Työntekijän karu näkemys hyvinvointialueesta: Kukaan ei osaa vastata mihinkään

Ennen moni asia hoitui soittamalla suoraan huoltomiehelle, nyt täytetään kaavake ja odotetaan.

Työnteko Pirkanmaan hyvinvointialueella, Pirha, on tehty mahdottomaksi. 2 vuotta sitten maakunnista ylimmät sosiaali- ja terveyspuolen johtajat siirtyivät Pirhan palvelukseen suunnittelutehtäviin, rakentamaan monimutkaista organisaatiokuviota. On johtajia ja päälliköitä sihteereineen; johtamisfoorumia, aluekehittäjää, linjajohtajaa, kuntoutus-, hanke-, projekti-, suunnittelu-, palvelu- ja pelastuspäälliköitä ja esihenkilöitä.

Rahaa hukataan paljon. Näihin henkilöihin rivityöläinen ei voi ottaa yhteyttä, asiat pitää esittää hierarkkisessa järjestyksessä lähimmältä esihenkilöltä seuraavalle. Tämän jälkeen kysymyksen alkuperäistä muotoa ei tiedä kukaan.

Jos tarvitsee työhön tukea (tietotekniikassa, kiinteistönhuollossa tai vian korjauksessa) se pitää anoa sisäisessä verkossa olevalla esitäytetyllä lomakkeella. Siinä ei ole kaikkia vikoja mitä työssä tulee esille, joten lomaketta ei voi lähettää. Lomakkeessa ei ole rastitettavana kaikkia kiinteistöjä, joissa pirhalaiset työskentelevät. Eli työntekijä ei voi pyytää apua mistään. Jos on täyttänyt pyynnön ja lähettänyt sen johonkin, odotat pari viikkoa. Kun mitään ei tapahdu, selvität asiaa. Huomaat, että lomake oli väärä tai lähetetty väärälle henkilölle. Aloita alusta. Ennen asia hoitui soittamalla suoraan huoltomiehelle sopien vian korjauksesta.

Kukaan ei osaa vastata mihinkään, eikä tiedä kenen vastuulla joku asia on. Vastuuta siirretään seuraavalta seuraavalle. Lähiesihenkilöiden, joiden pitäisi olla työntekijän tukena aika kuluu sihteerin töihin ja asioiden välittämiseen henkilöltä toiselle ja kaavakkeiden täyttämiseen.

Esimerkki sähköpostista: Ensin kirjaudut koneelle, jonka lisenssi kuuluu edelliselle työnantajalle eli salasana on vanhaa perua. Sitten etsit Pirhan sivun ja kirjaudut. Tämän jälkeen kirjaudut uudestaan HR-pöydälle ja vielä kirjautuminen sähköpostiin. Tämä tehdään monta kertaa päivässä. Koneet ovat yhteiskäytössä, joten sieltä pitää aina kirjautua pois oman käynnin jälkeen.

Saman työyhteisön henkilöstöä hajautettiin eri palvelualueille ja esihenkilöille. Yhteistyön tekeminen vaikeutui esimerkiksi vastuualueista tai työn organisoimisesta. Esihenkilöt etsivät toisiaan ja yrittävät ratkoa asioita. Esihenkilö saattoi saada työntekijöitä monesta eri organisaatiosta, joiden työnkuvasta hän ei ole tietoinen. Myöskään kaikkien työntekijöiden viralliset tiedot eivät ole siirtyneet esihenkilön tietoon, joten hän ei pysty tekemään esimerkiksi työvuorosuunnitelmia.

Monet työskentelytavat siirtyivät Tampereen kaupungin ja Taysin tapojen mukaan tehtäväksi. Kustannustehokkaita vaihtoehtoja olisi löytynyt maakunnista, jotka ovat aikaisemmin niukoilla rahavaroilla, joutuneet karsimaan turhaa byrokratiaa ja tekemään asioita yksinkertaisemmin, tehokkaammin ja halvemmin. Tätä ei voi sanoa hyvinvointialueen toiminnasta.

Toivon, että vuoden lopussa joku tutkisi, kuinka paljon sairauspoissaolot lisääntyivät Pirhalle siirtymisen jälkeen verrattuna aikaisempaan työnantajaan.

Myös työterveyshuolto heikkeni. Sinne ei saa yhteyttä, ajat menevät kauas ja se voi olla missäpäin Pirkanmaata tahansa. Jos tarvitsee akuuttia hoitoaikaa, on lähdettävä toiselle puolen Pirkanmaata. Sairaana matkustaminen julkisilla välineillä ei ole järkevää matkan kestäessä ehkä toista tuntia.

Tämä nykyinen rahan haaskaus ei korjaannu sillä, että suunnitellaan uusia pienipalkkaisia työtehtäviä lisää, kuten kodinhuoltajia tai hoitoavustajia.

Työssään pahoinvointialueella uupunut

Kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä kirjoittajan yksityisyyden suojaamiseksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut