Sähkön markkinahinnat ovat palaamassa aikaisemmalle tasolleen syksyn 2022 jälkeen. Ukrainan sodasta johtuvan maailmanlaajuisen pelkotilan seurauksena energia kallistui voimakkaasti. Sähköyhtiöt ymmärsivät markkinavoiman merkityksen ja energian hinta moninkertaistettiin, vaikka tuotantokustannukset eivät juurikaan muuttuneet. Tästä seurasi, että loppuvuodesta 2022 moni joutui tekemään järjettömiä sopimuksia vanhan määräaikaisen sopimuksen umpeuduttua.
Maamme hallitus oli voimaton uuden rajoittavan lain valmistelussa, mutta sorvasi joulukuussa 2022 neljän kuukauden tukipaketin suurista sähkölaskuista kärsiville kotitalouksille, jonka maksimikorvaus kyseiseltä ajalta on yhteensä 2800 euroa. Tukipaketti on tervetullut niille, jotka joutuivat kohtuuttomaan tilaan. Hädänalaisesta tilasta seurasi kuitenkin, että monessa taloudessa tehtiin kohtuuton uusi määräaikainen sopimus esimerkiksi kahdeksi vuodeksi vielä korkeamman hinnan pelossa, jolloin energian hinnaksi muodostui jopa yli 5 kertainen kilowattituntihinta vanhaan sopimukseen verrattuna. Tietojeni mukaan näitä sopimuksia ei yhtiöt ole valmiit purkamaan.
Uuden tulevan hallituksen yksi ensimmäisistä lakimuutoksista tuleekin kohdistua sähköyhtiöiden ryöstöhintojen suitsemiseen. Esimerkiksi kääntäen verrannollisesti vakuutussopimuslakia soveltaen.
Vakuutusalan yleisten sopimusehtojen mukaan, jotka perustuvat vakuutussopimuslakiin, perusteella vakuutuksesta ei korvata vahinkoa, joka on aiheutunut ensinnäkin sodasta, tai poliittisiin syihin perustuvasta sotatoimien tapaisesta tapahtumasta; toiseksi ydinaseesta, ydinvahingosta tai muusta siihen rinnastavasta tapahtumasta, riippumatta asianomaisen, vahinkoa aiheuttaneen tapahtuman syntymiseen vaikuttaneista seikoista; kolmanneksi lakosta tai työseisauksesta.
Laki voisi kuulua niin, että sähköyhtiöt eivät voi periä rajoittamattomia voittoja asiakkailtaan, kun markkinavoimat sodasta tai ydinvahingosta johtuvasta syystä antaa yhtiölle kansalaisten hädänalaisen tilan hyväksikäytön. Tällaisessa tilanteessa voitto rajattaisiin maksimissaan tiettyyn prosenttiin ja sähköyhtiöiden laittomat (lue: yksipuolisesti sanelemat) sopimukset puretaan myös taannehtivasti. Samalla tulee tarkastaa vanhentunutta perusturvaa loukkaavaa vakuutussopimuslakia uuteen muotoon.
Martti Mölsä
entinen talousvaliokunnan puheenjohtaja, Punkalaidun