hallinnassa. Tilinpäätöksen laadinta on turha vuosittainen rituaali.
Kassavirtalaskenta auttaa yritystä välttämään konkurssin ja kasvamaan terveesti. Sitä ei tehdä vain kerran vuodessa vaan joka päivä. Kassavirtalaskenta auttaa myös valtiota huolehtimaan taloutensa tasapainosta.
Suomen valtion vuoden 2022 tilinpäätökseen liitetty kassavirtalaskelma kertoo, että juokseva kassavirta oli 4,3 miljardia euroa negatiivinen, investointien kassavirta 3,5 miljardia euroa myös negatiivinen sekä rahoituksen kassavirta 12,6 miljardia euroa positiivinen. Vuoden alussa kassassa oli 5,7 miljardia euroa ja lopussa 10,5 miljardia euroa. Kassa siis kasvoi 4,8 miljardia euroa.
Kassavirtalaskelman perusteella valtion talous oli tyydyttävässä kunnossa, vaikka tuloslaskelma ja tase antavat toisenlaisen kuvan.
Juoksevat kassatulot eivät riittäneet kattamaan juoksevia kassamenoja, kuten pitäisi. Lainaa myös otettiin liian tuhdisti. Kaikkea uutta lainaa ei vuoden aikana tarvittu. Jatkossa rahan käyttöä on hillittävä, mutta mitään paniikkia ei ole.
Lassi Mäkinen
ekonomi, Hämeenlinna