Pelkkä halu ei riitä – Hoitotyö vaatii riittävää osaamista

Hoiva- ja hoitotyössä ei saa tinkiä turvallisuudesta.

Haluamme ottaa kantaa mielipidekirjoitukseen Hoivan kelpoisuusvaatimuksiin järkeä (AL 7.4.). Näkökulmamme on turvallinen ja hyvä hoiva.

Olemme hyvin tietoisia nykyisestä terveydenhuollon työvoimapulasta ja iäkkäiden ihmisten tarpeesta hoivaan ja hoitoon. Iäkkäiden ihmisten hoitamisessa tarvitaan aina riittävä tieto ja taito siitä, miten heidät kohdataan ja miten heitä autetaan yksilöllisesti.

Hoivapaikoissa asuville iäkkäille, jotka ovat pääsääntöisesti monisairaita ja tarvitsevat paljon apua, tulee tarjota jokapäiväisestä avun tarpeesta huolehtimiseen riittävän koulutettua henkilökuntaa. Pelkkä halu ei riitä, vaan ihmisen kokonaisvaltainen hoiva ja terveyden edistäminen edellyttävät monialaista ja korkeaa asiantuntemusta.

Koulutettu henkilökunta osaa ennakoida esimerkiksi syömisen yhteydessä nielemisvaikeudet, tunnistaa riittävän ja monipuolisen ravinnon tarpeen sekä ymmärtää ja toteuttaa ruokailun miellyttävänä ja sosiaalisena tapahtumana.

Pukeutumisen ja peseytymisen avustamisessa koulutettu henkilökunta tukee iäkkään ihmisen omatoimisuutta. Henkilökunta tunnistaa mahdolliset ihovauriot, turvotukset ja toimintakyvyn muutokset sekä osaa huolehtia suunhoidosta, koska huono suuhygienia on terveysriski kaiken ikäisille.

Toimintakyvyn tarkkailu ja ylläpitäminen tapahtuu arjen pienissä toiminnoissa, joissa koulutettu henkilökunta osaa huomioida iäkkään ihmisen jaksamisen ja voimavarat sekä kohdata muistisairauden tuomat haasteet ihmistä kunnioittaen. Koulutettu henkilökunta osaa toteuttaa lääkehoitoa oikein ja seurata lääkkeiden vaikutuksia niin, että lääkehoito on optimaalista; ei liikaa eikä liian vähän.

Edellä mainitut ovat vain muutama esimerkki koulutuksen tuomasta osaamisesta, jota iäkkäiden hoivassa tarvitaan. Ihmisten hoitamisessa on myös tunnettava työn eettiset ja lakiperusteiset lähtökohdat ja työskenneltävä niiden mukaisesti.

Hoivan kelpoisuusvaatimuksiin ei ole helppoa eikä yksinkertaista ratkaisua. Kuitenkin hoidon ja hoivatyön on aina perustuttava riittävään tietoon. Kaikilla ihmisillä on ihmisarvo sekä oikeus hyvään ja turvalliseen hoivaan ja hoitoon. Turvallisuudesta ei tule koskaan tinkiä.

Riitta Nikkola

Sairaanhoitaja, erikoissairaanhoitaja, terveystieteen tohtori

Heleena Laitinen

Sairaanhoitaja, erikoissairaanhoitaja, terveystieteen tohtori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut