Ennaltaehkäisyllä on hinta, mutta se kannattaa maksaa

Ennaltaehkäisy voi kansalaisen silmin olla hidasvaikutteista, mutta nopeat leikkaamisen talousvaikutukset eivät luo kestävyyttä, kirjoittaa Jutta Vihonen.

19.3. 19:30

Sdp:n hyvinvointiohjelma on saanut kritiikkiä niin hintalapusta kuin yleisestä turhuudestaan. Mielestäni suomalaiset hoitavat terveyttään huonosti, turhan "kyllä tämä tästä, mä pärjään" ideologian ansiosta.

Kritiikissä on tutunkuuloisuutta tällä hallituskaudella laajennetun oppivelvollisuusiän kanssa. Uudistuksen tavoitteet ovat ennaltaehkäiseviä: syrjäytyminen vähenee nuorten kiinnittyessä opintoihin, pidemmällä ajalla tulevat työllisyysasteen ja jatkokouluttautumisen nousu.

Ensimmäiset tulokset kertovat onnistumisesta, sillä marraskuussa 2021 opintojen ulkopuolella oli alle 1000 peruskoulun samana vuonna päättänyttä, kun vuonna 2020 sama luku oli yli 2000. Tuossa vuodessa peruskoulun päättäneiden määrä nousi.

Ennaltaehkäisy voi kansalaisen silmin olla hidasvaikutteista, mutta nopeat leikkaamisen talousvaikutukset eivät luo kestävyyttä. Ei mene kauaa, että "talouden tasapainottaminen" näkyy korjaavien toimintojen, kuten akuutin erikoissairaanhoidon tarpeena. Sepä vasta kallista onkin.

Jutta Vihonen

Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut