Kasvavat hoitojonot ovat karmea perintö

Jotta ihmiset pääsevät lääkäriin, siitä päättää viimekädessä hallitus, kirjoittaa Karoliina Kähönen.

8.3. 19:00

Terveydenhuoltojärjestelmämme on täydellisessä kriisissä. Hoitajapula pahenee ja hoitoon ei pääse. Jonot kasvavat. Nykyinen hallitus jättää sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän karmeassa kunnossa seuraavalle hallitukselle.

Hoitoonpääsy on vaikeutunut niin psykiatrisen erikoishoidon kuin vanhustenhoivan osalta. Esimerkiksi ympärivuorokautisen hoivan paikkoja vanhuksille ei ole riittävästi tarjolla, minkä johdosta huonokuntoisia ja muistisairaita ihmisiä jätetään koteihinsa pärjäämään itsekseen.

Jotta ihmiset pääsevät lääkäriin, siitä päättää viimekädessä hallitus. Hoitajapula ja hoivakriisi ovat olleet tiedossa jo vaalikauden alussa, mutta tilanne on heikentynyt.

Valtiovarainministeriön teknisissä kehyksissä kerrotaan, että hyvinvointialueilta puuttuu 1,8 miljardia rahaa, mikä maksetaan ensi vuoden tammikuussa. Tänä vuonna maksetaan 150 miljoonaa ja ensi vuonna 1650 miljoonaa. Palkkarahoista puuttuu hyvinvointialueilta 1000 miljoonaa. Tämä merkitsee säästöjä ja huonoja palveluja.

Valtaa löytyy aina siihen mikä nähdään tärkeäksi. Yhteiskunnan rajalliset rahat tulee käyttää vastuullisesti lain määräämiin palveluihin. Se tarkoittaa, että yhteisiä rahoja ei pidä tuhlata holtittomasti tällaisen kriisin keskellä. On täysin vastuutonta, että sosiaali- ja terveyspalveluiden tila on näin heikko.

Ikääntyvä väestömme ansaitsee arvokkaan ja hyvän hoidon. Nuoret ansaitsevat tulevaisuuden, johon voi luottaa. Omaa elämää koskeviin kysymyksiin vaikuttaminen on niin vanhuksen kuin nuoren oikeus.

Omaishoitajien jaksamista on tuettava siten, että omaishoito on taloudellisesti mahdollista. Sen ei tule olla pakon sanelema ratkaisu.

Seuraavilla hallituksilla on vuosikymmenen kestävät talkoot. Korjaamista riittää.

Karoliina Kähönen

eduskuntavaaliehdokas (liik.), Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut