Mikä on valtiovarainministeriön leikkauslistojen ideologia?

Valtionvarainministeriön leikkauslistoilla on outo rooli, kirjoittaa Teija Hautanen.

8.3. 19:30

Valtionvarainministeriön virkamiehet tekevät kaikkien vaalien edellä nykyisin oman leikkauslistansa, joka saa valtavasti julkisuutta. Tämä on ongelma, koska he esittävät listansa faktana, ja listan ideologisia ja yhteiskuntapoliittisia taustoja ei uutisoinnissa avata.

Itse listassa ei myöskään arvioida leikkausten seurausten hintaa. Mitä esimerkiksi maksaa erikoissairaanhoito osastolla verrattuna siihen, että vaiva olisi hoidettu ajoissa terveyskeskuksessa? Tai monen sisaruksen huostaanotto verrattuna oikealla hetkellä saatuun arjen ja kasvatuksen tukeen? Tai mitä nuorten pitkäaikainen syrjäytyminen kustantaa?

Tällä hetkellä virkamiestyö ohittaa poliittisen keskustelun – tosin niin, että valtionvarainministeriön leikkauslista kummasti kyllä muistuttaa oikeistopuolueiden vastaavia.

Toivoisin laajempaa keskustelua siitä, keitä valtionvarainministeriö ihmiset ovat, millä taustoilla he työtään tekevät ja miksi heidän listansa saa ison uutisarvon. Haluaisin myös nähdä heiltä laskelman, jossa selvitettäisiin leikkausten todelliset taloudelliset seuraukset inhimillisten lisäksi.

Teija Hautanen

sosiaalityöntekijä, YTT, eduskuntavaaliehdokas (vas.), Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut