Säästetään Tammerkoski näkymineen

Tammerkosken teollisuuskulttuurinäkymät ovat niin arvokkaat, että luulisi jokaisen käsittävän nykyisten näkymien säilymisen olevan tärkeää, kirjoittaa Lauri Ruippo.

Kas kummaa! Liekö vaalien innoittamana tullut asiaksi ehdottaa kevytliikennesillan rakentamista Tammerkosken yli vinosti Verkatehtaan rannasta Tempon rantaan. Ilmeisesti nyt tehdyn aloitteen perusteeksi on riittänyt Hämeensillan korjauksen ajaksi rakennetun väliaikaisen kävelyliikennesillan muutamia kymmeniä sekunteja nopeuttaneen kulkuväylän ajansäästö?

Tammerkosken teollisuuskulttuurinäkymät ovat maallemme ja erityisesti Tampereelle niin arvokkaat, että luulisi jokaisen käsittävän nykyisten näkymien säilymisen olevan korvaamaton. Tampere on nimenomaan tuosta maisemasta kuuluisa. Yhteen aikaan kaupunkia mainostettiin jopa teollisuuspuistona ja sitähän se kosken varren puistoineen ja patsaineen onkin.

Nyt olisi hyvä syy piirustella koskinäkymää muuttavan rakenteen vaikutuksia. Mitä kosken ylitykseen sinänsä tulee, yksi hyvä mahdollisuus on tehdä Satamakadun jatkeena toimiva, Liljeroosin tehdaspihan kautta kulkeutuva kävelytie kosken yli. Se antaisi myös monipuolista helpotusta korttelin ja Laukontorin liike-elämälle.

Nykyinen pitkä silta voitaisiin silloin tarpeettomana purkaa.

Tampereella on tehty suuria kaupunkinäkymiin vaikuttavia muutoksia Tammelan ja Sorin alueilla. Aiemmin tehtiin kaupunkikuvan totaalinen muutos Amurissa. Nyt on korkea aika säästää tärkein osa kauniin teollisuuskaupungin omalaatuista luonnetta.

Puoli vuosisataa sitten oli vaihtoehtona tuhota tai säästää kaupungin toinen tunnus, Pyynikinharju näkymineen. Silloin valinta oli oikea! Nyt on syytä tehdä toinen oikea valinta. Säästetään Tammerkoski näkymineen!

Se on tämän sukupolven velvollisuus.

Lauri Ruippo

Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut